Cultura gastronomică va fi noua direcție de dezvoltare a Sibiului în următorii ani, după ce la începutul anului 2017, Institutul Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Arte și Turism i-a decernat titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2019.

Până acum, Minho (Portugalia) și Catalonia (Spania) au purtat acest titlu în 2016, au urmat Riga-Gauja (Letonia), Lombardia de Est (Italia) și Aarhus (Danemarca) în 2017, iar anul acesta, cele două regiuni gastronomice sunt Provincia Noord-Brabant (Olanda) și Galway (Irlanda).

Pentru anul 2019, Sibiul și Regiunea Egeei de Sud (Grecia) vor răspunde acestei provocări, de a aduce în prim plan cultura gastronomică locală și de a convinge oamenii să se alăture unei inițiative care ar putea avea efecte vizibile pe temen lung. Autoritățile publice locale s-au angajat să aloce 8,6 milioane de euro. De implementarea programului „Sibiu, regiune gastronomică 2019” nu se ocupă o singură instituție, ci un consorțiu format din șase parteneri: Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaş, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu şi Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu. Aceste instituții vor trebui să lucreze împreună pentru a implementa toate obiectivele pe care le-au cuprins în dosarul de candidatură.

„Regiunea va cunoaște o nouă etapă de dezvoltare prin redefinirea conexiunii stabile și durabile între urban și rural și dezvoltarea unei identități gastronomice puternice, europene, care să conducă la o poziționare mai bună în piețele de producție și consum și să contribuie la completarea și diversificarea experienței vizitatorilor în regiune”, se arată în dosarul de candidatură.

La ce să ne așteptăm în 2019

Încurajarea producătorilor locali şi afacerilor locale în domeniul producerii hranei şi în domeniul culturii gastronomice, ateliere gastronomice tradiționale în satele regiunii, promovarea gospodăriilor țărănești și a unor circuite gastronomice sau dezvoltarea unor programe publice de susținere a micilor producători și a IMM-urilor în domeniul gastronomiei și a industriei ospitalității în regiunea Sibiu sunt câteva dintre ideile existente în dosarul de candidatură. De asemenea, se are în vedere dezvoltarea unor metodologii și instrumente de lucru pentru crearea de informație digitală despre resursele alimentare ale zonei și agricultură. Potrivit datelor din dosarul cu care Sibiul a obținut acest titlu, organizatorii spun că vor realiza și o hartă gastronomică interactivă, care să permită localizarea și comunicarea cu operatorii din domeniul gastronomiei și industriilor creative.

© Gabriela Cuzepan

Câteva programe anunțate pentru 2019

Dosarul de candidatură al Sibiului cuprinde aproximativ 25 de programe care vor fi organizate anul viitor. Iată câteva dintre acestea:

Mic dejun sibian – fiecare pensiune, restaurant sau hotel poate fi un ambasador gastronomic al regiunii. Va fi dezvoltat un program de consiliere, certificare și promovare a operatorilor turistici pentru oferirea micului dejun cu produse locale și de sezon.

Forumul Sibian de Gastronomie – eveniment de dezbateri și schimburi de bune practici pentru prezentarea experienței Sibiului în platforma Regiune Gastronomică Europeană, a rezultatelor obținute și a modului de asigurare a sustenabilității programului.

Circuite gastronomice – drumul brânzei în Mărginimea Sibiului, drumul vinului pe Târnave, ruta transhumanței și noi călătorii culinare ce vor introduce vizitatorii în universul peisajelor culturale modelate de agricultură, a savorilor locale, a meseriilor din agricultura tradițională, implicând participanții în sesiuni de gătit, degustări și ritualuri gastronomice.

Pieţe locale – Piețele agro-alimentare, zilnice sau sezoniere, sunt încă sursa principală de aprovizionare cu alimente proaspete pentru orășeni, principala piață de desfacere pentru micii producători din mediul rural și un loc reprezentativ de vizitat pentru turiști. Piețele vor fi dezvoltate și integrate în program pentru a susține agrobiodiversitatea, sustenabilitatea produselor locale și pentru a le valorifica unicitatea atât pentru localnici și restaurante, cât și pentru turiști.

