Aproximativ 90 de piese din colecția Torlonia, din timpul Imperiului Roman, vor fi expuse la Roma, anul viitor, în urma unor negocieri strânse cu proprietarii colecției, care au durat  șase luni. Specialiștii spun că este foarte greu de estimat valoarea colecției.

Timp de patru decenii, colecția Torlonia, ce conține 620 de statuete și sarcoface de pe vremea Imperiului Roman, inclusiv busturi aparținând lui Julius Caesar și alte sculpturi ale unor zei, au zăcut în subsolul unei case, în timp ce reprezentanții mai multor guverne au încercat, fără rezultate, să-i convingă pe propietarii colecției să o facă publică. Este, probabil, cea mai importantă colecție de artă din antichitate până în prezent, spun specialiștii. În ciuda acestui fapt, foarte puține persoane au reușit să o vadă.

Reprezentanții guvernului italian au anunțat, recent că o parte din colecție, până la 90 din piese, confecționate din marmură și alabastru, vor fi expuse publicului în țară, dar și peste hotare, timp de un an de zile.”Înțelegerea pe care am reușit să o semnăm este una istorică și va permite publicului să viziteze extraordinara colecție de sculpturi și monumente clasice, Torlonia”, a declarat pentru varianta online a publicației The Independent, ministrul Culturii din Italia, Dario Franceschini. Acesta a mai spus că piesele colecției vor fi inițial expuse la Roma, cel mai probabil la Palatul Caffarelli, urmând ca apoi să fie expuse în Statele Unite ale Americii și în cele mai importante muzee din Europa. De asemenea, se dorește  realizarea unei expoziții permanente cu această colecție, în Roma.

În urma înțelegerii semnate la jumătatea lunii martie, proprietarii colecției și statul vor colabora pentru a stabili valoarea satatuetelor și sarcofagelor.

Colecția poartă numele clanului Torlonia, care a dobândit-o în urmă cu două secole într-o manieră oportunistă, scriu editorii independent.co.uk. Totul a început când Mario Torlonia, un bancher cu origini umile, a fost premiat de Papa Pius al VI, la sfârșitul secolului 18, în urma ajutorului acordat pentru organizarea financiară a instituției. Familia Torlonia a continuat să facă avere, după acel moment și și-a însușit fără drept, se pare, operele de artă de la o altă familie, numită Giustiniani. Până în anul 1976, operele de artă au fost ținute în 77 de camere ale uneia dintre locuințele clanului Torlonia. Accesul a fost permis doar ocazional experților și demnitarilor. În același an, întreaga colecție a fost mutată în subsolul unei alte locuințe. Membrii familiei Torlonia s-au opus, de atunci, oricărei încercări de a expune public piesele colecției.

Foto: Maiden of Torlonia/Fecioara din Torlonia, sursă: The Independent

de Adela Cândea