Fiecare dintre noi percepem diferit experiența cu stomatologul și avem anumite nevoi ca să ne simțim în siguranță. La unii contează prima discuție cu medicul și legătura care se stabilește atunci, la alții aparatura performantă și mediul ambient. Însă când vine vorba de copii sau adolescenți și mersul la dentist, lucrurile sunt mult mai complexe. „Cea mai importantă și cel mai greu de obținut este încrederea. Și nu e vorba doar de încrederea copiilor, ci și a părinților”, îmi spune Dr. Irina Morariu, stomatolog pediatric în cadrul DENT ESTET 4 KIDS, singura clinică din Sibiu care este destinată exclusiv copiilor și adolescenților.

Dr. Irina Morariu face parte din echipa DENT ESTET 4 KIDS din 2011. Lucrează atât la clinicile din București, cât și la cea din Sibiu. A absolvit cursurile Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca. A urmat cursurile de Rezidenţiat la Bucureşti, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, cu specializarea în Endodonţie. Iar în 2016 a obținut Competenţa în Inhalosedare în cadrul UMF „Carol Davila” din Bucureşti. Este membră a Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică, a Asociației Internaționale de Stomatologie Pediatrică și membră a Academiei Europene de Stomatologie Pediatrică. După ce a lucrat o perioadă cu adulți, și-a dat seama că vrea să trateze doar copii.

Oana Ciucă Lázár: De ce ați ales stomatologia pediatrică?

Dr. Irina Morariu: Încă din facultate îmi doream să lucrez cu copiii, dar stomatologia pediatrică/pedodonția era văzută ca ceva auxiliar stomatologiei pentru adulți și erau puține cabinete cu spații dedicate exclusiv copiior. Acum, dupa 12 ani de practică, nu mă văd făcând altceva, deci am ales bine.

Ce înseamnă să lucrați într-o clinică adresată doar copiilor? Care sunt plusurile pe care le apreciați la Clinicile DENT ESTET 4 KIDS?

Dr. Irina Morariu: În primul rând, copiii au nevoie de un spațiu dedicat lor, care să fie vesel, familiar, memorabil și unde să se întoarcă cu plăcere. Copiii trebuie să înțeleagă ce li se intâmplă, să se relaxeze și să se obișnuiască cu cabinetul stomatologic, iar o atmosferă prietenoasă, caracteristică vârstei, îi ajută mult. La DENT ESTET este foarte importantă echipa formată nu numai din medici stomatologi, dar și din asistente, psihologi, recepție și personalul auxiliar. Avem o comunicare continuă, astfel încât să evoluăm și să ne ajutăm reciproc.

Cât de importantă e construirea unei relații de încredere cu copilul?

Dr. Irina Morariu: Cea mai importantă și cel mai greu de obținut este încrederea. Și nu e vorba doar de încrederea copiilor, ci și a părinților. De aceea, acordăm o atenție deosebită primei vizite în cabinet. Atunci cunoaștem copilul, părinții, observăm tipul de personalitate, aflăm ce nevoi au, care le sunt așteptările și împreună stabilim următoarele vizite. Fiecare copil e diferit, așa că nu există „rețete” nici măcar în cadrul aceleiași familii.

Cum ar putea să pregătească părinții copilul pentru prima vizită la dentist sau pentru tratarea unei carii mai complicate?

Dr. Irina Morariu: Să vină cu copilul la dentist încă de la apariția primului dinte sau măcar în jurul vârstei de doi ani. Din păcate, apar probleme dentare la vârste din ce în ce mai mici (chiar și sub doi ani) și dacă sunt carii complicate sunt greu de gestionat. Copiii au nevoie de o perioadă de adaptare, să se obișnuiască cu cabinetul stomatologic, de două, trei vizite, conform vârstei lor și a capacității de înțelegere, iar atunci când sunt urgențe, din păcate, nu mai este timp pentru această adaptare.

Care sunt cele mai frecvente situații pe care le întâmpinați, atunci când copiii și părinții ajung în cabinetul stomatologic și au diferite anxietăți?

