„Poezia poate fi unul dintre lucrurile care explorează, explică și justifică lumea” (Radu Vancu)

A noua ediție a Festivalului Internațional de Poezie, „Poets in Transylvania”, are loc la Sibiu, între 25 și 27 octombrie. Evenimentul va reuni 24 de poeți din 15 țări și de pe câteva continente, reprezentând ediția cu cea mai mare participare de până acum.

 Pe lângă lecturi și performance poetic, ediția prezentă aduce în plus, față de precedentele, ateliere de creative writing pentru tineri poeți, susținute de scriitori invitați la festival.

Anul acesta, la „Poets in Transylvania”, printre participanții de prestigiu se numără: „Michael Warers, unul dintre cei mai premiati poeti de astăzi din Statele Unite, laureat Guggenheim, National Endowment for the Arts (…) și Mario Bojórquez, care conduce o excelentă editură de poezie din Mexico City, Círculo de Poesía, unde traduce poezii din toate colțurile lumii, este interesat și de cultura română, a tradus și publicat cărți și ale scriitorilor români”, după cum a declarat, pentru Capital Cultural, poetul Radu Vancu, organizatorul principal al evenimentului.

Ca și în edițiile anterioare, scriitorii participanți își vor inscripționa mesajele pe cunoscutul Zid / Ziar Vertical al lui Dan Perjovschi, un reper internațional pentru intersecția dintre artă și activism civic. Tot în zona conexiunii dintre poezie și sfera socială este plasată și tadiționala masă rotundă de joi, cu tema Art and Social Action, dedicată centenarului PEN România. De altfel, convingerea lui Radu Vancu este că puterea poeziei rezidă tocmai în această capacitate a ei de a reface „un țesut social destrămat”, de a coagula comunitatea și de a solidariza oamenii.

Partenerii Festivalului sunt Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Litere și Arte, Biblioteca Județeană ASTRA, PEN România și Goethe Institut. Programul detaliat poate fi consultat aici sau aici. Întrebat despre accesul la festival, Radu Vancu a precizat că intrarea va fi liberă, pentru că „literatura trebuie să fie lăsată să intre în lume cât mai larg și cât mai neîngrădit, cât mai democratic cu putință.”

de Bibiana Lupu