Expoziția „Pink Floyd, Their Mortal Remains” celebrează jumătate de secol din istoria legendarei formații rock britanice Pink Floyd și este deschisă la Victoria and Albert Museum din Londra. Datorită numărului mare de cereri, reprezentanții instituției au hotărât prelungirea perioadei de vizitare cu  încă două săptămâni, până la în 15 octombrie.

Potrivit The Guardian, expoziția „este pe cale să devină ce mai vizitată expoziție a muzeului”, depășind, ca număr de vizitatori, expoziția organizată în cinstea artistului David Bowie.

Expoziția dedicată lui Bowie, prezentată în anul 2013, cu 3 ani înainte de moartea artistului, a atras 311.000 de vizitatori, mai scrie The Guardian. „Pink Floyd: Their Mortal Remains”, deschisă în luna mai, a fost vizitată de 300.000 de persoane în 5 luni de la deschidere. Expoziția ar fi trebuit să se încheie la 1 octombrie, însă reprezentanții muzeului au hotărât prelungirea perioadei de vizitare cu încă două săptămâni, până pe 15 octombrie.

„Pink Floyd, Their Mortal Remains”/V&A Museum, Londra/Sursă foto: Creative Review

La Victoria and Albert Museum din Londra sunt expuse de la chitare și partituri muzicale la schițe de coperte ale unora dintre albumele simbolice ale trupei.

„Pink Floyd, Their Mortal Remains” cuprinde aproximativ 350 de obiecte legate de istoria formației și este „cea mai mare realizată vreodată” despre acest grup, după cum a declarat pentru AFP curatorul Victoria Broackes.

The Wall/Pink Floyd, Their Mortal Remains/V&A Museum, Londra/Sursă foto: Evening Standard

Expoziția le oferă vizitatorilor ocazia de a asculta la căști fragmente muzicale și înregistrări audio. Elementul principal  este o instalație uriașă dedicată albumului din 1979, „The Wall”.

Formația este cunoscută pentru modul în care îmbina acordurile de rock, blues și free-jazz cu efecte de lumini și efecte pirotehnice dând astfel naștere unui nou gen de muzică, psihedelic.

”Trăiam viața hippy, experimentam cu LSD, fumam cannabis, citeam Kerouac”, a explicat Aubrey „Po” Powell, directorul creativ al formației, care a contribuit la realizarea expoziției. „Niciodată nu mi-am imaginat, nici măcar pentru un minut, că 50 de ani mai târziu o să avem aici o expoziție”, a completat Aubrey, citat de Agerpres.

Grupul a vândut de-a lungul timpului  peste 75 de milioane de albume muzicale doar în Statele Unite și peste 200 de milioane de albume în restul lumii.

Bilete pentru vizitarea expoziției „Pink Floyd, Their Mortal Remains” pot fi cumpărate de aici. Costul unui bilet ajunge până la 30 de lire.