Câteva tipsuri de la Paul Nedelcu, Head of Art, Friends\TBWA
Internetul ne-a dus într-o zonă de cultură tot mai vizuală, o treabă bună pentru mințile creative. Care au și mai multă “libertate de mișcare”, crede Paul, deoarece tendințele evoluează într-un mix nedefinit de vechi și nou. Totul sub presiunea consumatorului care au așteptări tot mai mari de la conținutul vizual și, cel mai important, încep să-și formeze o cultura vizuală.

Paul Nedelcu, credit foto: Eduard Cîrstea
„În fiecare dimineață, în drum spre job, îmi încep ziua cu scroll-scroll și tap-tap. E o chestie care ține mai degrabă de deformație profesională, pentru că mă interesează (și) cum comunică vizual brandurile și oamenii. Aici văd ce mai e nou, ce s-a viralizat, exact ca toți ceilalți oameni de pe social media.
Cel puțin pe internet, vorbim de o cultură din ce în ce mai vizuală, ceea ce nu poate fi decât îmbucurător, mai ales pentru noi, art-directorii. În schimb, pentru branduri asta înseamnă mai multă treabă: informațiile, mesajul pe care brandul vrea să îl transmită trebuie sintetizate vizual. La fel, e nevoie de o poziționare vizuală foarte clară.
Avem un „attention span” destul de scăzut când vine vorba de social media. Dăm scroll-scroll-scroll, tap-tap-tap tot timpul. În condițiile astea, un brand trebuie să aibă un conținut vizual care să ne facă să ne oprim sau să vrem să derulăm puțin înapoi când am apăsat de prea multe ori doar așa, din obișnuință.
Pentru „profesioniștii în grafică” – mă amuză puțin expresia asta – pot spune că este challenging, dar și fun. Mai ales că poți împleti așa mișto partea de vizual cu ceea ce ține de user experience.
LIBERTATE TOTALĂ în design
În ultimii ani s-a vorbit destul de mult de conceptul de „flat design” și încă se vorbește într-o oarecare măsură. De exemplu, acum vreo zece ani, sitemele de operare pe care lucram toți erau pline de animații, butoane 3D, umbre, tot felul de elemente care mai mult încărcau vizual și îți distrăgeau atenția . Ulterior, ele au cam dispărut, poate și pentru că experiența 3D pe telefoanele mobile nu e grozavă, iar tendința este ca ecranul calculatorului să fie la fel de intuitiv și de „curat” ca și cel al smartphone-urilor.
Acum, pare că asistăm la o combinație între toate: 3D-ul cu influențe 2D, monocromie, izometrie, ilustrație, look mai retro, flat color, culori pastelate, culori foarte saturate – aici se vede influența digitalului – compoziții cu forme de bază, de tip butaforie etc.
Sunt multe și totuși au un „feel” comun, au loc împreună în aceeași perioadă, iar asta se observă din felul în care e pusă o lumină, o culoare, o umbră, o compoziție, un background. Mi se pare că tendințele mai degrabă evoluează într-un mix nedefinit de vechi și nou. Asta, pentru mine, înseamnă o super-libertate de a încerca, de a crea.
Retro-interpretări
În paralel, am văzut și tendințe de reinterpretare a diverse stiluri vizuale vechi – tipuri de literă inspirate din chirilică, cum sunt cele tradiționale românești, texturi cu patină, imagini monocromatice, diverse stilistici retro care aduc aminte de reclamele anilor ’50 și ’60 – și nu doar în publicitate! Partea mișto la toate aceste reinterpretări retro este că îți oferă acea atmosferă de „way back” și totuși arată foarte fresh, foarte contemporan. Cred că o să tot vedem explozii de culoare, abstractizare și minimalism.
Cât despre grafica publicitară din România, din prezent… Pfff, e ok, nu e ok și în ultimă instanță e discutabil. Sunt de părere că încă nu putem scăpa de niște obiceiuri învechite. O fi și din lipsă de resurse uneori, din cauză de compromisuri, de lucruri făcute pe repede înainte, dar adevărul este că industria e dependentă (și limitată) de utilizarea imaginilor stock, generice, de tipul „mamă cu copil în brațe”, chestii rămase în urmă cu vreo 5-10 ani. Rezultatul e că am ajuns să fim încolțiți de propuneri „safe” care nu fac nici bine, dar nici rău. Sunt doar boring.
Nu zic că nu sunt lucruri mișto în publicitatea din România, doar că predomină altceva. Mai avem de lucru și, pentru cei care nu se lovesc de lucrurile astea, un „big thumbs up!”, keep doing what you’re doing și ridicați ștacheta!
Altfel, nu mi se pare neapărat că grafica publicitară e conservatoare în ceea ce privește cromatica. În zona de culoare lucrurile încep să se schimbe și la noi. Depinde mult de piață, de scopul comunicării, de multe lucruri.
Influențe, confluențe
Cel mai mult se simt influențele social media. Se vede că oamenii încep să aibă așteptări de la conținutul vizual și, cel mai important, că încep să-și formeze cultura vizuală. Acum au termen de comparație. Când vezi ceva brici pe net, făcut în afară, care apare la noi cu un pic de flavour local pus cu mâna, te cam prinzi care-i treaba J.
Personal, mi-ar plăcea să văd la noi mai multe experimente, joacă, grid!, simț de răspundere și c***e.
Câteva exemple de identități vizuale și logo-uri recomandate de Paul Nedelcu, găsiți aici.
Cine este Paul?
Paul Nedelcu are o experiență bogată în grafică, branding corporativ și de produs, design de logo, design web (inclusiv UX și UI) și orice alt produs vizual aflat la intersecția celor de mai sus. Om de bază în Friends\TBWA (detalii găsiți aici. ) – una dintre cele mai disruptive agenții de creație din România, spune greu „nu” unui proiect, fiindcă în spatele fiecăruia se poate afla o provocare. În plus, nu se apucă de treabă fără să pornească muzica potrivită (pe care o mai și cântă când trece de ora 6pm).
de Bogdan Ciubuc