În 2013, când Festivalul Internațional de Teatru aniversa 20 de ani, aleea din Parcul Cetății din Sibiu a fost pavată pentru prima dată cu stele.

An de an, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru, au pășit pe drumul acela împrejmuit de tei și salcâmi, personalități din lumea teatrului și filmului, personalități artistice și culturale. În fiecare an Sibiul a fost gazda nenumăratelor spectacole, publicul devorând evenimente cât mai variate și pentru toate gusturile.

Devenită aproape neîncăpătoare, Aleea Celebrităților din Sibiu pare să transcendă spațiul din parc, dezvelind câte un petic pe care va fi imprimat un alt mare nume al artelor lumii.

Anul acesta, Aleea Celebrităților va celebra alte șapte personalități importante care s-au remarcat pe scena culturală, nume consacrate care ne-au schimbat perspectivele asupra lumii, care ne-au adus mai aproape de realitate și care ne-au purtat în lumi deopotrivă fantastice și reale.

Un nou loc pe scena celebrităților îi este rezervat actorului, dramaturgului și regizorului Hideki Noda. Născut în Nagasaki în 1955, Noda devine în 2009 directorul artistic al Teatrului Metropolitan din Tokyo. Încă din studenție, s-a făcut remarcat prin câteva spectacole de succes, timp în care și-a înființat prima companie de teatru, „Yume no Yuminsha” (Dreaming Bohemian). După finalizarea studiilor și-a înființat o nouă companie de teatru de producție, NODA·MAP unde au fost puse bazele unor spectacole ce aveau să fie recunoscute la nivel internațional, regizorul implicându-se în producții din toată lumea, colaborând cu actori britanici, thailandezi și coreeni. Printre cele mai cunoscute spectacole care s-au bucurat de un imens succes internațional se numără: The Bee (Albina), Red Demon (Demonul Roşu), The Diver (Scufundătorul), Descent of the Brutes (Descendentul Brutelor), Messenger from the Comet (Mesagerul din cometă), The Character (Caractere) şi Egg (Ou). Câștigător al nenumăratelor premii și medaliat cu Purple Ribbon pentru contribuțiile în cultură și educație, Hideki Noda a colaborat cu actorul Kabuki, Nakamura Kanzaburo XVIII, realizând adaptări după piese clasice de teatru Kabuki (Tragedia lui Togitatsu, Nezumikozo).

Înaintând pe covorul stelelor, e puțin probabil să nu recunoaștem numele Isabelle Huppert, cunoscuta actriță de teatru și film care reușește de fiecare dată să ne transpună în lumile personajelor pe care le interpretează, să ne facă să le iubim sau din contră, să le detestăm. Un nume pe scena internațională, Isabelle Huppert a colaborat cu Jean-Luc Godard, André Téchiné, Maurice Pialat, Michael Haneke, Benoit Jacquot, Jacques Doillon, François Ozon, Anne Fontaine, Eva Ionesco etc., colaborări care i-au adus multe premii la festivaluri europene și internaționale. Pe lângă contribuțiile din lumea filmului, Isabelle s-a remarcat prin numeroase interpretări pe scena teatrului alături de Bob Wilson, Peter Zadek, Claude Régy, Henrik Ibsen, Krzysztof Warlikowski și mulți alții, deosebindu-se prin prezențe care emană atât forță cât și delicatețe, personaje cu comportamente deviante sau proscriși ai societății.

aleea-celebritatilor-fits

Aleea Celebrităților- 2017

În pași de dans, ne găsim echilibrul pe un nou loc destinat lui Mikhail Baryshnikov (dansator, coregraf și actor) pe care e puțin probabil să nu-l știi, o prezență impunătoare și fragilă, considerat unul dintre cei mai mari balerini din istorie. Prezența sa pe scena teatrului, filmului și televiziunii i-a adus recunoaștere internațională și l-a ajutat să devină unul dintre cei mai cunoscuți dansatori contemporani de balet. Fascinat de nou, Baryshnikov a căutat mereu să se implice în producții care îmbinau clasicul cu modernul, dobândind experiență și tehnică, impresionând totodată lumea dansului. În 1980 a devenit Director Artistic al Teatrului American de Balet, iar în 2000 a primit Medalia Națională a Artelor, pe lângă multe alte disctincții onorifice. În 2016, Mikhail Baryshnikov a început turneul cu spectacolul „Brodsky/Baryshnikov”, reprezentație care a avut loc în limba rusă, concepută ca un omagiu adus prietenului său poet, Joseph Brodsky, laureat al Premiului Nobel. Spectacolul „Brodsky/Baryshnikov” a ajuns în vara anului trecut și în Sibiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru (FITS).

