Teatrul Mic din Sibiu popune publicului sibian o stagiune de spectacole în limba maghiară. Proiectul este realizat împreună cu Centrul Cultural Maghiar care anul acesta împlinește 10 ani de la înființare.

„Ne dorim să aducem un teatru de calitate care să dezvolte comunitatea. Cred că această stagiune de teatru maghiar va avea un impact puternic în comunitatea sibiană. Am încheiat câteva parteneriate cu facultăți din Târgu Mureș și Cluj. Vom avea colaborări cu ei, vor veni și vor juca în stagiune. Pentru început vom avea câte un spectacol pe lună, apoi, în funcție de reacția publicului, putem aduce și mai multe. Spectacolele nu sunt dedicate exclusiv comunității maghiară, de aceea vor fi subtitrate”, a declarat directorul Teatrului Mic, Constantin Podu, în cadrul conferinței de presă organizată la sediul Teatrului Mic.

Stagiunea de teatru maghiar va fi deschisă vineri, 11 martie, de la ora 19.00, cu spectacolul „7” al actriței Enikő Blénessy: „De ani buni mă macină acest spectacol, după care am urmat destul de multe studii pentru scrierea unei drame, am studiat foarte mult partea religioasă a problemei și am ajuns la concluzia că păcate avem cu toții. Așa s-au născut niște personaje care reprezintă fiecare în parte câte un păcat. Ce este păcatul pentru mine, ce este pentru spectatori, nu stiu. Sper să aflăm împreună și sper că o să ne distrăm și o să ne punem niște întrebări. Ceea ce simt că este foarte important într-un spectacol de teatru, este să ne gândim și să simțim împreună”. Spectacolul „7” se va juca și în limba română, în 14 martie, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Mic.

10 ani de la înființare

Deschiderea stagiunii de teatru maghiar coincide cu împlinirea a 10 ani de la înființarea Centrului Cultural Maghiar. „Acum exact 10 ani, am înfiinţat la Sibiu Centrul Cultural Maghiar ca instituţie care să promoveze şi să prezinte valorile culturii maghiare de pretutindeni şi să valorifice patrimoniul local. În cei zece ani de funcţionare sub tutela Asociaţiei HÍD s-a reuşit implementarea a două festivaluri îndrăgite de publicul larg, Zilele Hungarikum vara şi Ars HUNGARICA toamna şi s-au organizat nenumărate proiecte culturale sau evenimente împreună, cu peste 100 parteneri locali, naţionali şi internaţionali. În fiecare an, pe data de 11 martie sărbătorim Centrul Cultural Maghiar din Sibiu prin organiyarea de evenimente culturale, cum altfel? Anul acesta invităm publicul larg să fie prezent la un vernisaj de fotografie, la un film pentru copii şi adolescenţi şi la un spectacol de teatru” , declară Levente Serfőző, directorul Centrului Cultural Maghiar din Sibiu. Cu această ocazie, publicul este invitat la mai multe evenimente culturale:

Vineri, 11 martie 2016
• ora 16,00 – Turnul Sfatului: Vernisaj expoziţie foto: Imagini din Săcădate – Gyula Ádám şi Attila László Kovács
• ora 17,00 – Librăria Habitus: Proiecţie film pentru copii şi tineret: Castelul din spini
• ora 19,00 – Centrul Cultural Maghiar/Teatrul Mic (str. Berăriei, nr. 2): Blénessy Enikő – 7 (spectacol ÎN LIMBA MAGHIARĂ)

Luni, 14 martie 2016

  • ora 19,00 – Centrul Cultural Maghiar/Teatrul Mic (str. Berăriei, nr. 2): Blénessy Enikő – 7 (spectacol ÎN LIMBA ROMÂNĂ)