„Vă rog să-l luați dacă vă place, am făcut pentru mai multă lume. Îl puteți lipi acum pe geacă sau îl duceți acasă și-l lipiți pe fereastră, pe ușa de la intrare în bloc sau pe rucsac”, îmi spune un domn în timp ce-mi oferă un sticker mare „#rezist”. Mai vor și alții. Teancul din mână e împărțit rapid în Piața Mare.

În a 5-a zi de protest împotriva ordonanței de urgență a Guvernului Grindeanu, sibienii au venit parcă mai pregătiți ca serile trecute. Pancarte mari, colorate, unele scrise pe hârtie, altele pe carton. Desene, ilustrații, versuri, mesaje scurte sau sloganuri, merg deasupra mulțimii și odată cu ea. Se fac poze, oamenii se opresc zâmbind ca ceilalți să poată citi mesajul. E o stare. E o întrebare pe care o aud în fiecare seară la final de protest: „Mâine ce pancartă-ți faci?”

proteste_sibiu_pancarte

E partea creativă a protestelor, despre care artistul Dan Perjovschi spunea săptămâna aceasta că ar fi o nouă formă de artă: „E interesant ce se întâmplă, cum o reacție civică neșteptată a mișcat lumea de peste tot. Cred că pancartele sunt o nouă formă de artă sau literatură, cum vreți. Citiți-le numai! Unele sunt foarte interesante și ca limbă și ca expresie vizuală. Eu sunt din generația care a a prins expresia „Ole, ole, Ceaușescu nu mai e!”. Acum e totul mult mai interesant, mai creativ. Eu daca aș fi politician, aș angaja niște oameni să le adune și, apoi, să le citesc pe toate. Așa văd care sunt problemele oamenilor, de ce au ieșit în stradă acolo, ce spun. Și nu spun cu multe cuvinte. Mesajul e foarte scurt.”

_DSC6122proteste_sibiu

Exprimarea opiniei prin mesaje pe pancarte, pe lângă scandări și cântecele intonate în unison, conturează identitatea vizuală a unui protest, amplifică mesajul colectiv și îl nuanțează. Oamenii spun că ei scriu pe pancarte exact ce simt și se identifică cu mesajele pe care le duc în mijlocul mulțimii.

_DSC4057

_DSC5361

A fost creată chiar și o platformă „Art of Protest”, unde mai mulți artiști au fost invitați să trimită mesaje și ilustrații. Oamenii le pot descărca și folosi pe cele cu care rezonează. Inițiativa aparținei unei românce stabilită la New York, Mara Dănilă, care împreună cu soțul ei au dorit să se alăture românilor care protestează.

La Sibiu, pacartele ți vocile străzii au fost multe și diferite de la o seară la alta. Prin ochiul aparatului său, Cristian Bîscă a încercat să surprindă în fiecare seară, această parte creativă a protestului.