Oaspeţi la gospodari – acest program propune descoperirea patrimoniului gastronomic, a modului de producție a produselor agricole, familiarizarea cu gusturi autentice, cu modul de servire a mesei, cu valorile și cu modul de viață al micilor producători.

Banca de soiuri şi resurse locale – program de cercetare privind conservarea la fermă (in situ) a resurselor pentru alimentație și agricultură, digitalizarea informa­țiilor și conlucrarea cu ale Băncii de Gene din Suceava și institute na ționale și internaționale în domeniu.

Ce aduce acest nou titlu Sibiului? Cum se vor implica autoritățile, comunitatea și care sunt așteptările pe termen scurt și lung, am întreabat-o pe Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu:

astrid fodor-resize

© Sebastian Marcovici

„Pe termen scurt îmi doresc în primul rând să coaguleze comunitatea în jurul unui proiect care, dacă îl organizăm la potențialul maxim, poate avea beneficii multiple. Avem în programul Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 un bun exemplu al rezultatelor pozitive pe care le poate genera un astfel de program și cât de puternic este efectul mobilizării la nivel local. Îmi doresc un an 2019 plin cu evenimente care să aducă cultura gastronomică a regiunii în prim plan. Sibiul este o locație turistică cu tradiție, ale cărei atuuri sunt cunoscute deja pe plan internațional, dar cultura gastronomică poate fi elementul de noutate care să provoace curiozitate și să dea încă un motiv turiștilor pentru a dori să descopere regiunea”.

Așteptări de la operatorii culturali

„Pe termen scurt și mediu sper să motiveze operatorii culturali să creeze, să inoveze, să găsească noi abordări. Viața culturală a orașului este bogată, variată și apreciată, dar are nevoie și de un suflu nou pentru a-i determina și pe cei care ne-au vizitat deja să revină. Pe termen lung efectele sper să se vadă în economia locală. Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană poate genera dezvoltarea producătorilor de hrană locală, creându-le oportunități, noi piețe de desfacere și o promovare concertată a produselor de Sibiu. De asemenea, HORECA din regiunea Sibiu are oportunitatea de a se profila prin produsele locale. Meniurile cu produse locale vor atrage cu siguranță turiștii care doresc să simtă experiența zonei și din punct de vedere gastronomic. Păstrându-ne în același registru, al hranei de calitate, sper să învățăm să apreciem produsele locale mai mult, ca alternativă sănătoasă și mai naturală a produselor importate. Tot pe termen lung sper să producă efecte și componenta educativă a programului. Avem hrană locală proaspătă și gustoasă și deci ne este la îndemână să mâncăm sănătos. Prin proiecte educative foarte aplicate putem genera o schimbare în mentalitatea comunității. De asemenea, pe termen scurt, mediu și lung, dacă programul este o reușită, vizibilitatea regiunii Sibiului va crește, ceea ce va da un nou și binevenit impuls de dezvoltare.”

Totodată, Astrid Fodor speră ca acest program să genereze implicare din toate părțile. Anul acesta, Primăria Sibiu, membru în Consorțiul care gestionează Programul, finanțează 25 de proiecte care promovează cultura gastronomică a zonei și alte 14 proiecte care au în program o componentă dedicată gastronomiei. Suma alocată din bugetul local pentru acestea este de 2,5 milioane de lei, prin Agenda Culturală.

„Din partea comunității sper ca acest program să genereze implicare. Acesta este cel mai important factor în reușita programului. Implicarea poate fi sub forma participării în public la toate evenimentele organizate, sau sub forma organizării efective de evenimente. Consorțiul va încerca să cristalizeze toate aceste evenimente într-un program bine închegat și promovat astfel încât să atragă sibienii și turiștii. În 2019 așteptăm și mai multe proiecte pe care le vom finanța în măsura în care întrunesc criteriile legale. HORECA se poate implica înscriindu-se în rețeaua Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, care va crea mai multe proiecte dedicate industriei ospitalității. Și mediul de afaceri se poate implica, sprijinind financiar și logistic evenimentele comunității. Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 este un program al întregii regiuni. Toți trebuie să punem umărul la succesul acestuia. ”- Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu

cover foto: Gabriela Cuzepan

*articol apărut în Capital Cultural nr. 13, ediția tipărită