O expoziție cu mai multe lucrări ale pictorului Johannes Vermeer s-a deschis astăzi, la Muzeul Luvru din Paris, la 51 de ani distanță de la ultimul eveniment dedicat pictorului olandez, în capitala Franței.
Expoziția se numește „Vermeer and the Masters of Genre Painting” și urmărește legătura dintre Vermeer și alți pictori olandezi din perioada 1650-1675.
Curatorii expoziței intenționează, astfel, demontarea mitului conform căruia Vermeer ar fi Sfinxul din Delft, un pictor singuratic, ce nu s-a lăsat influențat de alți pictori ai vremii.
Printre picturile expuse sunt și cele ale artiștilor Gerrit Dou, Gerard ter Borch, Jan Steen, Pieter de Hooch, Gabriel Metsu și Frans van Mieris.
Blaise Ducos, unul dintre curatorii expoziției, a explicat pentru theartnewspaper.com că picturile expuse reflectă foarte bine legătura dintre lucrările lui Vermeer și a celorlalți artiști.
„Vermeer, cel mai probabil, a călătorit și a văzut munca celorlați pictori ai vremii altfel nu avea cum să fie la curent cu ce se întâmpla în acea perioadă. La fel ca Rembrandt, nu a călătorit în afara țării, dar nu a fost un artist izolat în atelierul său”, a spus Ducos.
Un exemplu este, spune același Ducos, lucrarea lui Gerard ter Borch, „Femeie scriind o scrisoare”, pictată în perioda 1655 – 1656. Aceasta este expusă în cadrul expoziției, alături de cea aparținând lui Vermeer și care se numește „Femeie scriind”, datând din perioada 1665-1667.
„Conceptul femeii care scrie, probabil o scrisoare de dragoste, într-o cameră întunecată, apare, prima dată, în pictura aparținând lui Ter Borch”, spune Ducos pentru theartnewspaper.com.

Vermeer, „Femeie scriind scrisoare” (Sursă: wikipedia)
Vermeer s-a inspirat, de asemenea, de la artiști din Dordrecht, Leiden și Amsterdam, spun reprezentanții Galeriei Naționale a Irlandei, cei care organizează expoziția.
„De asemenea, pictori din afara localității Delt au adoptat elemente stilistice și tematice din munca lui și le-au folosit în propria lor operă. Astfel, în ideea de a demonta mitul artistului izolat al lui Vermeer, scopul expoziției este de a demonstra legăturile existente între el și pictorii contemporani lui”, scriu reprezentanții galeriei într-o prezentare a expoziției, pe site-ul oficial.
Curatorii expoziției spun că pictorii ale căror lucrări sunt expuse la Luvru s-au inspirat frecvent unul de la celălalt și au încercat să se depășească printr-o redare cât mai exactă a realității, prin tehnică și estetică.
„Această rivalitate artistică a contribuit la valoarea excepțională a lucrărilor lor, combinate”, spun cei care au organizat expoziția.
Lucrările vor putea fi admirate la Muzeul Luvru din Paris până pe data de 22 mai, urmând ca apoi, expoziția să se mute la Dublin și, spre finalul anului 2017, începutul lui 2018, la Washington DC.
Expoziția este organizată de Galeria Națională a Irlandei, în colaborare cu Muzeul Luvru din Paris și Galeria Națională de Artă din Washington.
Johannes Vermeer a fost un pictor olandez, unul din cei mai cunoscuți reprezentanți ai stilului baroc. Este cunoscut ca un maestru al folosirii luminii în lucrările sale. Întrega sa operă, considerată autentică, cuprinde 37 de tablouri. Cele mai multe reprezintă scene de fiecare zi sau alegorii.
Ultima expoziție care a avut loc în Paris și a fost dedicată pictorului Johannes Vermeer, a fost în 1966.
de Adela Cândea