Patrimoniul cultural al Transilvaniei este unul foarte bogat, însă insuficient exploatat. Pe fondul dezvoltării turismului dar și datorită statutului dobândit de municipiul Sibiu în anul 2007, acela de Capitală Culturală Europeană, un anumit tip de monumente s-a bucurat de o relativă atenție din partea vizitatorilor dar și din partea istoricilor, arheologilor și istoricilor de artă. Este vorba de bisericile fortificate aparținând comunităților săsești.

de dr. Cosmin  Ignat

      Patrimoniul acesta începe a fi descris şi protejat încă din secolul al XIX-lea, bineînţeles de către etnicii saşi, conștienți de valoarea monumentelor ecleziastice ridicate de strămoşii lor. Primele comunităţi de saşi sosesc în sudul Transilvaniei începând cu jumătatea secolului al XII-lea, în timpul domniei regelui maghiar Geza al II-lea (1141-1162). Încă de la început grupul acesta de colonişti, nu foarte numeros, se bucură de un statut privilegiat, întărit de către unul dintre succesorii regelui Geza al II-lea – Andrei al II-lea, care la 1224 emite un document (Bula de Aur sau Andreanum-ul) prin care stabilește drepturile și obligațiile coloniștilor sași. Pe acest document, păstrat doar într-o copie târzie la Arhivele Statului din Sibiu, se bazează întreaga existența a oaspeților sași (hospites fiind termenul cu care este desemnat noul grup sosit în Transilvania).

detaliu, biserica fortificata din Buzd

      Imediat după sosirea primilor coloniști în Transilvania (pentru că această colonizare se desfășoară pe parcursul mai multor secole) încep și lucrările la monumentele ecleziastice pe care avem privilegiul să le vizităm și astăzi, unele dintre ele păstrate în forma inițială, construite în stil romanic. Bineînțeles că majoritatea bisericilor au suferit transformări pe parcursul unor secole destul de agitate şi nesigure, atacurile tătarilor și turcilor, dar nu numai, fiind la baza acestor transformări. Toate bisericile au fost fortificate, fiecare într-un mod unic, adaptat nevoilor comunității locale, ori, pur și simplu, reliefului înconjurător. Dar aceste transformări au la bază i alte considerente de ordin demografic – creșterea populației a dus la necesitatea măririi spațiului de cult ori pur și simplu moda vremii a dus la impunerea unor alte stiluri arhitectonice: stilul gotic, renascentist, baroc etc.

 

        Particularitatea acestor biserici vine şi din numărul acestora. După cum spunea renumitul istoric de artă George Oprescu, nicăieri în Europa apuseană ori centrală nu se întâlneşte o asemenea densitate de monumente ca în Transilvania. În ţări ca Germania, Franţa, Austria, Italia, Spania etc. pot fi văzute o multitudine de monumente deosebit de valoroase şi interesante. Şi pe deasupra, şi foarte bine păstrate. „Cu ce sunt mai speciale bisericile saşilor din Transilvania?” ar putea întreba cineva… Farmecul acestor biserici este indiscutabil mai ales dacă avem în vedere acel miros de vechi dinăuntrul acestora, mijloacele de încălzite nemoderne, băncile, mobilierul, orgile, altarele şi aşa mai departe. Este de prisos, credem, să amintim, pasiunea Prinţului moştenitor al Marii Britanii, Charles, pentru această zonă. Zona Sibiului, Ţara Bârsei, valea Târnavelor, valea Hârtibaciului păstrează neschimbat un tip de viaţă spre care aşa zisa lume civilizată priveşte cu melancolie şi, de ce nu, cu invidie. Important este cum vom reuşi să gestionăm acest patrimoniu cultural bogat care trebuie protejat şi făcut cunoscut fără a afecta foarte mult viaţa comunităţilor de aici.

            Deschidem prin acest articol o serie de episoade care vor trata istoria, viața și moștenirea comunităților săsești din Transilvania. Un asemenea demers a fost inițiat cu ceva ani în urmă, atunci când am dorit să facem cunoscute monumentele ecleziastice ale sașilor prin intermediul unui blog: http://bisericifortificatesasesti.blogspot.ro/.


 

 

Biserica fortificata din Daia

Biserica fortificata din Daia


 

biserica fortificata din Mosna

Biserica fortificata din Mosna


detaliu, biserica fortificata din Hosman

detaliu, biserica fortificata din Hosman

 

 


 

Biserica fortificata din Hosman

Biserica fortificata din Hosman


 

Biserica fortificata din Miercurea Sibiului, interior

Biserica fortificata din Miercurea Sibiului, interior


 

Biserica fortificată din Moardăș

Biserica fortificată din Moardăș


 

Biserica fortificată din Ațel, portal

Biserica fortificată din Ațel, portal


 

Biserica fortificată din Movile

Biserica fortificată din Movile


 

Biserica fortificată din Valea Viilor

Biserica fortificată din Valea Viilor


 

Biserica fortificată din Roșia

Biserica fortificată din Roșia


 

Biserica fortificata din Dealu Frumos

Biserica fortificata din Dealu Frumos