Are Sibiul câteva trepte care te coboară spre una dintre ramificațiile inimii sale verzi. Linia dreaptă a aleii îți disciplinează involuntar pașii și-i încetinește. Verdele de pe margini cu tei și salcâmi te umple cu liniște și se scurge cu rouă spre mijloc, de unde răsare un șir de stele. Ca la Hollywood, ești printre oameni de stea, nume mari din lumea teatrului, a dansului, a artelor spectacolului.
Aleea Celebrităților din Parcul Cetății a apărut în 2013, când Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) aniversa 20 de ani. Stelele de pe aleea pietonală trasează simbolic un drum. Sala Thalia, primul teatru construit în România, la 1788, se unește cu locul unde va fi construit viitorul teatru. Așezate în centrul orașului, între primul și al doilea zid de apărare, stelele și, implicit, personalitățile cărora le este acordată distincția „cuceresc” urbea, devin „oameni ai cetății”. Aleea este un loc permanent de celebrare, de recunoaștere publică a meritelor și a contribuției unor mari personalități la dezvoltarea cultural-artistică a Sibiului. Aparatele foto ale turiștilor vin să ia poze și strălucire, atrași de similaritatea Aleii cu Walk of fame de pe Vine Street, Hollywood. Însă proiectul Aleea Celebrităților are o identitate proprie, fiind, întâi de toate, conceput ca un eveniment cultural care recunoaște merite cultural-artistice, dar, totodată, întâlnește publicul larg cu oameni valoroși, în carne și oase sau prin ecourile realizărilor lor, proiectate în evenimentele din cadrul FITS. Ceremonia de acordare a stelelor și Gala Celebrităților sunt o sărbătoare ce aduce împreună comunitatea, partenerii artistici și sociali ai festivalului.
De sub tenișii unui tânăr, cu părul peste ochi și skateboard-ul în mână, răsare un colț de stea. „Eugenio Barba”, citește în glas și se întoarce spre companionul care trage de lesă un buldog somnoros. „Auzi, tu știi cine-i ăsta?” „Nu-l știu, dar îi știu pe alții”, răspunde posac băiatul cu câinele. Eugenio Barba, prima stea de pe alee, dezvelită în 2013, e un nume sonor în lumea teatrului. Regizor, teoretician, Eugenio Barba este creator de școală și fondator al Teatrului Odin – „teatru-laborator”, al descoperirii de sine, al vocației. Șirul stelelor din 2013 continuă cu Ariane Mnouchkine – regizoare, directoarea Théâtre du Soleil Paris, Declan Donnellan – regizor de film, teatru, autor și cofondator, alături de Nick Ormerod, al companiei de teatru Cheek by Jowl, cât și director asociat al Teatrului Naţional din Londra, Nakamura Kanzaburo XVIII – actor de teatru japonez Kabuki (distins post mortem). Apar stele care-ți sunt contemporane – numele lui George Banu – critic și om de teatru, poate ți-l amintești din librăriile sibiene cu lansări de carte și conferințe despre teatru, iar Silviu Purcărete – regizor de teatru, operă și film, este cumva de-al casei, de când spectacolul său hipnotizant „Faust” se joacă la Sibiu de fiecare dată cu casa de bilete închisă.
Pașii se rătăcesc uneori printre numele de pe stele. În 2014, printre cele șapte stele care au continuat aleea, două ies în evidență prin familiaritate, fiind nume importante pentru istoria Sibiului: Martin Hochmeister (distins post mortem), fondatorul primului teatru de pe teritoriul actual al României, în Sibiu, Radu Stanca (distins post mortem), creatorul noului Teatru din Sibiu în secolul al XX-lea, actor, regizor, poet, eseist şi animator cultural, precum şi lider al Cercului literar de la Sibiu. Pasul tău s-ar putea să tresară gâdilat de un minut de dans. Ai pășit pe steaua lui Gigi Căciuleanu, dansator și „făcător de dans”. Tot în 2014, devin „oameni ai cetății”: Peter Brook, regizor, creator al Centrului Internațional pentru Cercetare Teatrală (International Centre for Theatre Research), Lev Dodin, regizor, artist al poporului, directorul artistic al Teatrului Mic (Malâi Teatr) din Sankt Petersburg, Peter Stein, regizor de teatru și operă, liderul Schaubühne din Berlin, Krystian Lupa, regizor de teatru şi scenograf polonez, câştigător al Premiului Europa pentru Teatru (2009).
