La Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu are loc astăzi premiera spectacolului „Perfect compus” după un text scris și regizat de Alexandra Badea.

Scriitoare, regizoare de teatru și de film, Alexandra Badea este stabilită în Franța de mai mulți ani, iar proiectul de la Sibiu vine după opt ani în care ea nu a mai montat niciun spectacol în România. De asemenea, textul „Perfect compus” este primul pe care îl scrie direct în limba română, celelalte fiind în franceză.

Perfect compus este un text despre o familie care străbate toată istoria României din anii 40 până azi. Sunt trei povești care se amestecă și se repetă pe alocuri. Poate că e un text feminist, nu prea îmi place să le pun etichete textelor mele, dar în primul rând, e un text despre asumare. Și eu asta văd în generația de azi, cei care au între 20 si 30 de ani au o forță și o putere de a privi lucrurile așa cum sunt, de a le spune pe nume și de a-și asuma ce s-a întâmplat în trecut.

Perfect Compus

Cred că e important să privim trecutul așa cum a fost și nu așa cum ni s-a povestit și să ne întrebăm de ce unii oameni au rezistat, de ce unii oameni au trădat și unde ne plasăm noi pe harta asta a asumărilor, fricilor, evadărilor. E o fraza din text care spune asta: De aici ce facem noi? Cum ne reconstruim?

E o poveste care poate retrasează într-un fel și povestea familiei mele, fără să fie vorba despre poveștile pe care le spun. Dar la un moment dat, uitandu-mă la fotografiile mamei mele și ale bunicilor mele, am zis ca femeile astea poate ar fi făcut un alt parcurs de viață dacă ar fi fost lăsate de lumea în care au trăit. În general, lucrul meu este pe acest teritoriu de conflict, între politic, exterior, istorie și individ. Până unde istoria poate intra în viața interioară și care e capacitatea de distrugere?”, spune Alexandra Badea.

perfect-compus-premiera

„Perfect compus” va avea premiera marți, 17 aprilie, la Studioul Cavas, de la ora 20.00. Spectacolul vorbește despre cum o familie traversează diferite perioade ale istoriei, despre cum contextul politic distruge iubirea, despre cum într-o familie se sacrifică întotdeauna fetele pentru a proteja viitorul băieților, despre cum generații de-a rândul își transmit aceleași scheme de gândire, și mai ales, despre cum generația de azi are curajul și forța de a se uita în urmă și a face curat.

„Perfect compus” va fi programat și în timpul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (8-17 iunie).

——————-

Perfect compus

de Alexandra Badea

REGIA ȘI CONCEPTUL SCENOGRAFIC: Alexandra Badea

COSTUME: Ana Ienașcu

MUZICA ȘI SOUND DESIGN: Claudiu Urse

MANAGER PROIECT: Claudia Domnicar

ASISTENT PROIECT: Andrei Luis Bojincă

ÎN DISTRIBUȚIE: Emmanuel Antonescu, Ioana Cosma, Ali Deac, Alexandru Malaicu, Oana Marin, Fabiola Petri, Gabriela Pîrlițeanu, Ștefan Tunsoiu, Alin Turcu, Iustinian Turcu

durata aproximativă: 2h preț

bilete: 20 lei; 15 lei

———

Scriitoare, regizoare de teatru și de film, Alexandra Badea a scris peste 15 piese (Burnout, Pulvérisés, Europe connexion, Extrêmophile, Breaking the news, A la trace…), două romane (Zone d’amour prioritaire, A la frontière de ton territoire) și mai multe scenarii de film. A absolvit secția de regie teatru a UNATC și a făcut un master de Studii Teatrale la Sorbona.

Majoritatea textelor sale sunt publicate la editura l’Arche, adaptate pentru Radio France Culture, traduse și jucate în mai multe limbi străine. Primul său roman a fost adaptat și prezentat la Festivalul de la Avignon în 2013, în regia lui Frédéric Fisbach.

Pe lângă montările proprii, piesele ei au fost regizate de Cyril Teste, Matthieu Roy, Jacques Nichet, Jonathan Michel, Anne Théron, Frédéric Fisbach și alții. Operele Alexandrei Badea sunt scrise în limba franceză, Perfect compus fiind primul său text scris în limba română.

În 2018 va prezenta la Teatrul Național de la Colline din Paris două texte noi: A la trace (regia Anne Théron) și Points de non-retour (o trilogie care se va desfășura pe mai multe stagiuni, pe care o va si regiza).

Piesele sale sunt susținute de Centrul Național al Cărții și de Centrul Național al Teatrului din Franța.

Alexandra Badea este laureată a Marelui premiu pentru literatură dramatică, în anul 2013 (Grand Prix de la Littérature Dramatique 2013) și este Cavaler al Artelor și Literelor (Chevalier des Arts et des Lettres).

foto: Sebastian Marcovici