Ileana Morariu/Arhiva personală a familiei.

Muzeul Pastoral din Jina: un loc cu liniște deplină, în care timpul pare că s-a oprit în loc; un spațiu în care istoria, tradițiile și obiceiurile sunt conservate cu grijă de fondatoarea și proprietara Ileana Morariu.  Fostă profesoară de muzică și desen la școala din sat, actualmente pensionară, doamna Morariu ne povestește cum, cu foarte mullți ani în urmă, a pășit în casa soțului, spațiu ce avea să îi devină cămin pentru o viață. Cu timpul, în curtea casei lua naștere un muzeu cu totul inedit. ,,Ca în orice gospodărie au fost multe lucruri vechi și deosebite, eu nu am aruncat nimic, am păstrat tot. Le spuneam: urcă-le în pod, mai dă-le pe jos și așa am salvat tot ce am găsit.” Dacă ajungeți în comuna Jina, din Mărginimea Sibiului, veți putea vizita un loc al poveștilor cu parfum arhaic.

Obiecte de peste două secole. „Tot ce am găsit am prețuit.”

O mulțime de lucruri cu istorie personală și comunitară, adunate în timp și-au găsit spațiul abia în anul 2000, când povestea muzeului începe să prindă contur. Inițial familia doamnei Morariu a construit o magazie cu scopul de a depozita porumbul, dar gazda noastră știa că acolo avea să fie prima cameră a viitorului muzeu. În timpul amenajării, Ileana Morariu și-a dat seama că îi lipsesc obiecte relevante pentru istoria locului. ,,Asta n-am, asta n-am. Și ce faci atunci? Te duci la socrii, neamuri și vecini, cei care își doresc să ajute într-un fel.”  Și chiar dacă totul a fost construit de la 0, doamna Morariu nu se plânge; spune că nu i-a fost greu, deoarece de mică a fost pasionată de obiceiurile, tradițiile satului natal: ,,Tot ce am găsit am prețuit.”

Din 2006, de când s-a deschis oficial, muzeul găzduiește  peste 4600 de exponate, obiecte salvate, care aparțin patrimoniului local și national. Printre aceastea, doamna Ileana ne arată cel mai vechi obiect, care datează din perioada imperiului austro-ungar, și anume, placa de la intrarea din sat, aproximativ 1764. Dar și multe obiecte de stână, icoane, costume populare, obiecte casnice şi gospodăreşti, obiecte decorative sau  de vestimentație tradiționale: ,,Curele lucrate în fir de metal pe piele de vită, opinci, port tradițional așa cum se purta înainte de 1850: fusta legată de bluză, toate făcute de maeștrii din zona noastră.“

În timp ce alții privesc exclusiv în prezent și viitor, Ileana Morariu rămâne o incurabilă îndrăgostită de trecut și identitatea comunitară și pastorală a Mărginimii Sibiului: ,, Lumea se modernizează și aruncă tot. Dorința mea a fost de a salva aceste obiecte și să le ofer o moștenire generaților viitoare. Să își cunoască istoria, obiceiurile, tradițiile și să nu își uite originile. Să învățe, să păstreze și să se gândească noi ce lăsăm urmașilor?  Acum îmi doresc să pot întreține ce am și poate dacă erau aici copiii si nepoții , nu să mă ajute, dar să fie lângă mine….”

Dacă sunteți interesați să faceți o călătorie în timp, Ileana Morariu vă invită la Muzeul Pastoral din Jina, pe strada Salcâmilor, la nr. 428, pe baza unei programări la numărul de telefon: 0743541998. Intrarea se face pe bază de donații.

Text și foto: Gabriela-Elena Luca,

Studentă Jurnalism, anul III