O dată la doi ani, curatori internaționali, istorici de artă, critici, teoreticieni sau scriitori se întâlnesc pentru Premiul Igor Zabel. Anul acesta, evenimentul, ajuns la cea de-a 5-a ediție, s-a desfășurat în perioada 6-10 decembrie, la Ljubljana. A fost orașul natal al lui Igor Zabel, critic de artă şi curator sloven care a teoretizat poziţia artei contemporane din estul Europei în raport cu imaginea tradiţională a vestului puternic.

Premiul Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie este acordat, începând cu anul 2008. A pornit la iniţiativa Fundaţiei ERSTE pentru a susține expunerea şi cunoaşterea internaţională mai profundă a artelor vizuale şi a culturii în Europa Centrală, de Est şi Sud-Est. „Cred că acesta a fost rolul premiului Igor Zabel, încă de la prima ediție. Să evidențieze cele mai importante proiecte dedicate culturii și teoriei în artă. Nu neapărat să promovăm „artistul”, care, de altfel cred că este foarte important, dar sunt multe premii dedicate artiștilor. Nu la fel de multe premii se adresează intelectualilor, teoreticienilor sau curatorilor. Tocmai această parte vremsă o susținem noi. Să aducem în față munca acestor oameni, care este de multe ori realizată în condiții precare, oameni care nu ies în față, care nu au o poziție permanentă într-o instituție. Vrem să credităm munca și crezul acestor persoane”, spune Christiane Erharter, director programe culturale în cadrul Erste Foundation.

Anul acesta, curatorul și autorul rus Viktor Misiano a primit Premiul Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie 2016, „pentru merite deosebite în materie de curatoriat, precum şi în munca sa de scriitor şi editor în domeniul artei contemporane în Rusia şi pe plan mai larg, internaţional”, potrivit motivației juriului.

Viktor Misiano spune că acest premiu este foarte special pentru el, mai ales că a colaborat cu Igor Zabel: „Are un caracter intim, acest premiu. Toți membrii juriului sunt persoane pe care le cunosc, cu care am lucrat în trecut. Celelalte persoane care au fost premiate îmi sunt și ei prieteni, îi cunosc, au fost parte a unor proiecte trecute. Prin urmare, simt că aceasta este o petrecere în numele meu, dar în familie. Văd toate aceste persoane ca pe o rețea de oameni care nu se cunosc neapărat între ei, dar care au în comun convingeri, misiuni asemănătoare, o înțelegere asemănătoare a ceea ce înseamnă arta contemporană, pentru ce trebuie să fie ea produsă. Astfel de premii pentru cultură și teorie în artă au o importanță crucială. Principalul avantaj, principala calitate în a fi curator este profesia care are nevoie să fie reinventată, odată cu trecerea timpului. Nu doar la nivel de generație, ci și la nivel individual. Acest lucru este valabil pentru orice profesie, dar cred că este vitală pentru curatori. Din acest punct de vedere, un astfel de premiu stimulează, ajută curatorii inventivi să demonstreze, în continuare, ce presupune meseria de curator”, a declarat pentru Capital Cultural, Viktor Misiano.

victor_misiano_Igorzabelaward

Viktor Misiano

Pe lângă premiul în valoare de 40 de mii de euro, ca la fiecare ediție, juriul a acordat şi două burse (fiecare în valoare de câte 12.000 EUR). Anul acesta, una din burse i-a revenit româncei Anca Verona Mihuleț, „unul din cei mai promiţători tineri curatori din Europa de Est, care s-a concentrat cu precădere pe compararea diferitelor poziţii din sud”, potrivit motivației juriului.

Curator independent și istoric de artă, Anca Mihuleț spune că personalitatea lui Igor Zabel și felul în care a teoretizat poziţia artei contemporane din Estul Europei, în raport cu imaginea tradiţională a vestului puternic, a influenţat şi inspirat mulţi curatori să descopere zona din care fac parte. „Pentru mine a fost o surpriză că am câștigat această bursă. Am avut o preocupare pentru arta din sud-estul Europei, începând cu anii 2006-2007; am putut împinge această preocupare într-un câmp expandat prin colaborările cu artişti şi curatori din Asia de sud-est. În cultura contemporană, nu sunt foarte multe premii care se oferă pentru teorie în artă. Premiul Igor Zabel are o valoare specială pentru că poartă numele acestui critic şi curator din Slovenia, care a schimbat paradigma de gândire a vestului suprem. Este una dintre personalităţile care a adus în discuţie sud-estul Europei și ce se petrece aici la nivel molecular, la nivelul relaţiilor dintre specialişti. Cine citește scrierile lui, va vedea că a introdus un limbaj total diferit de critica de artă vestică. A atras atenția aspura unei realități regionale puternice”, declară Anca Mihuleț.

Anca_Mihulet

Anca Mihuleț

A doua bursă în valoare de 12 mii de euro a fost acordată organizatorilor BIENALEI OFF 2015 din Budapesta: Nikolett Erőss, Anna Juhász, Hajnalka Somogyi, Tijana Stepanović, Borbála Szalai, Katalin Székely şi János Szoboszlai. Nikolett Erőss spune că bursa vine ca o recunoaștere a ceea ce au reușit să realizeze cu aceast eveniment: „Este un feedback foarte, foarte bun. Încercăm să construim pe ideea de solidaritate în artă, iar acest feedback ne dă certitudinea că ceea ce facem este vizibil, la nivel internațional și că acele valori aparțin unei comunități mai mari. Vom folosi acești bani pentru realizarea bienalei de anul viitor”.

O a treia bursă (de asemenea în valoare de 12.000 EUR) este de obicei acordată de către laureat. Viktor Misiano i-a acordat-o curatorului Viviana Checchia din Italia: „Pentru mine, această bursă este una dintre cele mai mari realizări din viața mea. Este foarte important că există astfel de premii care sprijină curatorii. În cazul meu, este puțin diferit pentru că sunt un curator instituțional, probabil până în luna februarie, 2018, dar pentru mulți curatori independenți, aceasta este probabil una dintre puținele ocazii prin care pot fi recunoscuți și pot primi sprijin financiar pentru a-și continua cercetarea. Este, probabil, unul dintre cele mai valoroase premii pe care le avem în acest sector, strict pe acest profil, pentru că sunt multe premii pentru artiști, de exemplu, dar nu atât de multe pentru curatori”, spune Viviana Checchia.

off_binale_PremiulIgorZabel

Anul acesta, juriul pentru Premiul Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie a fost format din Zdenka Badovinac, directorul Moderna galerija din Ljubljana (preşedinte), Vít Havránek, director al tranzit.cz la Praga şi artistul Roman Ondák, din Bratislava.

În perioada 7-9 decembrie, în Slovenia, au avut loc  conferințe, dezbateri, lansări de carte, tururi ghidate și discuții libere cu mai mulți curatori și critici de artă. Ceremonia de premiere a avut loc  în 9 decembrie 2016, la Moderna galeria din Ljubljana, instituția unde a lucrat curatorul Igor Zabel.

Premiul Igor Zabel este acordat de Erste Fundation în colaborare cu Asociația Igor Zabel, din Ljubljana.