Ne mândrim cu Sibiul în țară, în lume. Avem cultură, muzee, teatru. Dar avem și muzică. Muzică  originală, făcută de trupe sibiene. Printre sunete de chitară, tobe, trompetă sau pian, începe prima ediție a Festivalului Sibiu Sounds. Timp de trei zile vor concerta trupe și muzicieni din zona underground, mai puțin cunoscuți, dar și trupe sibiene renumite. Totul se desfășoară între 20 și 22 iulie 2018, în Piata Habermann.

Proiectul vine ca răspuns la nevoile comunității muzicienilor sibieni, având ca scop și ridicarea nivelul artistic al orașului nostru. „Există o comunitate de artiști foarte talentați care ar avea nevoie doar de mai multă promovare și poate puțină provocare, pentru a se autodepăși, de a crea muzică bună. Prin proiectul nostru încercăm să facem mai multe  lucruri: să aducem muzicienii în fața publicului sibian, să-i facem pe sibieni să conștientizeze că artiștii locali ar fi bine să fie susținuti de fiecare dintre noi, să-i stimulăm pe artiști să creeze mai mult, să aducem la Sibiu oameni care să-i învețe pe muzicieni să se promoveze și, nu în ultimul rând, să arătăm tuturor această mișcare muzicală a noastră, să facem să se audă de „sunetul” Sibiului”, spune Ilie Manole Vlad, unul dintre organizatori.

În căutarea sunetului am pornit și noi. Astfel, am vorbit cu o parte din trupele care și-au anuțat prezența. 

Suburbia11 a luat naștere în toamna anului 2016. Cântă o muzică alertă, plină de energie, combinație de ska-reggae-punk, la care se adaugă elemente de muzică balcanică. Medve Sandor, trompetistul trupei: „Cântăm ce avem pe suflet. Partea cea mai grea e cea de logistică, de organizare. Noi nu avem management și atunci e destul de greu. Trebuie să dai de oameni, să te ocupi de concerte. În prezent nu ne reprezintă nimeni, asta se va schimba în viitorul apropiat. Până acum am apelat la cunoștințe. Eu trăiesc din muzică, sunt angajat la Filarmonica de Stat Sibiu. Ceilalți colegi nu trăiesc doar din muzică. Suburbia11 o facem din dragoste pentru muzică. Accentul îl punem pe petrecere, toată lumea să se simtă bine. Publicul răspunde pozitiv tot timpul. Am avut surprize plăcute în locuri în care credeam că publicul nu va reacționa la muzica noastră.

Sibiu Sounds este un proiect interesant. Așteptăm să vedem cum o să fie prima ediție. E bine că aflăm și noi despre alte formații din Sibiu. Chiar m-am mirat când am văzut programul. Sunt formații de care nu am auzit și sunt curios. Până la urmă suntem o comunitate și e bine să știm ce fac alții, să ne ajutăm.”

E foarte bine ca Sibiul să vadă că viața muzicală, mai underground sau nu, e foarte activă. Și de ce nu, noi toți să fim o carte de vizită pentru Sibiu.

Onenighstand este o trupă rock, high voltage rock &roll. Cântă din 2012 când, Dragoş, Mihai şi Andrei s-au hotărât să formeze o trupă diferită în România. Dragoș Dicu, despre proiectul Sibiu Sounds: „E binevenit pentru toată comunitatea din Sibiu. Oferă publicului larg șansa să vadă ce avem noi de zis. Iar noi avem o expunere într-o manieră mult mai profi. Am văzut line-up-ul festivalului și mi se pare foarte fain și e bine că e  variat. Sunt foarte multe genuri și asta arată că în Sibiu există mișcare. Poate nu toată lumea știa, pentru unii o să vină ca o mirare. De obicei, noi ne găsim singuri propriile căi de a ne face auziți și văzuți. Acum suntem toți la un loc. Sunt sigur că sunt și alte trupe, dar nu s-au putut înțelege ca perioadă calendaristică. E foarte bine ca Sibiul să vadă că viața muzicală, mai underground sau nu, e foarte activă. Și de ce nu, noi toți să fim o carte de vizită pentru Sibiu. Și cultura alternativă face parte din viața unui oraș.