Stelele anului 2015 au încă prospețimea amintirilor din festivalul trecut. Poate-ți amintești zâna lumească a regizorului francez Joël Pommerat – „Cenușăreasa” zilelor noastre sau râsul isteric și plânsul interior ce te-au cuprins la spectacolul „De ce n-o facem în drum”, rezultatul muncii din cadrul unui workshop cu actori români al lui Neil LaBute, regizor, scenarist și dramaturg american. Sau te bântuie încă lucrurile care nu se văd, dar macină societăți și destine în „Fantoma este aici” a regizorului nipon, dramaturgul și actorul Kazuyoshi Kushida. Mai reții reflecția palidă a luminii din „Cartea lui Iov”, interpretată și rescrisă scenic de regizorul lituanian Eimuntas Nekrošius? Sau, pur și simplu, ai încă în minte bătrânul și acea răceală a singurătății nesfârșite din „Ultima bandă a lui Krapp”, personaj interpretat memorabil de actorul austriac (care este și regizor de film) – Klaus Maria Brandauer. Fiecare nouă ediție de festival poate deveni, fără să știi, lecție prin care aduni cunoaștere și emoție, acea rouă care-ți primenește pașii și-i aduce cu familiaritate către artă și cultură.
Cea de-a 23-ea ediție a Festivalului de Teatru va așeza anul acesta șapte stele noi pe Aleea Celebrităților. Vor fi distinse personalitățile: Victor Rebengiuc, actor reprezentativ al teatrului și al filmului românesc, Luk Perceval, regizor belgian, director al Teatrului Thalia din Hamburg, Thomas Ostermeier, regizor, director artistic la Schaubühne din Berlin, artist asociat la Festivalul de la Avignon (2004), Christoph Marthaler, regizor și muzician elvețian, artist asociat la Festivalul de la Avignon (2010), Evgheni Mironov, actor de teatru și film, artist al poporului, director artistic al Teatrului de Stat al Națiunilor din Moscova, Alvis Hermanis, regizor, director artistic al Jaunais Rigas Teatris (Teatrul Nou din Riga), Tim Robbins, actor distins cu Oscar și Globul de Aur și regizor, director artistic al grupului de teatru experimental The Actors’ Gang. Pe măsură ce vestea despre stelele acordate se răspândește, apar și primele reacții. Victor Rebengiuc, primul actor în viață care va primi o stea pe Alee, ne spune: „Mă simt foarte onorat de Steaua ce mi se acordă pe Aleea Celebrităților. Vecinătatea atâtor nume celebre mă intimidează, dar, totodată, mă face să mă simt mândru. Consider această Stea un prețios dar oferit împlinirii a 60 de ani de activitate neîntreruptă în teatru și film”.
Pași mici, pași grei, pași curioși sau impasibili, trec cu sutele prin Parcul Cetății în fiecare zi. Walk of Fame, în variantă sibiană, are ceva care nu te lasă să te ridici pe vârfuri și să mimezi mersul vanitos pe covorul roșu. Are ceva din firea cetății medievale, din tăcerea zidurilor vechi, te adâncește spre sine, în întâlnirea cu lumea întreagă. Și de fiecare dată, în imaginația ta, universul întreg începe cu un colț de stea și o întrebare „dar tu știi cine-i ăsta?”.
[for English translation, click here]