Teatrul Național Radiofonic a realizat, în parteneriat cu France Culture, două co-producții sonore care au fost incluse în cadrul Sezonului cultural România-Franța 2019. Este vorba de L’Empire bicephale/ Imperiul cu două capete și Romanian Safari .

Premiera franceză a producției Romanian Safari va avea loc duminică, 3 martie, de la ora 23, la France Culture în noua emisiune L’Expérience, coordonată de Aurélie Charon.

Romanian Safari prezintă un documentar despre vânarea animalelor sălbatice în România, sub forma unei creații sonore semnate de Amandine Casadamont. Aceasta împreună cu echipa tehnică de la Radio România a documentat sonor, în luna noiembrie 2018, practicile vânătorii organizate în România în zone din cele mai izolate și sălbatice. Romanian Safari este un documentar realizat de artista Amandine Casadamont, sub forma unei creații sonore pentru 20 de difuzoare în sistem 3D immersive sound. Materialul documentar a fost  înregistrat în Transilvania, lângă Sibiu, unde echipa franco-română a însoțit vânătorii pe teren, a intervievat participanții, a înregistrat sunetele naturale și a produs o creație la audiția căreia tehnologia va oferi ascultătorilor impresia scufundării în spațiul sonor tridimensional.

A doua coproducție din cadrul proiectul franco-român, L’Empire bicephale/ Imperiul cu două capete urmărește să reflecte, sub forma ficțiunii, cu mijloacele comediei felul în care două societăți care împărtășesc în același timp diferențe și asemănări, construiesc imaginea propriului viitor din experiența prezentului și a trecutului. În luna ianuarie cele două autoare, Ilinca Stihi și Amandine Casadamont, au finalizat la București scenariul, iar acum producția se află în faza editării și montajului în studiourile partenerului francez al proiectului France Culture de la Paris.

Audiția cu public în avanpremieră a primei producții din proiect, Romanian safari, a avut loc la Paris în prezența echipei româno-franceze, iar în cadrul festivalului internațional Grand Prix Nova pe care Radio România îl organizează în luna iunie 2019, la București, vom prezenta în premieră a doua producție L’Empire bicephale/ Imperiul cu două capete.