„Mulțumesc pentru acordarea unei Stele pe Aleea Celebrităților, cu atât mai mult în anul în care Festivalul sărbătorește 25 de ani de existență. Felicitări lui Constantin Chiriac și echipei sale pentru această importantă realizare culturală.”- Mikhail Baryshnikov

Recunoscut pentru talentul și inventivitatea sa de a aduce operele clasice în spațiul contemporan, Peter Sellars și-a încântat publicul cu interpretări artistice ale celor mai importante capodopere din teatru. Piesele sale tratează subiecte actuale, confruntări politice și sociale, spectacole care au avut loc în colaborare cu Opera Națională din Olanda, Opera Națională Britanică, Opera Lirică din Chicago, Opera Națională din Paris și San Francisco și cu Festivalul din Salzburg. Preocupat în permanență de fuzionarea artelor, Sellars a condus numeroase festivaluri și a fost directorul artistic a New Crowned Hope, un festival cu o durată de o lună de zile, din Viena, unde au participat artiști din mai multe arii culturale și care au realizat lucrări din domeniul muzicii, teatrului, dansului, filmului, artelor vizuale și arhitecturii.

„Sunt foarte surprins și măgulit să fiu inclus în Aleea Celebrităților care sărbătorește atât de mulți artiști pe care îi admir. Primele mele lucrări au fost profund influențate de o generație de regizori români: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie și, mai târziu, Andrei Șerban, cărora le-am urmărit producțiile și cu care mai târziu am devenit prieteni. Întreprinderile avangardei româ­nești în ceea ce privește mânuirea păpușilor în anii ’70 a avut de asemenea o influență importantă asupra mea. Fiecare artist își caută mereu calea. Vă mulțumesc pentru crearea unei alei de căutători.” – Peter Sellars

Un alt nume care va contribui la întregirea Aleei Cele­brităților este Valery Fokin, regizor și Director Artistic al Teatrului Alexandrinsky din Sankt Peters­burg. Cunoscut pentru regizarea pieselor scrise de Nabokov, Gogol, Vampirov și Rozov, Fokin s-a remarcat prin producțiile care abundă în metafore și adevăruri paradoxale. Decorat cu patru premii de către statul rus, Valery Fokin a regizat spectactole în Polonia, Ungaria, Germania, Grecia, Elveția, Japonia, Franța și Statele Unite.

„Știm deja cât de mult a realizat Festivalul Internațional de Teatru din Sibiu pentru dezvoltarea și consolidarea internațională a teatrelor din diferite țări. Participarea la un astfel de festival este mereu o mare onoare și responsabilitate. Pentru noi, întâlnirea cu publicul român are o importanță deosebită; mai ales pentru că teatrul Alexandrinsky – cel mai vechi teatru de dramă din Rusia- participă la FITS pentru prima dată, această întâlnire având loc în ajunul evenimentului internațional – Jocurile Olimpice, eveniment pe care plănuim să îl organizăm în St. Petersburg în 2019.

În numele tuturor Alexandrinilor urez mult succes participanților și organizatorilor festivalului. Iar spectatorilor le doresc impresii noi, profunde și teatrale. Până la urmă, teatrul ne unește pe noi toți și ne ajută să dobândim o mai bună înțelegere a lumii, omului și a noi înșine.” – Valery Fokin

Născut în Lebanon în 1968, dramaturgul, actorul și regizorul Wajdi Mouawad și-a părăsit țara la vârsta de șapte ani pe vremea Războiului Civil, emigrând în Franța și apoi în Canada. Wajdi Mouawad s-a remarcat în România cu spectacolul „Incendii”, piesă care ulterior a fost ecranizată și nominalizată la Oscar în 2011 și care ne vorbește despre ororile Războiului Civil, dezvăluind frânturi din biografia regizorului.

Aleea Celebrităților plasează în 2018 o stea pentru cel care timp de șapte ediții a ocupat funcția de Președinte și Director Artistic al Festivalului Internațional George Enescu – Ioan Holender. Născut în Timișoara, a studiat canto la Conservatorul din Viena și a absolvit studiile universitare în 1962. În prezent este Consilier Artistic al Metropolitan Opera New York și al Festivalului de Primăvară din Tokyo. Pe lângă impresionanta carieră artistică, Ioan Holender este și autorul autobiografiei „Spuse, trăite, dorite. Amintiri” și al publicației „De la Timișoara la Viena”.

„Faptul că și numele meu stă scris pe Aleea Celebrităților din Sibiu, reprezintă pentru mine apogeul unei vieți profesionale îndelungate, ce a pornit din Timișoara și a continuat cu întreaga mea activitate de la Opera de Stat din Viena, dar și de la alte instituții teatrale precum Metropolitan Opera New York, Deutsche Oper Berlin și ajungând până la Opera din Tokyo. Sunt onorat, îndatorat și mândru să fiu parte a acestui paradis artistic.” – Ioan Holender

Încă din 2013, Aleea Celebrităților și-a propus să cele­breze reali­zările marilor artiști din domeniul cultural și artistic, aici regăsindu-se numele personalități precum Eugenio Barba, Ariane Mnouchkine, Nakamura Kanzaburo, George Banu, Silviu Purcărete, Martin Hochmeister, Radu Stanca, Klaus Maria Brandauer, Peter Brook, Thomas Ostermeier, Gigi Căciuleanu și alții. La cea de-a XXV-a aniversare a Festivalului Internațional de Teatru, Aleea Celebrităților rămâne un important punct de atracție turistică, o încununare a celor mai iubiți artiști care au performat în festivalul sibian.

de Alexandra Coroi

foto: Sebastian Marcovici

[for English translation, click here]

*articol apărut în Capital Cultural nr. 12 – ediție specială FITS 2018