Prima expoziție internațională de artă care se desfășoară la Piramidele din Giza și platoul Giza, „Forever Is Now” 2021 s-a deschis în luna octombrie a acestui an, fiind organizată de reprezentanții Art D’Égypte. Expoziția se va închide pe 17 noiembrie și cuprinde 10 instalații.

Artiștii internaționali participanți sunt artistul rus Alexander Ponomarev, artista americană Gisela Colón, artistul brazilian João Trevisan, artistul francez JR, artistul italian Lorenzo Quinn, artistul egiptean Moataz Nasr, Artista de origine egipteană, din Los Angeles, Sherin Guirguis, artiștii britanici Shuster + Moseley, artistul britanic Stephen Cox RA și artistul din Arabia Saudită ASR Prințul Sultan Bin Fahad.

Harta expoziției ”Forever is now” 2021/www.facebook.com/ArtDEgypte

Expoziția reprezintă o îmbinare a moștenirii antice și a artei contemporane la cea mai veche și ultima dintre cele șapte minuni ale lumii antice, care astăzi supraviețuiește ca sit al patrimoniului mondial UNESCO.

Una dintre cele zece instalații de artă prezentate în expoziția „Forever Is Now” este ”Salutări din Giza”, aparținând artistului JR. Instalația arată o mână care ține o carte poștală în fața uneia dintre piramide, făcându-și vârful aparent să plutească în aer.

Artistul stradal și fotograful francez JR este cunoscut pentru că folosește spații publice celebre pentru a-și expune lucrările, cum ar fi Turnul Eiffel, Palatul Farnese din Roma și Palazzo Strozzi din Florența. El creează iluzii optice cu colajele sale fotografice alb-negru, care sunt juxtapuse realității.

”Salutări din Giza”/JR/www.thenationalnews.com/

O altă sculptură, parte a expoziției ”Forever is Now” aparține lui Lorenzo Quinn și se numește ”Together”.  Sculptura sa prezintă două mâini umane enorme ale căror degete se ating pentru a crea un arc peste piramide.

„Am decis să creez o sculptură specifică sit-ului, care sper să nu interfereze cu împrejurimile, dar să sprijine cumva frumusețea lor maiestuoasă atemporală, o sculptură care să contureze legătura umană de-a lungul timpului”, spune Quinn despre lucrarea sa.

”Together”/Lorenzo Quinn/www.thenationalnews.com/

Expoziția se desfășoară sub auspiciile Ministerului egiptean al Antichităților și Turismului, Ministerului egiptean al Afacerilor Externe și sub patronajul UNESCO.

*Foto reprezentativă: www.artdegypte.org