Prim-solist rus, şapte producţii coregrafice în premieră, douăzeci şi patru de reprezentaţii la sediu, douăsprezece reprezentaţii în turneu, în ţară şi străinătate, şi o creştere de 3,99% a vânzărilor de bilete. Aşa a arătat anul 2016 la Teatrul de Balet Sibiu.

Directorul instituției, Ovidiu Dragoman, spune că deși a fost un an greu, fără scenă proprie, publicul i-a urmat peste tot: „Anul 2016, deși un an greu, fără scenă proprie, a fost totuși un an bun în care am dansat mai mult decât în anii precedenți. Am dansat în cinci locații diferite din Sibiu, dar publicul ne-a urmat peste tot, ceea de demonstrează o dată în plus atașamentul sibienilor pentru balet. Sperăm că anul viitor situația Casei de Cultură a Sindicatelor Sibiu, scena pe care noi o închiriem încă din 2008, în lipsa unei scene proprii, să fie remediată și astfel să putem relua titlurile mari din repertoriu. Vestea bună pe care o va aduce 2017 este că la jumătatea anului ne vom muta în noul sediu administrativ din Parcul Tineretului nr. 1, iar dansatorii vor avea un studio de repetiții adecvat. Vom prezenta și anul viitor cinci producții coregrafice în premieră și sperăm să avem publicul alături și în 2017.”

Cercul Militar, Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, Piaţa Mare, Redal Expo şi Biblioteca ASTRA. Acestea sunt cele cinci locații în care Teatrul de Balet Sibiu a dansat pe parcursul anului 2016, în lipsa unei scene proprii. În ciuda situației critice prin care a trecut în acest an, Teatrul de Balet Sibiu a prezentat publicului nu mai puţin de şapte producţii coregrafice în premieră: „Simţuri.Spectacol expoziţie” (6 iunie 2016, Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” Sibiu), „The Briefcase” şi „Nu mai sunt eu” (13 iulie 2016, Cercul Militar Sibiu), „Paria”, „Angelic” şi „Einstein” (22 iulie 2016, Piaţa Mare) şi „Class Concert. Spectacolul studiilor de balet” (18 decembrie 2016, Biblioteca ASTRA Sibiu).

 O creştere de 3,99% a vânzărilor de bilete, comparativ cu anul precedent și zece spectacole sold out

Pe parcursul anului 2016 au fost prezentate publicului nu mai puțin de treizeci și şase de spectacole, dintre care 24 de reprezentații la Sibiu și douăsprezece în turneu în România, la Otopeni, Târgoviște, Mediaș și în străinătate în Milano, Vigevano și Noto – Italia. În acest an, vânzările de bilete au înregistrat o creștere de aproximativ patru procente, prin comparație cu anul 2015, respectiv o creștere de 86,58% comparativ cu veniturile anului 2014. Din totalul reprezentațiilor de balet prezentate la Sibiu în anul 2016, zece spectacole s-au dansat cu casa închisă. Este vorba despre reprezentațiile spectacolelor „Anna Karenina” (10 februarie 2016), „Paquita” și „Anotimpurile” (23 martie 2016), matineul de balet cu „Trilogie Ionesco” (30 martie 2016), premiera „Simțuri. Spectacol expoziție” (6,7 și 8 iunie 2016), „Lacul Lebedelor” (25 și 26 octombrie 2016) și cele două reprezentații ale premierei „Class Concert. Spectacolul studiilor de balet” (18 decembrie 2016).

Kirill Ermolenko, prim-solistul Kremlin Ballet, a ales să danseze la Sibiu

Una dintre cele mai importante „achiziții” ale anului 2016 a fost cooptarea în echipa de la Sibiu a prim-solistului Kremlin Ballet, Kirill Ermolenko. Cu o carieră impresionantă de unsprezece ani pe scena baletului rus, Kirill Ermolenko s-a alăturat în septembrie 2016 Teatrului de Balet Sibiu. Publicul l-a putut vedea în acest an atât în producții de dans contemporan, cât și în spectacole de balet clasic.

Construcția noului sediu administrativ al TBS, într-un stadiu avansat

În Parcul Tineretului, nr. 1, pe amplasamentul fostului Teatru de Vară, au început în anul 2015 lucrările de construcție a noului sediu administrativ al Casei de Cultură a Municipiului Sibiu – Teatrului de Balet Sibiu. În decembrie a.c. a fost montat acoperișul, urmând ca în aprilie, cel târziu mai 2017, lucrările să fie finalizate, construcția urmând a fi predată beneficiarului. Noul sediu administrativ dispune nu doar de spații de birouri, cât și de un studio generos de repetiții pentru dansatorii TBS și de spații de cazare pentru dansatorii rezidenți la Sibiu.