De ce să mergi tocmai până în Egipt pentru a vizita colecțiile de obiecte egiptene sau mumiile, când poți foarte bine să le vezi în Sibiu. E drept ca piramidele nu și-au găsit locul aici, dar Sibiul se poate mândri că în colecția de la Muzeul Franz Binder se află una dintre mumiile egiptene originale.
La 150 de km de Cairo, la Gamhid în centrul Egipului, arheologii aveau să descopere 70 de mumii, în urma unor escavări realizate cu finanțare ungară, austriacă și poloneză. Începând cu anul 1907, mumia a ajuns în Sibiu: Interesant e modul în care ea a intrat în posesia muzeului, dar si în posesia celui care a donat-o către Societatea Ardeleană pentru Științele Naturii din Sibiu. Hermann von Hannenheim este cel care a primit-o în calitate de consul la Cairo datorită unei activități de lobby pe care a făcut-o pentru ca unele escavări să poată avea loc în Egipt, la începutul secolului XX, într-o perioadă în care astfel de escavări erau nu numai în voga, ci luaseră un adevărat avânt din partea oamenilor de știință, a societățiilor acreditate în acest fel, mai ales din vestul Europei, dar și din partea unor aventurieri, ne mărturisește Adriana Avram, șef secție Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder. În încăperea muzeului în care se regăsește mumia, vizitatorii vor putea găsi și scrisoarea fiicei lui Hermann von Hannenheim în care povestește cum a intrat tatăl său în posesia mumii și cum drumul acesteia către Sibiu.
Sarcofagul, un element de unicitate
E bine știut faptul că în Egipt, faraonii, înalții demnitari și oamenii cu rang înalt erau cei care dispuneau de ritualuri complexe pentru înmormântare. Mumia de la Sibiu nu este a unui faraon, dar cu siguranță, este a unui înalt demnitar. Multă vreme s-a crezut că este vorba de mumia unei femei, datorită unor speculații, dar cu timpul s-a dovedit că acestea nu erau adevărate. Un aspect care a întărit această afirmație este acela că masca mortuară este pictată direct pe față și nu pe sarcofag, ceea ce este specific în cazul bărbaților. Frumusețea picturii de pe față, faptul că este asemănătoare cu cea de pe sarcofag, precum și modul de realizare al sarcofagului dintr-o singură bucată de lemn, și nu din bucăți mai mici închegate între ele, așa cum se întâmpla în cazul oamenilor simpli, scot în evidenţă faptul că bărbatul mumificat s-a bucurat pe durata vieții de un statut deosebit.
Acestea erau înfășurate în bandaje din pânză de in. Pe labele picioarelor sunt pictați cu negru doi șacali, animalele sacre ale lui Anibis, zeul morților. Învelitoarea întinsă peste trup conține din nou gulerul de pe capacul sicriului. La fel, dedesubt, este numită Isis, zeița înaripată. Numele persoanei decedate nu este mentionat nicăieri. Aceste aspecte au rezultat în urma primei analize științifice, făcută mumiei, în 1925 de către dr. Roeder, directorul unui muzeu de egiptologie din Germania. Ritualurile, plecând de la credința egiptenilor în viața de după moarte erau proceduri și ritualuri care implicau foarte multe obiecte funerare care erau incluse în mormânt împreună cu mumia și care aveau diverse funcții, fie îi asigurau o trecere mai lină, fie îi urmau alături în viața de apoi, ne mai spune Adriana Avram.
Anual, aproximativ zece mii de turiști vizitează mumia egipteană de la Franz Binder, iar cei care încă nu au reușit să ajungă trebuie să știe că expoziția urmează să intre într-un proces de restrucurare și reorganizare. Cine vrea să vadă mumia poate să o faca anul acesta.
Program de vizitare
Între orele 10:00-18:00 – program de vară (mai-septembrie) > Marţi-Duminică
Între orele 9:00-17:00 – program de iarnă (octombrie-aprilie) > Marţi-Duminică
Sursa foto: C.N.M. ASTRA