Ce-a de-a patra ediție a Târgului Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Turda şi de Vama va avea loc între 20 și 24 iulie, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

25 de olari din România și Ungaria vor olări și vor găti pe vatră deschisă sau în cuptor, timp de patru zile, folosind numai vase de lut și rețete tradiționale.

Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor şi dezvoltă un concept inovator, de derulare a unui târg de meșteri, cu implementarea segmentelor de olărit şi de gătit şi a unei tematici prestabilite, de revitalizare a unor vechi centre de ceramică: Turda şi Vama. Vom încerca, prin intermediul unui dialog între meşterii olari şi cercetătorii în domeniul ceramicii tradiționale, să găsim soluții pentru evitarea kitschului. Vom avea în vedere oportunitățile de adaptare a metodelor de producere şi ornamentare a ceramicii la cerinţele internaţionale, prin înlocuirea treptată a smalţurilor plumbifere cu smalţuri ecologice, în cazul ceramicii de uz gospodăresc, însă păstrând caracterul tipologic şi stilistic, a declarat Karla Roşca, muzeograf C.N.M. ASTRA.

Evenimentul va începe miercuri 20 iulie, la ora 16.00, în clădirea Pavilionului Muzeal Multicultural prin conferința ,,Ceramica de Turda și de Vama între estetic și funcțional”, urmând să continue cu activități interactive și ateliere de olărit până la finalul săptămânii.

Olarit la Muzeul Astra din Sibiu

Olarit la Muzeul Astra din Sibiu

Joi, 21 iulie și vineri, 22 iulie, între orele 10.00 și 17.00, la Târgul de țară din cadrul Muzeului în aer liber Dumbrava vor avea loc târguri de ceramică, demonstrații de olărit și de gătit, iar sâmbătă, 23 iulie,  de-a lungul zilei, o să se desfășoare ateliere de olărit pentru copii și adulți.

Pe lângă toate aceste activități, duminică 24 iulie, la ora 12.00, va avea loc festivitatea de premiere a meșterilor olari și a celor mai buni bucătari.

Muzeul Astra din Sibiu reprezintă cea mai importantă instituție fondată de Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român. Inaugurat în 19 august 1905, muzeul în aer liber din pădurea Dumbrăvii s-a născut din dorinţa românilor ardeleni de a-şi defini propria identitate etnoculturală, în conglomeratul etnic al Imperiul Austro-Ungar şi pe fondul emancipării culturale a tuturor popoarelor din centrul şi sud-estul Europei, având ca model muzeele deja constituite ale saşilor, ungurilor şi secuilor.

În prezent, Muzeul Astra reprezintă pe lângă istorie, identitate etnică și cultură, și o modalitate bună de divertisment, oferind vizitatorilor prilejul de a participa la diferite evenimente și ateliere meșteșugărești.