Ca muzician trebuie să înveți multe lucruri, pe principiul use yourself. De la aranjat concerte, campanii de marketing, imagine. Nu există o structură foarte bine aranjată la noi în țară, pentru a susține treaba asta underground. Important este să știi toate ingredientele jocului. Un concert nu înseamnă doar o oră jumătate. Înseamnă repetiții, investiții financiare și de timp, plus partea de research, să vedem ce s-ar potrivi pentru noi, ce așteaptă lumea de la noi. Noi ce vrem de la public? E foarte important să încerci să te perfecționezi. Să faci mesajul înțeles de către public.”

Partea cea mai grea e că trăim câte două vieți fiecare.

E-an-na combină folk-metal clasic, cu elemente tradiţionale româneşti şi pasaje de metal modern. Numele este de origine sumeriană, iar în sumeriana antică s-ar traduce „casa cerului”. Pentru membrii trupei, E-an-na înseamnă o lume nouă, construită de la zero, în care se refugiază de toate lucrurile mai puțin plăcute ale vieții de zi cu zi. Andrei Oltean spune că le este destul de greu, din punct de vedere logistic, pentru a repeta împreună: 

„Suntem din patru orașe diferite: Sibiu, Brașov, Iași, Târgu-Mureș. Cei din Sibiu repetăm toți, restul individual și ne vedem la concerte. Ne mai vedem la o repetiție generală, dar rar se întâmplă. Partea cea mai grea e că trăim câte două vieți fiecare. Niciunul nu trăiește doar din muzică. Avem joburi, mergem la facultate. Ceea ce e destul de dificil, pentru că noi nu vrem să facem muzică la un nivel amator. De aceea, toate veniturile din job le investim în muzică. E destul să greu să găsim un balans între aceste două vieți. Sibiu Sounds îi ajută pe sibieni în general. Eu îl văd și ca pe un fel de imbold, ca și ceilalți să se apuce de cântat, de un act artistic. E necesar, e o investiție culturală bună.”

Tot ceea ce producem facem pe cont propriu. Nu aș putea spune că e greu sau ușor, dar o facem în limita posibilității noastre.

EvregreeD s-a format în 27 martie 1998. Sergiu Zeicu a ajuns în trupă ca invitat, iar acum a rămas singurul din componeța de atunci: Repețiile le-am început acasă la toboșarul de atunci, în sufragerie, pe amplificator de ascultat muzică. Nu aveam amplificatoare profesionale. Am solicitat o încăpere în cadrul Casei de Cultură, dar pentru că nu era un stil de muzică popular, cum nici acum nu este, nu am avut deschidere din partea conducerii. Acum, datorită lui Manole, avem unde să repetăm în condiții optime. O sală echipată cu tot ce trebuie. Trupa, datorită vechimii, e un grup destul de ermetic, iar cea mai grea parte e să găsim un toboșar stabil. Foarte greu se integrează o persoană nouă. Fiecare dintre noi are un alt job stabil, iar muzica este o activitate de expresie a libertății noastre.

Sibiu Sounds este un proiect ambițios, care ar fi trebuit să se întâmple mai demult. Faptul că nu s-a întâmplat până acum, reflectă lipsa de unitate. Singura manifestare care adună la un loc artiștii sibieni a fost Revelionul Artiștilor organizat în Oldies. Acolo mai vedeam ce face fiecare de la un an la altul. Iar Sibiu Sounds cred că este asemănător, dar la o scară mult mai mare și cu sprijin din partea autoritățiilor locale.

Cel mai greu ne e să ieșim din zona de confort și să găsim locații unde să cântăm.

Guilty Lemon este o formație de Neo Soul care s-a format în 2007. Sergiu Bodescu spune că au început ca o joacă, din pasiune pentru muzică: „M-am întâlnit cu Mihai, pianistul trupei, după mulți ani. Noi am fost colegi la Liceul de Arte. El stătea în Cluj și s-a mutat în Sibiu. Dacă tot s-a mutat, am zis hai să începem să facem ceva. În mai puțin de un an, am apelat la Casa de Cultură a studenților, pentru o sală de repetiții. Ăsta e un aspect esențial pentru o trupă – să ai un loc unde să poți face gălăgie, fără să deranjezi pe nimeni. Acum, pentru că toți trăim din muzică, avem un spațiu închiriat pentru repetiții și un birou. Acolo se întâmplă totul. În Sibiu am cântat la Atrium.

