Un mare festival este o șansă fantastică pentru un oraș, pentru oamenii din comunitate, pentru viața economică și pentru brandurile locale sau naționale care vor să se asocieze evenimentului, îmi spune Philippe Lhotte, Director General, BRD Groupe Société Générale.

Nu întâmplător am pornit o discuție despre cultură, economie și educație. BRD Groupe Société Générale este unul dintre partenerii principali ai Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. De câțiva ani, sprijină spectacolele care aduc suflu nou, cu impact asupra comunității. Are, în momentul actual, una dintre cele mai interesante platforme culturale, Scena9, susține și creează proiecte culturale și promovează tinerii talentați. Philippe Lhotte ne-a vorbit despre responsabilitatea culturală și valorile pe care le susțin.

A trecut aproape un an de la inaugurarea conceptului Scena9. Ce puteți spune despre filosofia din spatele lui, despre importanța existenței unei platforme de manifestare a tinerei generații și direcția în care doriți să dezvoltați acest hotspot?

Philippe Lhotte: Platforma noastră culturală – Scena9 – s-a născut din nevoia de a avea un punct de vedere legat de tipul de proiecte pe care le susținem în cultură și, totodată, din nevoia de diferențiere față de alți jucători din domeniu. Noi vedem cultura ca pe un pilon de dezvoltare a societății, în strânsă legătură cu dezvoltarea economică. Vrem să contribuim la construirea unei societăți în care proiectele culturale inovative sunt recunoscute și apreciate, în care tinerii joacă un rol important.

Plecând de la această viziune, ne-am dorit să avem un teritoriu clar delimitat, o filosofie și câteva criterii care să ne ajute să navigăm prin mulțimea de proiecte care ne sunt prezentate zilnic.

În primul rând, Scena9 vrea sa dea o voce tinerei generații din cultura românească, să finanțeze și să fie partener al proiectelor culturale care își propun să aducă un suflu nou, să dezvolte comunități, un public nou, proiecte care deschid dezbateri și provoacă la reflecție asupra felului în care noua generație se raportează la cultură.

Ceea ce dorim este să adresăm o nevoie reală în cultura românească și nu numai: aceea de înnoire a generațiilor, dar și a reperelor și referințelor, a modelelor. Nu facem judecăți de valoare asupra unei generații sau alteia, însă societatea actuală, cu spaimele, angoasele, bucuriile și modelele ei, tehnologiile ei, trebuie să se regăsească în fenomenul cultural actual.

Scena9 este, în al doilea rând, o platformă de publishing, un magazin cultural realizat de o echipă de tineri jurnaliști talentați, pasionați de cultură. Ea apare într-o perioadă în care, în România, presa culturală este în suferință, negăsindu-și un model economic care să o facă sustenabilă. Credem că viața culturală din România are de suferit dacă nu există suficiente puncte de vedere în spațiul public și nici un aparat critic care să îl ghideze pe consumator. Scena9 și-a propus să fie un spațiu de dezbatere despre cultură și societate.

Într-o etapă viitoare, vrem să ducem Scena9 la nivelul următor, de finanțator de proiecte valoroase și inovatoare, destinate noii generații, de căutător și mentor de noi talente.

Unul dintre proiectele susținute și promovate de Scena9 a fost „Antisocial – Manifest pentru Dialog”, dezvoltat de Bogdan Georgescu în colaborare cu Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu. Ce v-a determinat să susțineți spectacole cu problematică socială, de actualitate?

Philippe Lhotte: „Antisocial” a fost unul din marile proiecte ale anului trecut, primul turneu de teatru prezentat de Scena9, perfect compatibil cu filosofia acestei platforme. Am dus acest spectacol foarte reușit, care pune în discuție o problemă importantă din sfera educației și a libertății de exprimare, în 21 de orașe ale României.

Am intrat în proiect pornind de la crezul nostru că arta nu este doar entertainment, ci are și un rol social: să creeze dezbatere, să schimbe paradigme. Este ceea ce face acest spectacol – creează legături între două domenii pe care le susținem deopotrivă: artele spectacolului și educația. Teatrul abordează, cumva mai ușor, anumite teme pe care societatea încă nu le dezbate public în mod serios, din diverse motive. Aici, arta și teatrul pot să „încălzească” lucurile, să le provoace, să le pună în discuție și să determine începutul unei schimbări. Este un rol al teatrului, al artelor în general, pe care poate că nu-l exploatăm suficient.

Dorim să găsim cât mai multe astfel de proiecte valoroase sau sa le co-creăm, ca mai apoi să le ajutăm să ajungă la o audiență cât mai mare, pentru a avea un efect social.

Este ceea ce am făcut cu proiectul „Antisocial”, cu spectacolul „West Side Story”, produs cu UNITER, pe care l-am adus la Sibiu, la Festivalul de anul trecut – un manifest pentru noua generație de actori și muzicieni. La fel am făcut și cu Festivalul de Teatru „Ideo Ideis”, pe care l-am „provocat” să iasă din Alexandria și să vină în București, într-o formulă condensată, de o noapte, numită „Noaptea Teatrului Tânăr”, totul pentru ca mai mulți tineri să vină în contact cu acest fenomen.

La fel facem la FITS, când ne legăm numele de o serie de spectacole care au suflu nou, pe care-l caută Scena9 – teme actuale, puneri îndrăznețe în scenă sau simple, dar cu impact, nume noi, care sunt promovate de artiști cu experiență și viziune.

Ce legătură există între o mare bancă și un mare eveniment cultural? Dar între cele două și comunitatea căreia i se adresează?

Philippe Lhotte: Un mare festival este o șansă fantastică pentru un oraș, pentru oamenii din comunitate, pentru viața economică și pentru brandurile locale sau naționale care vor să se asocieze evenimentului. Băncile au o lungă istorie de mecena culturali (protectori ai culturii) și și-au asumat o misiune de susținere a artelor, a muzicii și așa mai departe. Pentru noi, responsabilitatea culturală este o misiune asumată, pe care nu o vedem ca pe o misiune caritabilă, ci ca pe o investiție în viitorul societății românești.

De ce avantaje se bucură BRD, ca urmare a implicării în proiecte culturale și educative, care ar putea motiva și alte companii să-i urmeze exemplul?

Philippe Lhotte: Motivația implicării unei companii în astfel de proiecte ne-lucrative pare uneori misterioasă, însă este simplă, cel puțin pentru noi. Totul pleacă de la educație. O societate educată este mai pregătită să facă față unor situații noi, schimbărilor de generații și de mentalități. Este, de asemenea, mai pregătită să creeze valoare, inclusiv în economie! Artele performative au rara însușire de a spune și a face în același timp, în așa fel, încât efectul asupra publicului este considerabil. Publicul este întotdeauna dispus să asculte o poveste grozavă, să-și pună întrebări și, în final, să acționeze pentru a atinge un scop mai mare, important, nu pentru individ, ci pentru întreaga comunitate.