Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu își deschide în fiecare an cortina, atât pentru iubitorii de spectacol, cât și pentru curioșii neinițiați care vor să pătrundă în lumea fascinantă a teatrului, dansului, muzicii și spectacolelor stradale.

Despre celebrități se scriu și se spun multe, dar există un nucleu de oameni care, prin seriozitatea și dăruirea lor, fac posibilă buna desfășurare a evenimentului. Ei sunt voluntarii, acea comunitate multiculturală de oameni, de vârste, naționalități, profesii diferite, de la elevi de liceu, studenți, profesori, cadre medicale și militare, până la directori de companii sau pensionari, toți uniți de pasiunea lor pentru artele spectacolului.

Programul de Voluntariat există încă din 1994 – anul primei ediții oficiale FITS și este unul dintre semnele distinctive ale unui eveniment spectacular. Structura sa este întărită, începând cu anul 2007, moment în care FITS a creat o platformă de voluntari care activează în planul cultural-educațional al Sibiului și nu numai, prin organizarea de training-uri specializate gratuite pentru aproximativ 380 de participanți din România, Japonia, Coreea, Iran, Canada și Europa, ca voluntari în cadrul FITS.

Acțiunea de voluntariat le oferă participanților sentimentul apartenenței la o comunitate solidă și ocazia de a face parte din echipa festivalului. Angharad Frandes a fost prima dată voluntar când încă se afla pe băncile facultății și suferea când festivalul cădea mereu în sesiune. Atunci și-a promis să nu mai piardă nicio ediție după absolvire. Acum este asistent universitar, traducător și voluntar FITS: „De ce sunt voluntar? Am auzit întrebarea asta de 1000 de ori, fără exagerare. De ce alerg și îmi pierd timpul liber și nopțile? În primul și în primul rând, pentru oameni. Am posibilitatea să cunosc oameni atât de diferiți, oameni de teatru, muzicieni, scriitori, artiști; mi se pare fascinant!”

Am învățat să muncesc alături de oameni din culturi diferite.

Voluntariatul presupune disciplină, muncă, seriozitate, punctualitate. Implică alergare, sarcini neprevăzute, momente în care trebuie să nu clachezi și să improvizezi, să mergi mai departe, la fel ca pe scenă. „În acești cinci ani de voluntariat am învățat să muncesc alături de oameni din culturi diferite și să înțeleg faptul că, pe ritmuri de balalaică, vioară, harpă, koto sau acordeon, munca e muncă și mai ales că, orice ar fi, the show must go on”, spune Cosmin Mira.

Diana Dobre a intrat și ea în lumea voluntarilor de pe vremea studenției, când își împărțea timpul între sesiune și viața de voluntar, acum fiind asistent coordonator voluntari. „Probabil că pentru mulți voluntari, FITS a ajuns să fie mai mult decât un eveniment de voluntariat propriu-zis. Pentru mulți dintre noi înseamnă deja mai mult decât o săptămână și jumătate de întâmplări mult așteptate sau neprevăzute. A devenit o stare de spirit care te însuflețește în fiecare an. Emoții, încurcături, entuziasm, teatru și dans, cântec și poezie, inovație și control. Cam astea ar fi ingredientele unui FITS, pe care ți-l amintești tot anul, toată viața. ”

Câștigul voluntarilor nu se rezumă doar la prieteniile pe care le leagă; ei își dezvoltă aptitudini empatice, de comunicare, management, de gestionare a situațiilor de criză. „Cu ajutorul Programului de Voluntariat am intrat în lumea teatrului, o lume ascunsă, plină de surprize. Valul de oameni pe care i-am cunoscut dintr-o dată a fost imens. Primele mele zile în teatru au fost precum zilele unui nou-născut care încearcă să se adapteze la lume. Nebunia totală din timpul festivalului te sufocă, când vezi că toată lumea se agită, dar toți încearcă să fie calmi. În schimb, dacă te oprești pentru câteva secunde și privești din afară nucleul festivalului, este extrem de frumos. Nu-ți vine să crezi când vezi efectele create, reflectate în bucuria atâtor oameni pasionați de teatru, oameni curioși, copii amuzați și bineînțeles, într-un final, în mulțumirea tuturor”, spune Iulia Popa, elevă de liceu.

Festivalul ajuns la cea de-a XXIII-a ediție, este din nou la ceas aniversar, Programul de Voluntariat Japonia împlinește 10 ani cu sprijinul EU-Japan Fest Japan Committee.

voluntar 1

„EU-Japan Fest Japan Comittee este un partener excepțional, cu ajutorul căruia am reușit să dezvoltăm un program atât de impresionant, demarat cu ocazia Sibiu Capitală Culturală Europeană – 2007. Împreună am reușit să influențăm destinul a peste 130 de voluntari japonezi. Această experiență i-a făcut pe mulți dintre ei să se regăsească, să învețe lucruri despre ei înșiși, să își dea seama ce își doresc, ce visează pentru viitorul lor, unii și-au decis meseria, s-au concentrat mai mult să învețe alte limbi străine, alții și-au deschis apetitul pentru alte culturi și civilizații. Cu toții sunt adevărați ambasadori ai Japoniei și ai FITS”, a menționat Petruța Popescu, coordonatorul Programului Internațional de Voluntariat.

Mayumi Taniguchi a fost voluntar FITS pentru trei ani, iar în prezent este coordonatorul Programului de Voluntariat din Japonia. Îi consideră norocoși pe sibieni pentru că au parte de multe evenimente culturale, și crede că nu e doar o simplă chestiune de noroc, ci e vorba de entuziasmul cu care sibienii vor să dea un suflu nou orașului lor. „Aceste eforturi dau energie orașului. Noi, voluntarii internaționali, primim diurnă pentru cheltuieli, iar acești bani sunt folosiți în Sibiu. Asta duce la un bun circuit al oamenilor, al banilor, al generațiilor și al culturii. Pe parcursul Festivalului, am observat de multe ori cum chipurile tinerilor voluntari români se schimbă. Munca de voluntar le face expresiile fețelor să devină mult mai mature decât la început. Mulțumesc foarte mult și voi reveni”, scrie în încheiere, în limba română, Mayumi.

Să fii voluntar într-o lume în care nevoile materiale primează, poate fi considerat un lux sau o naivitate, dar este tocmai acel gest altruist care îi face pe oameni să fie uniți, să fie introspecți și să-și descopere aptitudini de care nu erau conștienți sau limite pe care vor să le depășească. Este cea mai sigură metodă de a ieși din zona de confort și de a te cunoaște pe tine și pe semenii tăi.

Credit foto: Paul Băilă

[for English translation, click here]