Din muzica „cultă” foarte greu se poate trăi, nu doar aici, e un fenomen global. Dacă aici sunt foarte mulți muzicieni, dar nu este public, în afară este public, dar sunt foarte mulți muzicieni și e foarte greu să ajungi să trăiești din asta. De aceea mai avem și alte proiecte, mai comerciale. O mare parte din noi cântăm cu Maria Cojocaru. Maria Pîțan este vocal trainer, o voce foarte cunoscută în toată țara. Mihai este profesor de pian. Cel mai greu ne e să ieșim din zona de confort și să găsim locații unde să cântăm la nivel național, dacă nu chiar internațional. Asta ne ia foarte mult din energie. Restul e plăcere. 

Sibiu Sounds nu știu dacă ne ajută neapărat individual, ci împreună, ca o comunitate de artiști din Sibiu. Văzând line-ul, chiar și eu am rămas mirat de câte trupe sunt în Sibiu. E o ocazie foarte bună să ne reîntâlnim cu unii și să ne cunoaștem cu alții. Suntem generații diferite, e important să ne cunoaștem între noi. La fel de important este că și publicul vede „lotul” muzical.

Mulți abandonează „visul muzical” tocmai din cauza faptului că este foarte greu să îți câștigi existența doar din muzică.

The Noise s-a format în 2011. Stilul abordat este indie-rock cu diferse influențe. Horia Mărginean spune că: „Viața de muzician are părțile ei bune, dar vine și cu sacrificii. Că vorbim de sacrificii financiare sau sacrificii personale, la un moment dat, un muzician o să dea piept cu ele. Să te întreții doar din muzică e scopului oricărui artist care are pretenții de a face ceva cu munca și cu timpul său, dar de multe ori mulți abandonează „visul muzical” tocmai din cauza faptului că este foarte greu să îți câștigi existența doar din muzică. Sunt și excepții, desigur.

Dacă dai de oamenii potriviți cu care să cânți, ajungi să depășești unele situații mai ușor. Sibiu Sounds o să întrunească muzicieni profesioniști, dar și muzicieni amatori, doar din Sibiu, la un loc, un lucru nemaivăzut până acum. O ocazie bună pentru a își prezenta munca, care la rândul ei va fi apreciată de public.”

Dacă comunitatea artistică este sprijinită, ea va fi mult mai creatoare și ne vom putea bucura cu toții de instrumentiști talentați și, mai ales, de muzică bună.

Am încheiat plimbarea noastră pe portativ, cu părerea lui Ilie Manole Vlad despre ce are nevoie comunitatea muzicală din Sibiu: „Comunității muzicale din Sibiu îi lipsește puntea către public. Sunt foarte multe trupe faine, care au piese interesante, dar care nu reușesc poate nici să-și înregistreze piesele sau să susțină concerte în fața publicului. Trupele tinere se chinuie în primii ani, își cumpără instrumente și echipamente muzicale, care nu sunt deloc ieftine, dar au concerte puține, de cele mai multe ori fără a fi remunerate. Astfel, entuziasmul scade și puține trupe ajung să cânte mai mulți ani, majoritatea se transformă în trupe de cover-uri și astfel efervescența creatoare dispare undeva pe drum. Se pierd așa mulți muzicieni buni și de ce nu, multă muzică bună.

Ar fi bine să încercăm toți să ajutăm această mișcare muzicală și o putem face simplu, mergând la concertele lor, plătind un bilet care, de cele mai multe ori, este modic, devenind, de ce nu, dacă ne regăsim în muzica lor, chiar fani. Dacă comunitatea artistică este sprijinită, ea va fi mult mai creatoare și ne vom putea bucura cu toții de instrumentiști talentați și, mai ales, de muzică bună”, încheie Manole.

Festivalul Sibiu Sounds este organizat în parteneriat de Asociația ART Factory Transilvania și Asociația Culturală Play, fiind cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu si Consiliul Local Sibiu.

Progamul concertelor este în fiecare zi, de la ora 18.00 la ora 23.00 .

Line-Up 

Vineri, 20 iulie: Vlad Parau / Young Till Death & Iron Kids – Kolorat dance Studio / Ora de Foc / Guilty Lemonn / Aeon Sun / The Noise / Sergiu Bolota / Red Rod / ESU- Basilivio / Onenightstand

Sambata, 21 iulie: Ad-Hoc / Milo / Charlie Falamas / Ela Sol / Wildchild / Suspect / Suburbia 11 / Revolver / Evergreed / E-An-Na

Duminica, 22 iulie, 19.00 – 23.00: Lipiciosii / Florin Thomits / Antract / Riff / All Togethere