Ediția pilot a Festivalului Tânăr de la Sibiu reunește artiști din Franța, Germania, Polonia, România și Spania, ce vor prezenta evenimente pentru tineri și copii, în sălile Teatrului „Gong”, la Sala Thalia, la Sala Studio de la Casa de Cultură a Sindicatelor, dar și în Librăria Habitus. Festivalului Tânăr se desfășoară până 4 octombrie.

„Este o inițiativă pe care eu o consider curajoasă, pentru că încercăm să dezvoltăm un nou public, aici, la Teatru Gong. Pentru noi este foarte important să definim publicurile pentru care Teatrul Gong lucrează: copii și tineret. Am adus pentru copii spectacole de teatru cu proiecții 3D, spectacole de animație pentru copii între 0 și 3 ani, astfel încât să implicăm și părinții direct în arta jocului dat de actor. De asemenea, am adus și un spectacol de dans pentru copii peste 6 ani. Pentru zona de tineret am încercat să aducem spectacole care vorbesc despre preocupările lor cotidiene”, ne-a declarat Adrain Tibu, directorul Teatrului Gong.

Prima ediție a Festivalului Tânăr de la Sibiu a debutat cu „Profu de religie”,  un spectacol pentru adolescenţi,  un text care vorbește despre adevărul care poate fi interpretat și manipulat, astfel încât sensul lui să fie relativ. Spectacolul dezbate o problemă destul de arzătoate: atitudinea părinților, a profesorilor, dar și a elevilor atunci când vine vorba despre ora de religie ca un subiect opțional sau nu. „Mă bucur să descoper acest festival, îmi pare bine că se întâmplă, pentru că avem nevoie de un public care să crească văzând cât mai mult teatru bun. Problemele din „Profu de religie” nu sunt doar ale adolescenților, sunt ale tuturor. Am pornit de la educație, de la orele de religie și ușor, ușor am reușit să construim acest spectacol care vorbește despre hibele sistemului, iar sistemul de educație ne privește pe toți. Selecția festivalului este una foarte bună, sunt multe spectacole pe care nu le-am văzut și mi-aș fi dorit să le văd când eram tânăr”, a mărturisit Bobi Pricop, regizorul spectacolului. Un alt spectacol pentru tineri este  „Pisica verde”  care a obţinut trei premii la Gala Tânărului Actor Hop 2013 și spune povestea a şase adolescenţi dintr-un oraş de provincie , o poveste de cartier, despre iubire, dar are nucleu zona adolescenților care nu au părinții acasă.

Ideea unui teatru tânăr a fost împărtășită și de elevii care au venit în prima seară. Paula și Eva sunt eleve în clasa XI-a la Liceul Gheorghe Lazăr și consideră necesar un astfel de festival. „Cred că este o idee foarte bună să vedem piese dedicate tinerilor. De multe ori sunt spectacole pe care nu le înțelegem atât de bine, pentru că nu suntem în situația unor adulți. Atelierul a fost o superb, m-am simțit brusc foarte creativă, efectiv mi-a pus imaginația la treabă. Am studiat anumite imagini produse de noi, făcute de corpul nostru. Ne-a condus cumva printr-un exercițiu de dans contemporan. La celălalte spectacole o să merg cu colegii mei, vom fi destul de mulți.”, ne-a spus Eva entuziasmată. „După FITS, e o idee super să avem și ceva pentru noi, tinerii. Am aflat de pe facebook și m-am înscris ca voluntar. Am fost și la atelier, Teatrul Oprimaților este foarte abstract. Ne-a pus să facem statui și diferite exerciții. Am găsit multe spectacole care să îmi placă, selecția este pentru toți. Sper să vină câți mai mulți tineri, eu mi-am chemat toți colegii, dar sincer, teatrul nu este pe primul loc în zilele noastre. Dar noi, generația noastră sperăm să aducem un plus.”, a adăugat Paula

Secţiune pemtru copii

cucubau

cucubau

Secţiunea dedicată copiilor, include în premieră, la Sibiu, un spectacol adresat celor cu vârsta sub 3 ani. „Cucu bau!” este un spectacol produs de Teatrul Baj din Polonia ce se adresează atât copiilor, cât și părinților. De asemenea, copiii de peste cinci ani vor putea descoperi aventurile lui Aladin într-un spectacol de animaţie cu proiecţii 3D, creat de Trupa Arcadia din Oradea. Dansatorii francezi de la Act2 vor prezenta spectacolul „Miravella”, o fabulă fantastică povestită prin dans. Tot în cadrul acestei secțiuni, Márkus Puppet Theatre din Ungaria vor prezenta istoria zborului printr-un spectacol de animație cu păpuși și obiecte („Pot să zbor!”), iar cei de la Thalias Kompagnons din Germania vin la Sibiu cu un spectacol despre locurile magice din poveștile vechi („Ce face culoarea roșie?”). Actorii spanioli de la Trukitrek prezintă două comedii ce au la bază tehnica păpuşii animate (jumătate om, jumătate păpuşă): „Hotel Crab” povestea unui jaf petrecut în miez de noapte. Aducem în premieră, în România, un spectacol cu o tehnică estetică nouă – arta actorului marionetă. „Vom vedea scene cu pitici, în care actorul este prezent pe scenă doar cu jumătate de corp, iar cealaltă jumătate este o marionetă. Sunt spectacole extrem de frumoase, ce au la bază 2 comedii diferite”, a spus Adrian Tibu.

Pe lângă spectacole, organizatorii au pregătit și 2 ateliere modul, conduse de Lorand Maxim, acesta va aborda tehnica Teatrului Oprimaților, astfel încât să poată lucra cu elevii de liceu pe o zonă pe care aceștia o pot dezvolta și la școală, este vorba de comunicarea interpersonală și de gestionarea situațiilor de criză, prin tehnici de teatru. Există şi un atelier conferință, susținut de Paul Mureșan, câștigătorul al trofeului pentru cel mai bun film de animație, de la festivalul Filmul de Piatră 2014, acesta va vorbi despre cum se construiesc desenele animate, despre tehnica 2D și despre tehnica 3D în desen și film.

atelier

Prețul unui bilet este de 10 lei, tarif unic. Pentru biletele achiziționate în rețeaua Eventim se percepe un comision de 10%. Programul se găseşte aici