Dansatorii Teatrului De Balet Sibiu revin pe scenă, cu spectacolul de dans contemporan „Peer Gynt”, care dă startul stagiunii 2017 – 2018 a Teatrului de Balet Sibiu și, totodată, deschide  anul acesta Sibiu Opera Festival.

Reprezentația va avea loc la Sala Thalia Sibiu, mâine 15 septembrie, de la ora 19:00. Spectacolul „Peer Gynt” a fost ultima premieră prezentată de baletul sibian în stagiunea trecută, în Piața Mare, în fața unui public de aproximativ 2000 de spectatori, în 22 iulie 2017, în Piața Mare. Coregrafia este realizată de de Aleisha Gardner (Noua Zeelandă). Conceptul scenografic poartă semnătura scenografei de origine rusă Mariia Ermolenko.

Spectacolul are la bază poemul dramatic omonim, scris de autorul norvegian Henrik Ibsen, în anul 1876. Surprinde momente din viața personajului principal Peer Gynt. Acesta este un tânăr fermier arogant, lăudăros, leneș, pus mereu pe scandal, care fuge constant de responsabilități, de sine, de toți cei care îi sunt alături și îi vor binele. Se regăsește abia la vârsta senectuții, singur și sărac, fără nimeni aproape, în afară de Solveig (Aina Sanxo), bătrână și ea acum.

Personajul Peer Gynt este interpretat de balerinul rus Kirill Ermolenko. Alături de acesta, publicul îi va putea vedea în acest spectacol pe Claudiu Buldan (diavolul), actrița Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, Emoke Boldizsar, în rolul mamei lui Peer Gynt (Aase), Ayaka Nagai (Ingrid), Marco Palamone (mirele), Naoya Kyuno (tatăl lui Ingrid), Florette Jager (femeia în verde), Andreea Simionaș, Natalie Barbis și Megan Reid (lăptăresele), Myrna Squire (Anitra).

Spectacolul are la bază muzica live interpretată de Monica Florescu – Fernandez (pian) și Makcim Fernandez Samodaiev (violoncel), din lucrările compozitorilor Alfred Schnittke și Dimitri Shostakovich, dar și compoziții originale ale muzicienilor Monica Florescu – Fernandez și Makcim Fernandez Samodaiev, create special de cei doi pentru această coregrafie.

Biletele au fost puse, deja, în vânzare. Pot fi cumpărate de la Filarmonica de Stat Sibiu, de pe siteul filarmonicasibiu.ro și de pe siteul kompostor.ro.

Patruzeci de dansatori, din unsprezece țări, vor dansa la Teatrul de Balet Sibiu 

 Cea de-a zecea stagiune a Teatrul de Balet  Sibiu începe cu patruzeci de dansatori din România, Japonia, Statele Unite ale Americii, Spania, Australia, Belgia, Franța, Marea Britanie, Italia, Rusia și Noua Zeelandă. Dintre aceștia, șaptesprezece noi tineri dansatori, absolvenți ai unor școli de dans de prestigiu din Europa, S.U.A și Asia.

Teatrul de Balet Sibiu, înființat în anul 2008 are un repertoriu bogat, ce include aproape toate titlurile de balet clasic („Lacul Lebedelor”, „Coppelia”, „Corsarul”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Romeo și Julieta”, „Spărgătorul de nuci” etc.), dar și producții neoclasice, contemporane sau de dans – teatru, precum „Anna Karenina”, „Missa Prophana”, „Sînt o babă comunistă!”, „Nota, vă rog!”,„Swaraj”, „Recolta”, „Einstein”, „Peer Gynt” etc.

Două premiere de balet clasic până la finalul anului 2017

Spectacolele de balet clasic „Baiadera” și „Spărgătorul de nuci” sunt cele două titluri pe care TBS le va prezenta publicului în premieră până la finalul anului 2017.

Alături de acestea, în perioada septembrie – decembrie 2017, TBS va readuce pe scenă cele mai îndrăgite titluri atât din repertoriul clasic, cât și din cel contemporan.

Programul de spectacole va fi publicat, după data de 15 septembrie, pe siteul oficial al teatrului www.sibiuballet.ro.

Foto: Ovidiu Matiu