Primăvara aduce din nou, la Sibiu, artiști din toate colțurile lumii. Astăzi începe în Piața Mare, Sibiu Jazz Festival. Evenimentul va cuprinde concerte atât pentru adulți cât și pentru copii.
De astăzi, 17 mai, până pe 20 mai are loc Sibiu Jazz Festival. Concertele se vor desfășura în Piața Mare și pe pietonala Nicolae Bălcescu din Sibiu.
Primul concert are loc la ora 19:00 în Piața Mare. Evenimentul va fi deschis de Vali Boghean Band din Molodva, una dintre cele mai îndrăgite formații din Chișinău. Formația alcătuită din Gari Tverdohleb la tobe, Valentin Șchircă la clape, Sandu Daraban la chitară, Gheorghe Postoroncă – bass, Radu Tălămbuță la vioară și Valeriu Cașcaval la țambal, reușește să imbine în melodiile lor, elementele clasice cu cele folclorice, cu pop și jazz, creând variante muzicale ale unor poezii. Programul continuă apoi cu Brönnimann Cissokho Hason, o trupă alcătuită din membri din Israel, Elveția și Senegal care își compun singuri melodiile. Trioul creează un mélange de sonorități tradiționale și moderne din Orientul Mijlociu, Africa și Europa, remarcându-se prin sunetul efervescent al korei, harpa africană cu 26 de corzi, care se contopește cu tonalitățile calde ale clarinetului bas și instrumentelor de percuție orientale.
De la ora 21:00 vor concerta în Piața Mare VEIN Feat. Rick Margitza, o trupă din Elveția și SUA, care reunește patru muzicieni care au un lung istoric împreună și sunt foarte conștienți de faptul că există o compatibilitate muzicală perfectă între ei.
Seara de joi se încheie cu Luca Ciarla Quartet, din Italia, una dintre cele mai originale formații italiene de jazz din ultimii ani, și a participat de-a lungul timpului la festivaluri de jazz din întreaga lume, reușind să creeze compoziții și aranjamente fermecătoare, irezistibile, cu un sound unic, o îmbinare naturală între jazzului contemporan și acordurile familiare ale muzicii tradiționale din Italia și zona mediteraneană.
Vineri, 18 mai, are loc pe strada Nicolae Bălcescu, la ora 17:00 concertul celor de la Befunkbop – Jazz on the Street, din Spania, Iar începând cu ora 19:00 are loc seria de concerte din Piața Mare. Sorin Zlat Quartet, o trupă înființată în anul 2008, ce îi are componenți pe Sorin Zlat (pian), Mihaela Alexa (voce), Michael Acker (contrabas) și Claudiu Purcarin (tobe) dă tonul serii. Repertoriul trupei include standarde de jazz, dar și compoziții proprii, stilurile muzicale abordate fiind cool jazz, latin, post-bop și clasic jazz. Pe line-up-ul festivalului urmează tot vineri seară un recital de pian al muzicianului Alex Mercado din Mexic. Printre momentele de referință ale carierei lui Mercado de până acum se numără recitalul susținut ca solist, alături de Orchestra Simfonică din Yucatan, în deschiderea concertului lui Sir Elton John de la Chichen Itza din anul 2010, contribuția, in 2011, ca aranjor/compozitor la albumul Mexic Azul al artistei Magos Herrera, înregistrat la New York alături de John Patitucci, Adam Rogers, Tim Hagans și Luis Perdomo și invitația din partea Guvernului mexican de a susține un concert de pian solo la inaugurarea, în 2012, a faimoasei biblioteci City Of The Books, unul dintre cele mai importante repere istorice ale orașului Mexico City. Pol Belardi’s Force, din Luxemburg, vor ăncheia seara. Cvartetul modern de jazz și-a propus să cucerească ascultătorii cu combinația muzicală alcătuită dim muzica clasica si jazz, cat si cu ajutorul deschiderii lor lor spre muzica pop, rock, hip-hop și cea electronică.
Concertele de sâmbătă încep tot pe pietonală, cu Befunkbop – Jazz on the Street, iar seara continuă cu trupa românească JazzyBit, de la ora 19:00, în Piața Mare. JazzyBIT este un trio format din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe), ce activează din 2012 și oferă o combinație energică de jazz și rock, presărată pe alocuri cu blues, latin și funk. Grupul își descrie stilul ca fiind “loud jazz”. De la ora 20:00 vor concerta trupa Krisper, tot din România, fiind urmați de Balázs Balogh Quintet din Ungaria și NoJazz din Franța. Krisper unește una dintre cele mai recente formule de jazz fusion de pe scena din București, și a apărut din dorința membrilor Arcuș Trio, de a explora noi posibilități de structurare a pieselor și de a ajunge la un sound mai agresiv, care combină elemente de jazz, rock și pop.
În ultima seară a festivalului vor concerta în Piața Mare trupa NES din Spania și Franța și Machado/Ithursarry Duo din Franța. Cei de la NES estompează prin muzica lor granițele dintre stiluri și limbaje, dând naștere unor melodii pline de simțire, care alternează lirismul cu apropierea și expresia explozivă. Repertoriul trupei NES trece cu ușurință de la jazz la soul, de la sonorități arabe la tonalități franceze.
Jean-Marie Machado și Didier Ithursarry, cei care vor încheia anul acesta Sibiu Jazz Festival, alcătuiesc un duet liric, cu o atmosferă de concert specială, de vis. Ce au în comun cei doi artiști este dragostea pentru dans și muzică, dar și dorința de a găsi abordări mai puțin convenționale. Machado are talentul de a trece în mod imperceptibil de la lirism la o atmosferă de basm, mult mai abstractă, iar Ithursarry alege uneori o notă pe care o modifică până la disonanță.
Ca și în ultimii doi ani, programul de anul acesta al festivalului va include și o serie de concerte Jazz for Kids, un proiect de educație muzicală, cu scopul de a aduce un program cultural pentru cei mici, arătând ce înseamnă acest stil și dovedind că muzica Jazz este potrivită pentru oricine, indiferent de vârstă.
Programul complet al festivalului, cât și descrierea muzicienilor, poate fi găsit pe site-ul Sibiu Jazz Festival.