În materie de entertainement, platformele de streaming și internetul în general s-au întrecut în ultimul an să ne ofere metode agreabile de evadare. Spectacole online, înregistrări ale unor concerte, filme și seriale cu toptanul, toate pentru a încerca să ne abată atenția de la realitatea cotidiană a pandemiei și de la toate neajunsurile pe care restricțiile ni le-au adus. Unele au reușit, altele doar s-au străduit. Am făcut cu toții ce ne-am priceput mai bine ca să uităm de probleme: conversații lungi cu prietenii și familia, cărți, filme, gătit, plimbări – după gustul și preferința fiecăruia.

Zilele trecute am dat peste un serial despre care nu știam că a avut premiera în octombrie 2020 pe HBO Go. Se numește ”A world of calm/ O lume de calm” și este remediul perfect dacă te simți agitat, stresat, obosit sau copleșit de probleme. Sunt 10 mini-documentare de câte 21 de minute fiecare și se administrează fără rețetă: dimineața la cafea pe post de energizant sau seara înainte de culcare ca analgezic și pastilă împotriva insomniei. Ideal ar fi să le consumați în doze mici ca să țină mai mult, dar vă înțeleg dacă o vă uitați la câteva episoade unul după celălalt.

”A world of calm” nu are deloc de-a face cu entertainement-ul de televiziune, ci ne propune un alt concept: mini-povești în care mai multe elemente se îmbină cu pricepere pentru a induce o stare de bine. Fiecare element din acest amalgam are locul său și joacă un rol important în crearea atmosferei de ansamblu. În primul rând imaginea este uluitor de frumoasă și atentă la detalii uimitoare. Cam ca în documentarele realizate de David Attenborough. Apoi este sunetul; nu doar cel captat de camera de filmat, ci și muzica liniștitoare care însoțește imaginea. Și nu în ultimul rând vocea învăluitoare a celui care spune povestea. 10 actori celebri și-au pus amprenta sonoră pe aceste povești de adormit oamenii mari. Dar sunt pline de povețe și pentru copii, se pot urmări în familie. E un fel de terapie de grup.

Nicole Kidman ne propune o călătorie alături de diverse specii de păsări (știați de ce sunt roz păsările flamingo?), Cillian Murphy vorbește despre fulgi de zăpadă și ninsoare, Kate Winslet spune povești cu cai, iar de la Keanu Reeves aflăm cum se lasă lemnul modelat pentru a se transforma într-o canoe. Mai sunt apoi episoade despre recifuri de corali, despre apă sau univers și galaxii îndepărtate – la care putem visa, deși știm că nu vom ajunge niciodată acolo. Episoadele mele preferate sunt cele despre un sticlar și miracolul prin care transformă nisipul cu ajutorul focului, cel despre tăiței și cel despre ciocolată. Când o mâncăm, creierul eliberează aceleași substanțe ca atunci când ne îndrăgostim. Nu-i de mirare că am iubit povestea în care parcurgem drumul de la plantațiile de cacao la artiștii ciocolatieri din Belgia. Nu sunt mare amatoare de tăiței, dar recunosc că mi s-a părut interesant să descopăr că există o legătură între călugării din India și supa japoneză cu tăiței.

De fapt, asta pare a fi miza acestor documentare: să ne arate că trăim într-o lume interconectată și că merită să încetinim ritmul ca să îi admirăm perfecțiunea și măreția. Serialul ”A world of calm” a fost conceput ca o extensie vizuală a aplicației numită „Calm”.