de Teodora Minea

Forță muzicală, Sensibilitate și Feminitate. Sunt cuvintele care descriu atmosfera din prima seară a  concertelor de gală susținute de câștigători și protagoniști ai Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, la Sibiu.

 Dacă Victoria Vassilenko îmblânzea acordurile mai adânci și profunde ale pianului, Gyehee Kim îi răspundea în tonalitățile înalte ale vioarei sale. Ambele artiste, câștigătoare ale Concursului Internațional George Enescu în anul 2016, au concertat pentru prima dată împreună, în prima seară de toamnă, la Sibiu, în Sala Oglinzilor de la Forumul German.

Cu fiecare partitură, cu fiecare replică instrumentală, recitalul parcă devenea din ce în ce mai dinamic, mai expresiv, iar forța interioară a celor două interprete a copleșit audiența restrânsă. Lucrări de  Beethoven/Liszt, Tchaikovsky și Janacek s-au aflat în repertoriul celor două artiste.

Prima parte a serii a fost deschisă de Victoria Vassilenko, cu un recital de pian. În spatele claviaturii, Victoria trăia muzica și nuanțele sunetului cu toată ființa sa. Expresia feței, postura corpului, forma mâinilor erau pentru ea alte moduri de a exprima muzica   pe care o crea.

 Născută în Bulgaria, a ajuns să concerteze în întrega lume, să fie solista a unor mari orchestre printre care Royal Symphony Orchestra Liverpool, Classic FM Orchestra, Brussels Chamber Orchestra, Lincolnwood Chamber Orchestra (Chicago, USA). În România este a treia oară când concertează și de fiecare dată i se pare că publicul de aici este foarte primitor și cald: A fost una dintre cele mai minunate exepriențe din cariera mea muzicală de până acum. M-am simțit foarte bine pe scena din Sibiu. Sunt foarte recunoscătoare că, în toată această perioadă dificilă, a fost posibilă organizarea Concursului Enescu, chiar și online. Cât despre Festivalul George Enescu, cred că este unul dintre cele mai mari evenimente de muzică clasică din lume, toți artiștii invitați sunt de calitate, iar oportunitățile pe care le-am primit în urma participării sunt pe măsură. Suntem onorate să fim invitate în calitate de câștigătoare și să cântăm pe scenă alături de mari muzicieni.

Gyehee Kim a acompaniat-o pe Victoria Vassilenko în a doua parte a concertului. Violonista coreeană s-a făcut remarcată de iubitorii de muzică clasică și de juriile de specialitate, fiind cea mai tânără câștigătoare la Concursul Orchestrei de Cameră Coreene. Expresivitatea ei a completat recitalul de la Sibiu și a adus atmosferei o notă de melancolie: Când am participat la Concursul George Enescu aveam doar 23 de ani și nu aveam aproape deloc experiență. Încă mă simt onorată pentru acest premiu, este foarte important pentru tinerii artiști. Aceasta nu asigură neapărat cariera mea, dar mi-a oferit oportunități de a-mi „exporta” arta. A fost cel mai important moment al carierei mele până acum. Mă bucur că se organizeză recitaluri ale foștilor premianți în cadrul Concursului Enescu. Asta ne ajută mult cu vizibilitatea în industria muzicii clasice. Nu un concurs în sine îți oferă oportunități, ci oamenii care te văd, te ascultă.

Finalul discuției dintre noi s-a orientat înspre viitorul muzicii și speranța ca lucrurile să revină pe un făgaș normal. Un concert cu numai 20 de spectatori, public restrâns cu distanțare, conform situației actuale, după atâtea luni de repetiții în fața ecranelor a fost ca o gură de aer pentru artiste și, cu siguranță, un cadou neașteptat pentru spectatori.

Gyehee Kim spune că vrea „să se întoarcă din nou la ceea ce era înainte. În această perioadă muzicienii au fost foarte activi pe social media. Da, este cea mai bună soluție pentru timpurile în care trăim, ajungem la mult mai multă lume, dar nu cred că acesta este sau ar trebui să devină scopul muzicii în final. Concertele live sunt cele care contează, cele care fac muzica specială, iar senzația este total diferită de interpretarea în fața unui ecran sau de unul singur la repetiții.”

Victoria Vassilenko mi-a spus că îi e frică să-și fac orice planuri de concerte pentru anii următori. „Pe marea majoritate a artiștilor îi afectează această criză, mulți ne-am pierdut proiecte, colaborări. Scena este pentru noi locul în care comunicăm cu oamenii, locul în care suntem ceea ce suntem și facem ceea ce știm noi mai bine, iar când acest lucru ni se interzice peste noapte, ne este greu.. Nu este o perioadă ușoară pentru lumea muzicii clasice.

Recitalurile „marca” Enescu vor continua la Sibiu cu pianista de origine rusă Daria Parkhomenko, vineri, 4 septembrie.  Ea este câștigătoare a Concursului Internațional George Enescu din București în 2018.

Proiectul muzical se va  încheia cu  un regal de chitară clasică susținut de Trio Zamfirescu, duminică, 13 septembrie, de la ora 19:00.

Toate evenimentele  au loc la  Sibiu, în Sala Oglinzilor de la FDGR,  cu public limitat, dar pot fi vizionate online, gratuit, pe pagina de  Facebook a evenimentului – „Festivalul Enescu la Sibiu”. Acestea vor fi transmise începând cu ora 19:00.

Concertele de gală susținute la Sibiu de câștigători și protagoniști ai Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu” sunt organizate de Asociația Culturală Play, în cadrul Stagiunii Camerale George Enescu – asociată Festivalului și Concursului Internațional George Enescu.

credit foto: Asociația Culturală Play