Festivalul ARTmania va fi organizat anul acesta, în Piața Mare, iar intrarea la concerte se va face cu bilete. Acest lucru este posibil după ce în Ghidul de finanțare al Primăriei Sibiu, din acest an, operatorii culturali care aleg să organizeze evenimente în Piața Mare sau Piața Mică, pot opta să nu mai primească finanțare nerambursabilă de la Primărie și să introducă bilete de intrare.

Directorul Festivalului ARTmania, Codruța Vulcu spune că vor opta pentru această variantă. „Noi suntem foarte încântați de această modificare. Greutatea financiară a unui eveniment este mult mai ușor să fie distribuită asupra publicului, decât să fie suportată de o singură autoritate. Pentru Festivalul ARTmania, ultimii doi ani au fost dificili, iar anul trecut, când ghidul de finanțare a fost scos în dezbatere publică, am făcut o solicitare prin care operatorii culturali care optează pentru renunțarea la finantarea nerambursabilă, să poată opta pentru reintroducerea biletelor. Spre bucuria  noastră, ghidul a fost publicat și a fost introdusă această clauză. ARTmania cu siguranță se va întoarce în Piața Mare, cu bilet și va renunta la finanțarea nerambursabilă. Un festival internațional, ca să crească în timp, are nevoie de  finanțări mult mai mari decât poate susține Consiliul Local. Cred că varianta la care s-a ajuns cu autoritatea locală, este în beneficiul sibienilor. Era păcat ca un festival,  după 10 ani, cum este ARTmania, să se piardă. De exemplu, anul trecut, am organizat concerte fără bilet în Piața Mare. A fost o decizie, pe care echipa de management a festivalului și-a asumat-o, pentru că doream să fim acolo, publicul dorea. Festivalul a crescut asociat cu această locație. În 2014, am fost la Hala Balanța și toata lumea a spus că Artmania dacă nu este în Piața Mare, parcă nu este Artmania. Din respect pentru publicul dedicat evenimentului, s-a luat decizia să mergem în Piața Mare, gratuit, însă, mai mult de o ediție, costurile nu pot fi susținute atâta timp cât ne dorim să aducem formații de talie internațională. Anul acesta va fi mult mai greu, o mare parte din finanțarea de la primărie acoperea evenimentele conexe, dar a trebuit să ne asumăm acest risc și să  construim  festivalul, având totuși bilete de acces.”

Ghidul de finanțare pentru activități culturale nonprofit, anul 2016, a fost publicat pe site-ul www.sibiu.ro, secțiunea Agenda Culturală. La  art. 8 (1) a fost adăugată clauza care permite introducerea biletelor: „În cazul în care locul de desfășurare a unor activități din cadrul proiectului cultural este Piața Mare sau Piața Mică din Municipiul Sibiu, beneficiarului îi este interzisă vânzarea biletelor de intrare sub sancțiunea retragerii integrale a finanțării nerambursabile alocate. Excepție fac proiectele care îndeplinesc criteriile de eligibilitate și obțin în cadrul procesului de evaluare și selecție un minim de 60 de puncte, dar la solicitarea beneficiarului sau prin decizie a Comisiei de evaluare și selecție, valoarea finanțării nerambursabile alocate este 0 lei. În cazul în care operatorul cultural optează pentru varianta finanțării nerambursabile egală cu 0 lei, va completa cererea de finanțare cu declararea cheltuielilor proiectului. La rubrica FINANȚAREA NERAMBURSABILĂ SOLICITATĂ MUNICIPIULUI SIBIU – se va completa 0 lei. Prin aprobarea proiectului în cadrul programului oficial Agenda Culturală, operatorul își asumă toate obligațiile și drepturile (în afară de cele financiare) pe care le-ar fi avut în cazul semnării unui contract de finanțare.”

Organizatorii Festivalului ARTmania au declarat că în următoarele două săptămâni vor face publice primele informații despre program și artiștii invitați anul acesta. Detalii veți găsi pe site-ul festivalului.