Dr. Irina Morariu: Cea mai dificilă situație este atunci când copiii au avut o experiență neplăcută la dentist sau la medici de alte specializări și și-au pierdut încrederea. În aceste cazuri este nevoie de multă răbdare și disponibilitate, mai ales din partea părinților. Uneori apelăm la psiholog, dar și la inhalosedare sau anestezie generală atunci cand tratamentele stomatologice sunt foarte complicate.

Ați observat o schimbare a atitudinii oamenilor față de sănătatea dentară?

Dr. Irina Morariu: Pacienții au mult mai multe cunoștinte, deoarece accesul la informație a devenit mult mai facil. Față de acum 10 ani, când multă lume spunea că „dinții de lapte nu trebuie tratați pentru că se schimbă”, lucrurile s-au schimbat mult în bine, atât pe partea de pedodonție (tratamente dentare), dar și de ortodonție (aparate dentare).

Aveți amintiri cu mersul la dentist în copilărie?

Dr. Irina Morariu: Nu prea, ceea ce e bine, înseamnă că nu m-a „chinuit” nimeni.

Comunicarea și abordarea medicilor, piloni importanți pentru părinți

De cealaltă parte, părinții caută un medic care să poată să înțeleagă nevoile copilului și apreciază buna comunicare pe tot parcursul tratamentului.

Florența Cioconea are doi băieți și este una dintre mamele care a făcut nenumărate drumuri la dentist, până a găsit mediul și medicul potrivit: „Adevărul este că am umblat la mulți dentiști cu băiatul cel mare, până am ajuns la DENT ESTET 4 KIDS. Am doi copii, iar cel mare avea fobie de dentist și, din păcate, și probleme cu un dinte permanent, deci vizitele la dentist erau obligatorii și dese. Aici, întreg personalul l-a ajutat să depășească frica și să colaboreze. Am apreciat mult buna comunicare atât cu fiul meu, cât și cu mine. Totul a fost explicat de fiecare dată cu multă răbdare și drag de copii. Programările respectate, anunțate din timp, mediul cald, prietenos cu copiii, toate au făcut din vizitele noastre la stomatolog o experiență plăcută. Ambii copii revin la dentist cu drag și încredere. Cu cel mic nu am avut alte experiențe, pentru că am venit din prima aici și a fost foarte bine.”

Actrița Ofelia Popii a ales să meargă cu fiica ei tot la clinica DENT ESTET 4 KIDS și o recomandă datorită experienței medicilor stomatologi pediatri, dar și a mediului special amenajat :„Mult de tot ne place la DENT ESTET 4 KIDS. E un spațiu foarte plăcut încă de la intrarea în curte, unde este un loc de joacă. Apoi, găsiți loc de joacă și înăuntru pentru ca așteptarea să fie faină pentru copii. Niciodată Sofie nu merge cu frică la stomatolog, ceea ce e minunat. Totul la superlativ: promtitudine, profesionalism, atenție pentru copii și părinți.”

Într-o discuție informală cu Dr. Oana Taban, CEO & Fondator DENT ESTET, am aflat că a pus bazele primei clinici dentare exclusiv pentru copii, tocmai din rolul de părinte, când a conștientizat nevoia baiatului său: ,,În anul 2008, când băiețelul meu Carol avea doar doi ani, am realizat că deși dezvoltasem mai multe clinici stomatologice dedicate adulților, îmi era aproape imposibil să răspund în totalitate nevoilor dentare ale copilului meu. Fiind medic stomatolog, înțelegeam cât de important era ca fiul meu să fie consultat și tratat începând cu vârsta de un an, așa cum recomandă Academia Americană de Medicină Dentară Pediatrică (AAPD). Însă nu exista un loc în care medicii stomatologi să fie specializați în tratamente dentare adaptate copiilor, apa ratura și întregul ambient să fie dedicate micuților pacienți, să existe soluții reale pentru tratarea copiilor anxioși și să inspire siguranță în primul rând copiilor și apoi în fața părinților. Așa a apărut prima clinică de medicină dentară din România și Europa de Est dedicată exclusiv copiilor și parte a grupulului DENT ESTET, lider de piață în stomatologia din România.”

În total sunt șapte astfel de clinici în întreaga țară, din gupul DENT ESTET, iar cea de la Sibiu este situată în strada Bahluiului nr. 9.

credit foto: Dent Estet

Materialul a apărut în numărul 36 al revistei tipărite.