Un volum dedicat președinților Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român apare zilele acestea în cadrul proiectului „Asociațiunea ASTRA – recuperarea unei Memorii culturale, Partea a II-a”, derulat de Asociația Sibiul Cultural și cofinanțat de Primăria Sibiu și Consiliul Local Sibiu prin Agenda Culturală 2021.

Lucrarea Asociațiunea ASTRA – recuperarea unei Memorii culturale. II. Președinții, Editura Eikon, cuprinde date legate de viața, activitatea și opera președinților Asociațiunii ASTRA și valorifică contribuția pe care aceste personalități au avut-o la viața culturală, academică, politică și administrativă a Sibiului, a Transilvaniei și a României. Acesta este al doilea volum al seriei, după ce în anul 2020 a fost realizată o altă lucrare dedicată întemeietorilor Astrei.

În anul în care se împlinesc 160 de ani de la înființarea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, volumul Asociațiunea ASTRA – recuperarea unei Memorii culturale. II. Președinții, semnat de pr. Constantin Necula și Sorana Maier, pune în valoare viața și activitatea, precum și contribuția la evoluția culturală și socială a Sibiului a marilor personalități din Transilvania care au condus ASTRA, instituție care a avut sediul central la Sibiu. Cartea cuprinde informații și imagini despre președinții Astrei: Andrei Șaguna, Vasile Ladislau Pop, Iacob Bologa, Timotei Cipariu, George Barițiu, Ioan Micu Moldovan, Alexandru Mocsony, Iosif Sterca-Șuluțiu, Andrei Bârseanu, Vasile Goldiș, Iuliu Moldovan, Nicolae Popoviciu.

„Mulți dintre cei prezenți în paginile acestei scurte, parcă prea scurte, monografii au reprezentat vârful culturii la vremea lor și mult timp după. Gândind la Sfântul Andrei Șaguna și închipuindu-ți-l alături de Timotei Cipariu ori George Barițiu înțelegi ce înseamnă că egalii se însoțesc. Așa cum munca incredibilă a lui Iacob Bologa, fără fasonări de orgoliu, ci mereu gata pentru români și lupta lor, te entuziasmează și leagă, parcă freatic, pe Vasile Ladislau Pop cu Barițiu și cu Alexandru Mocsoni. Cine se va asemăna în condei și rostire cu Andrei Bârseanu ori Vasile Goldiș? Vom ști să recitim corect istoriile lui Iosif Sterca Șuluțiu de Cărpiniș ori vom înțelege vreodată jertfa de sine a lui Iuliu Moldovan? Cât despre Episcopul Nicolae Popovici ce să ai a spune? Refuzul său de a fi martor ștrangulării ASTREI și uciderii din culpă a misiunii Bisericii îl așază,  oarecum, în linie cu Mitropolitul Șaguna”, spune pr. Constantin Necula, în prefața cărții.

De asemenea, acesta este cel de-al doilea eveniment din cadrul proiectului, primul eveniment fiind  derulat în perioada 1-15 august 2021, când Expoziția de fotografie și documente „Președinții Astrei” a fost găzduită în Sala Expozițională a Primăriei Sibiu.

Asociațiunea ASTRA a fost înființată la Sibiu în anul 1861, fiind prima instituție culturală centrală a românilor din Transilvania, ce a influențat emanciparea populației, promovarea limbii și a valorilor literaturii române, promovarea culturii în rândul maselor largi ale populației, contribuind la afirmarea Sibiului ca un important centru cultural al Transilvaniei.