În urmă cu doi ani, am participat la un important eveniment cultural în Ljubljiana (Slovenia) -„Premiul Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie”. Curatoarea Anca Mihuleț, sibiancă de altfel, a fost printre cei premiați în cadrul evenimentului, juriul considerând-o unul dintre cei mai promiţători tineri curatori din Europa de Est. Au fost trei zile petrecute într-un cadru foarte bine organizat.
Dincolo de conferințe, interviuri, vizite la Muzeul de Artă Modernă, fiecare seară se încheia cu o cină la câte un restaurant din oraș. Iar dacă totul s-ar fi rezumat numai la două-trei ore de socializare în timp ce degustam felurile de mâncare, probabil că aș fi uitat câteva zile ce am mâncat și dacă a fost bun.
Însă acesta a fost primul lucru pe care mi l-am amintit când Zdenka Badovinac, directoarea Muzeului de Artă Modernă din Ljubliana a venit anul acesta la Sibiu, în cadrul FITS să susțină o conferință. Cum, dincolo de evenimentele culturale pe care le-au organizat, au pus accent pe cultura lor gastronomică. Cum în fiecare seară așteptam să vedem ce restaurant vizităm, care e povestea locului și cum reprezentații localurilor ne învăluiau fiecare preparat într-o poveste de ținut minte. Cum am degustat într-o seară numai produse specifice zonei și gazdele ne-au oferit detalii despre producătorii locali și despre cât de importantă e susținerea acestora.
Mi-am adus aminte de toate acestea în timp ce documentam un articol pentru noul număr al revistei, care are ca temă cultura gastronomică. Și când pleci cu preconcepții și minimalizezi un subiect doar pentru că n-ai avut de-a face cu el până acum, rămâi surprins să afli, treptat-treptat, cât de multe sunt de descoperit, câți oameni pasionați de gastronomie sunt în jur și ce importantă carte de vizită este cultura gastronomică pentru o regiune, pentru o țară.
Iată că, în 2019, când Sibiul va purta tilul de Regiune Gastronomică Europeană, avem ocazia să descoperim și să promovăm o zonă puțin explorată până acum. Cu singuranță așteptările sunt mari din partea tuturor. Vrând-nevrând vom compara tot programul din 2019 cu succesul Sibiu, capitală Culturală Europeană 2007, chiar dacă cele două sunt total diferite, cu alte bugete, cu alte obiective.
Pentru anul 2019 sunt anunțate multe evenimente gastronomice, multe proiecte educative, multe programe care ar putea avea rezultate pe termen lung. Rămâne de văzut dacă și cum vor fi implementate. Însă dincolo de cifre, cel mai important câștig va fi coagularea comunității din zona rurală și urbană a Sibiului în jurul acestui program care poate fi începutul unei noi direcții de dezvoltare a regiunii.
foto: Gabriela Cuzepan
*articol apărut în ediția tipărită Capital Cultural nr. 13