Scriitorul Mathias Énard a primit, astăzi, Premiul Goncourt 2015, pentru romanul său „Boussole”, publicat de Editura Actes Sud. Premiul Goncourt, cea mai importantă distincție a literaturii franceze, se acordă începând din anul 1903 autorului care a publicat „cea mai bună și imaginativă operă în proză a anului”.

Juriul Goncourt include zece membri, care se reunesc anual în luxosul restaurant Drouant din Paris. Romanul „Boussole” a fost ales câştigător de membrii Academiei Goncourt încă din primul tur de scrutin, cu şase voturi, contra două voturi primite de Tobie Nathan, autorul volumului „Ce pays qui te ressemble” şi un vot primit de Hédi Kaddour, autorul romanului „Les Prépondérants”. Al patrulea finalist al premiului Goncourt din acest an a fost scriitoarea Nathalie Azoulai, cu volumul „Titus n’aimait pas Bérénice”.

În romanul „Boussole”, de aproape 400 de pagini, Mathias Enard relatează povestea unei insomnii, cea a unui tânăr muzicolog vienez bântuit de amintirile sale din Orient. Autorul ne poartă prin Alep, Damasc, Palmira și Teheran, unde ne întâlnim cu numeroși aventurieri, scriitori și muzicieni din secolele trecute. Prima frază a cărții sună astfel: „Suntem doi fumători de opium, fiecare ascuns de norul său, fără să vedem nimic dincolo de noi, singuri, fără să ne înțelegem vreodată fumăm, figuri ce agonizează într-o oglindă, suntem o imagine înghețată căreia timpul îi dă iluzia mișcării…”.

Mathias Énard, născut pe 11 ianuarie 1972, este un scriitor şi traducător francez, care, după ce a studiat araba şi persana la Paris, s-a stabilit, în anul 2000, la Barcelona. A colaborat cu mai multe reviste culturale şi a tradus două volume de amploare, unul din arabă şi altul din persană. Începând din anul 2010 predă limba arabă la Universitatea autonomă Barcelona 2. Primul său roman, „La Perfection du tir”, a apărut în 2003. A mai publicat romanul „Zone” în anul 2008, ce a fost recompensat cu mai multe premii literare, iar în 2012 volumul „Rue des voleurs”.

Tot astăzi, 3 noiembrie, Premiul Renaudot – care este atribuit în aceeaşi zi cu premiul Goncourt – a revenit scriitoarei Delphine de Vigan, pentru volumul „D’après une histoire vraie”.

 autor: Daniela Plopeanu