Miercuri, 21 decembrie, Filarmonica de Stat Sibiu, sala „Henry Selbing”, a găzduit recitalul de vioară al tânărului Enea Trailović, elev în clasa a XII-a la Liceului de Artă din Sibiu.

El este și voluntar la Filarmonica de Stat Sibiu, reușind să susțină în fiecare an câte un recital de vioară. În perioada pandemiei violonistul a susținut două recitaluri fără public, mărturisind că mergea în sala festivă a liceului și era ascultat doar de profesoara de vioară. „Evident încercam să simulăm un recital clasic, veneam îmbrăcați festiv, făceam toate protocoalele…”. Anul acesta, ajungând la cel de-al patrulea recital, Enea a inițiat o colaborare între Liceul de Artă și Filarmonica de Stat Sibiu pentru susținerea tinerilor artiști în devenire.

Deși studiază vioara de doisprezece ani, și se pregătește pentru admiterea la conservator, încă are emoții când intră pe scenă. Primele piese din recitalul de miercuri au fost mai ușoare din punct de vedere tehnic, pentru a se relaxa și a se obișnui cu publicul. În cadrul recitalului, Enea Trailović și-a prezentat repertoriul acumulat în timp. Împreună cu el au urcat pe scenă pianistele Andreea Bratu, elevă a Liceului de Artă din Sibiu și o bună prietenă a violonistului, și Iulia Fabbro, profesoară de pian și corepetiție a aceluiași liceu. Împreună au interpretat un repertoriu variat, începând cu barocul, clasicismul, romantismul și până la muzica secolului XX.

Enea Trailović și Andreea Bratu studieză și compun piese împreună, iar primul recital sub forma acestei colaborări a fost anul trecut, în februarie, interpretând T. Aulin – 4 Acuarele.

„Avem amândoi același rol, nu acompaniază niciunul. De aceea am ales în program piesele cu ea, o sonata de Mozart pentru pian și vioară și o sonata de Toduță, pentru vioară și pian, să nu se creeze confuzii și să se înțeleagă că avem același rol amândoi: soliști”, mărturisește tânărul.

Pentru Enea Trailović vioara reprezintă cea mai mare pasiune și cel mai bun mod prin care se poate exprima și-și poate transmite emoțiile, “o adevărată artă”.

de Andreea Duțulescu, Jurnalism, Anul III