Săptămâna Internațională ULBS a fost gazdă a workshopului „Introducere în Creștinismul Global.” Studenți și profesori s-au întâlnit miercuri, în sala Rectoratului Universității Lucian Blaga din Sibiu. Evenimentul a fost organizat și moderat de Pr. Conf. Dr. Daniel Buda.
Invitați au fost Sergey Trostyanskiy, de la Institute for Studies of Eastern Christianity at Union Theological Seminary, New York. Părintele Sergey este profesor ortodox și a vorbit despre creștinismul din America de Nord, în special despre modul în care ortodoxia este organizată în Statele Unite. Care sunt provocările și oportunitățile pe care America de Nord le oferă ortodoxismului.
Al doilea invitat a fost Nelus Niemandt de la University of Pretoria, Africa. Părintele Nelus este parte a Bisericii reformate Olandeze din Africa de Sud. Prezentarea lui a fost bine orientată, astfel încât studenții să înțeleagă care este situația ortodoxiei în Africa, în special în Africa de Sud.
Am organizat acest workshop – Introducere în Creștinismul Global, pentru că Creștinismul Global este foarte puțin cunoscut în România. Este o disciplină în vogă în Vestul Europei și în America de Nord. Mi s-a părut important să oferim informații, precum și analize la zi despre creștinismul din alte părți ale lumii. Procesul globalizării implică prezența unor confesiuni creștine în România, care nu au fost prezente până acum. La rândul lor, românii, migrând în alte părți ale lumii se întâlnesc cu aceste confesiuni. Este important pentru studenții noștri care vor sluji Biserica în alte țări, să dețină cunoștințe despre cum este creștinismul organizat și cum credem că va arăta în viitorul apropiat, spune părintele Daniel Buda .
Săptămâna Internațională se încheie mâine, cu o vizită la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Evenimentul este parte a programului „Sibiu – Capitală Universitară. Culturi În Tranziție”, care continuă cu Festivalul Internațional Studențesc “Zona Nouă”, ediția a IV-a”(13 octombrie). Acesta o să cuprindă o serie de lecturi, performance-uri, momente muzicale și proiecții video, ce vor avea loc în format maraton, începând după-amiaza și terminând a doua zi dimineața. Vor fi prezenți la Sibiu poeți, artiști vizuali și muzicali din nouă țări ale lumii – Statele Unite ale Americii (Danez Smith), Marea Britanie (Emily Berry, Kayo Chingomyi), Germania (Max Czollek), Polonia (Kira Pietrek), Ungaria, Suedia (Linn Hansen), Spania, România (danaga, Livia Ștefan, Cosmina Moroșan) și Republica Moldova;
De asemenea, o să fie prezentat un număr special al revistei Zona Nouă, dedicat festivalului, care o să conțină creațiile artistice ale invitaților străini în traducere în limba română și ale invitaților români în traducere în limba engleză, facilitând astfel o popularizare la nivel larg (național și internațional) a creațiilor artiștilor invitați.
sursă foto cover: unsplash.com