“Arta bună e pur și simplu molipsitoare”, “Artist nu devii niciodată, artist ești și gata”, “Ai o viață dar n-o trăiești, o împarți”sau “Un artist nu se vinde“ sunt câteva din replicile pe care le întâlnești în cel mai nou spectacol de la secția germană a Teatrului “Radu Stanca”. “Tattoo”, o comedie care vorbește despre lucruri inteligente, o piesă ce pune sub semnul întrebării idealurile și valorile fiecăruia dintre noi. Următoarea reprezentație va fi în 10 noiembrie.

Regizorul  Radu Afrim  este la prima colaborare cu teatrul din Sibiu. A ales un text care nu a mai fost montat până acum în țara noastă, Tattoo scris  de Igor Bauersima şi Réjane Desvignes.

“Toată vara m-am gândit ce piesă să fac la secția germană pentru că alegerea e cea mai grea. Și am venit ca și la un debut care a fost acum 15 ani, cu lecțiile  făcute în măsura în care eu mi le fac dinainte. Dar un proiect se dezvoltă întotdeauna împreună cu actorii. Am ales Tattoo pentru că are umor, are suspans. Foarte puține piese de teatru au suspans, iar pe lângă asta, are și are o acțiune foarte  bine  pusă la punct. E o comedie de fapt, care  vorbește despre lucruri inteligente  nu despre lucruri lejere. Surprinzător, publicul de la premieră a reacționat foarte bine. Nu mă așteptam pentru că de obicei, premierele sunt mai reținute cu public ales,  ei bine, uite că m-a surprins. Chiar nu cunoșteam publicul german de la Sibiu, dar bănuiesc  că nu a fost doar public  german. Colaborarea  cu actorii a fost  foarte scurtă și intensă. Am făcut  spectacolul în  27 de zile. Ultima săptămână a fost extrem de grea, relația mea cu actorii nu a mai fost foarte intimă și calmă și atunci a trebuit să ne folosim de încărcătura energetică pe care am acumulat-o în primele  săptămâni, ca în ultima să începem să ne agităm și  să iasa  un spectacol  complex.Toată munca mea cu actorii a venit asamblată cu decorul  lui Dragos Buhagiar și cu munca video artistului Andrei Cozlac”, spune Radu Afrim.

O nouă direcție

Spectacolul a avut premiera  sâmbătă, 25 octombrie, iar toate locurile  au fost ocupate. Scena a fost  transformată într-o garsonieră, decor semnat de Dragoș Buhagiar, iar spectatorii  au stat la doi pași de actori pentru că  scaunele  au fost așezate  chiar pe scenă: “M-a impresionat acest spectacol  și finalul  chiar  m-a emoționat, m-am mirat.Mi se pare ca  ne-a aratat o oglindă în care să  ne privim. Am mai văzut acum doi ani un spectacol regizat de Radu Afrim și pot să spun  că-mi place. Spectacolele lui te pun pe gânduri”, mi-a spus un spectator.

Această premieră înseamnă pentru noi, o nouă direcție, am putut să fim mai îndrăzneți, ne-am permis  acest lucru și cred că este bine. Suntem o trupă  tânără, plină de energie și spectacolul acesta a demonstrat-o. Aveam  nevoie să prezentăm altceva, cred. Mesajul spectacolului se învârte în jurul artei, în jurul artistului, și cred că este o imagine foarte clară asupra  evoluției  sau  involuluției artei și artistului. Nu este un extras psihologic, nu vrem să facem  o teza ci să  încercă să accentuăm anumte lucruri”, spune șefa  secției germane, Ana Neamțu.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Ali Deac, Daniel Plier, Emöke Boldizsár, Cristina Juks și Daniel Bucher.

“M-am bucurat foarte tare că Radu a avut încredere în mine și mi-a dat acestă șansă să joc un rol atât de frumos. Pentru mine a fost o provocare și o muncă foarte frumoasă. Am încercat să mă autodepășesc. Atunci când îți face plăcere ceea ce faci nu mai simți nici oboseală, nici altceva”, spune actorul  Ali Deac.

Fiecare spectator  își alege ce are  nevoie

A fost o plăcere să lucrez cu  Radu. Este o persoană foarte caldă și prietenoasă. Devine destul de aspru când lucrează  însă cred că oricine ar  fi la fel când  își  dorește ca  totul să  iasa  bine. Pentru mine cred că proiectul ăsta a fost cel mai important  din carieră. Radu e cel mai important regizor pe care  l-am cunoscut. L-am simțit cum mă transformă. Am plâns, am râs,am urlat de durere, de suferință, de bucurie la repetiții, am trecut prin toate stările. S-a lucrat  pe foarte multe nivele. E un spectacol foarte complex. Se vorbește despre dragoste, despre prietenie, răbdare, tradare, gelozie.  Iar dacă  vorbim despre un mesaj pe care ar trebui să-l transmită spectacolul, cred că fiecare spectator își alege ce consideră că are nevoie”, spune actrița Cristina  Juks.

Următoarea reprezentație a spectacolului “Tattoo”este programată în 10 noiembrie. Biletele sunt puse în vânzare pe eventim.ro. Preţul acestora este de 15 lei si respectiv 10 lei.