De la începutul lunii iunie, au început înscrierile pentru Sony World Photography Awards, una dintre cele mai mari competiţii de fotografie din lume, organizată de World Photography Organisation şi care în 2017 va aniversa cea de-a zecea ediţie.

Deschisă tuturor fotografilor, premiile sunt o autoritate în industria fotografică, având puterea să clădească carierele fotografilor câştigători sau enunţaţi. În fiecare an, talente noi şi artişti consacraţi sunt atraşi de competiţie, expunând cele mai bune fotografii din lume, din ultimele 12 luni, unei audienţe globale.

„Câştigarea concursului la categoria Portret mi-a schimbat viaţa. Din punct de vedere profesional, câştigarea premiului mi-a propulsat cariera” , spune Sophie Gamand, Locul 1, categoria Portret Expert 2014.

„Faptul că am câştigat a atras mai multă atenţie lucrărilor mele şi am început să primesc mai multe oferte de colaborare şi oportunităţi de muncă” –Kylli Sparre, Locul 1, categoria Amatori Avansaţi 2014.

„Premiul mi-a schimbat viaţa şi, pe lângă recunoaşterea obţinută, mi-a permis să-mi creez prietenii solide şi colaborări profesionale,  pe care altfel nu le-aş fi putut obţine” –Andrea Rossato, Locul 3, categoria Fotografie prin Surprindere – Profesionişti.

Fotografii sunt invitați să-și înregistreze lucrările, gratis, în oricare din cele patru domenii ale competiției: Profesioniști, Amatori, Tineret, Studenți via worldphoto. Noul site web relansat oferă o platformă vizuală largă a fotografilor competiției și face procesul de înregistrare mai simplu.

Ediția din 2017 oferă noi categorii în cadrul toate competiţiilor, forţând limitele creative ale fotografilor.

Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie oferă o gamă largă de beneficii fotografilor câştigători, printre care:

 • Aparat de fotografiat digital Sony de ultimă generaţie
 • Includerea în Expoziţia Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie din Londra
 • Includerea în cartea anuală a Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie
 • 25 000 $ (dolari americani) pentru câştigătorul titlului de Fotograful Anului
 • 5 000 $ (dolari americani) pentru câştigătorul competiţiei Amatori
 • Mediatizarea pe plan mondial şi recunoaşterea meritelor

Scott Gray, director executiv al Organizaţiei Fotografiei Mondiale, adaugă: „Suntem extrem de mândri să ajungem la cea de-a 10-a aniversare. Încă de la lansarea sa din 2007, Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie au crescut, atât în amploare, cât şi credibilitate. Pe parcursul anilor, premiile au descoperiti şi sărbătorit o mare gamă de fotografii. Sunt onorat că noii fotografi din jurul lumii s-au putut folosi de premii pentru a-şi lansa carierele, iar cei recunoscuţi s-au folosit de acestea pentru a-şi extinde reţeaua de cunoştinţe. Suntem devotaţi în a provoca fotografii să-şi depăşească limitele creative în anii ce vor urma.”

Ediţia din 2016 a Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie a înregistrat 230 103 participanţi din 186 de ţări, spărgând recordurile. Titlul de Fotograful Profesionist al Anului 2016 a fost desemnat fotojurnalistului Asghar Khamseh pentru „Focul Urii”.

Focul Urii

Focul Urii sură foto: worldphoto.org

Lista nominalizaţilor a Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie va fi anunţată pe 28 februarie 2017, iar câştigătorii la nivel Amatori şi Naţional vor fi dezvăluiţi pe 28 martie2017, iar lista cu toţi câştigătorii va fi disponibilă pe 20 aprilie 2017, expoziţia având loc la Somerset House, Londra, de la 21 Aprilie, până la 7 Mai 2017.

Fotografiile nominalizate şi câştigătoare de la premiile din 2016 pot fi descărcate de pe site-ul www.worldphoto.org/press

 Categoriile Competiției din 2017 – descrierile complete aici

 • Profesionişti – evaluaţi pentru un ansamblu de fotografii

Categorii artistice: Arhitectură / Conceptual / Peisaj / Lumea Naturii / Portretistică / Natură Moartă

Categorii documentare: Ştiri şi Actualităţi / Probleme Contemporane / Viaţa de zi cu zi / Sport

 • Amatori – evaluaţi pe o singură poză

Categorii: Arhitectură / Cultură / Modificate (digital) / Mişcare / Natură / Sălbăticie / Portrete / Natură Moartă / Fotografii Stradale / Călătorii

 • Tineret – pentru fotografii cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani, evaluaţi pentru o singură poză cu tema „Frumuseţe”
 • Studenţi – pentru studenţii fotografi, evaluaţi pentru o singură poză pe o anumită temă

Date importante

 • 5 decembrie 2016 – închiderea înscrierilor grupa Studenţi
 • 5 ianuarie 2017 – închiderea înscrierilor grupele Amatori şi Tineret
 • 10 ianuarie 2017 – închiderea înscrierilor Profesionişti
 • 28 februarie 2017 – dezvăluirea nominalizaţilor pentru grupele Profesionişti, Amatori, Tineret şi Studenţi
 • 28 martie 2017 – anunţarea câştigătorilor grupelor Amatori, Tineret şi Premiul Naţional
 • 20 aprilie 2017 – dezvăluirea Fotografului Anului şi câştigătorilor la Profesionişti, Tineret, Studenţi la ceremonia ce se va desfăşura la Londra.
 • 21 aprilie 2017 – Expoziţia Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie la Somerset House, Londra

Despre Organizaţia Fotografiei Mondiale

Organizaţia Fotografiei Mondiale este o platformă globală pentru iniţiative fotografice. Lucrând cu mai mult de 180 de ţări, scopul organizaţiei este să popularizeze fotografiile, celebrând cele mai bune imagini şi cei mai buni fotografi de pe planetă.

Se mândrește cu reunirea fotografilor individuali şi ajutarea acestora în construirea parteneriatelor de durată, precum şi cu partenerii fruntaşi în industrie din jurul lumii.

Organizează evenimente pe tot parcursul anului, inclusiv: Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie (cea mai mare competiţie fotografică a lumii, serbând a zecea aniversare în 2017), diferite întruniri/conferinţe locale pe parcursul anului şi PHOTOFAIRS, Târguri Internaţionale de Artă Dedicate Fotografiei, cu destinaţii precum Shanghai şi San Francisco.

Despre Sony Corporation

Sony Corporation este cea mai mare firmă producătoare de tehnologie audio, video, imagistică, jocuri, comunicaţii şi aparatură IT pentru consumatori şi profesionişti. Cu afaceri în domeniul muzicii, picturii, jocuri pe calculator şi în mediul online, Sony este cea mai de succes firmă de electronice şi entertainment din lume. Sony a înregistrat vânzări anuale cumulate de aproximativ 68 de miliarde de dolari pentru anul fiscal, terminat la 31 martie 2015. Adresa generală de internet a Sony: http://www.sony.net/

sursă foto cover: www.worldphoto.org (Premiul „Cel mai bun fotograf debutant al anului” -Open Photographer of the Year – „Enchanted Forest/ Pădure Fermecată”de Kei Nomiyama, Japonia)

traducere:  Petru Stăvar