de Cristina Ghinea

Fotografia este o artă care completează Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Prin intermediul ei sunt imortalizate momente, sunt prelungite și răspândite spiritul și amintirea evenimentelor. Nu este ușor să fii parte din echipa de fotografi din cadrul FITS, dar cu siguranță este o experiență unică și plină de satisfacții profesionale și personale. Fotografii FITS sunt martorii transformărilor în timp a festivalului, a spectatorilor, a organizării, a orașului și a vremurilor, aceștia fiind mereu parte din miracol.

Ne-au răspuns la câteva întrebări trei dintre cei care de ani de zile contribuie la arhiva de imagini a FITS și surprind momente cu care festivalul se reprezintă în multe colțuri ale lumii – Dragoș Dumitru, Mihaela Marin și Sebastian Marcovici.

Sebastian Marcovici este un fotograf recunoscut la nivel național, datorită mai multor fotografii originale realizate de-a lungul timpului, care au devenit virale și care i-au adus mai multe premii. Este președintele Asociației FOCUS Sibiu, basist în trupa DOMINO și coordonator al fotografilor FITS.

FITS2022 DAY10 Project Sylphes feat. Filarmonica Sibiu; foto credits: Sebastian Marcovici

De câți ani colaborezi cu FITS? 

Sebastian Marcovici: De 15 ani, în calitate de fotograf oficial și de opt ani coordonatorul echipei foto.

Cum te-a schimbat ca profesionist această experiență?

Sebastian Marcovici: Din 2006, pe când eram încă în facultate, mă uitam cu invidie la fotografii oficiali FITS și aveam acest obiectiv pe bucket list. FITS m-a schimbat și ca fotograf, dar și pe plan personal, această avalanșă de cultură care ne invadează orașul pentru zece zile poate schimba vieți. 

FITS; foto: Sebastian Marcovici

Ce înseamnă FITS pentru tine? Ce te motivează să revii an de an în echipa fotografilor FITS?

Sebastian Marcovici: Multitudinea și diversitatea evenimentelor din cadrul FITS este în fiecare an o provocare artistică pentru mine. Pentru că fotografiez de atât de mult timp acest festival trebuie în fiecare an să găsesc ineditul, să mă autodepășesc ca artist fotograf, dar și ca persoană care rezonează cu acest mamut cultural. Este o onoare să coordonez echipa foto a unuia dintre cele mai mari festivaluri de teatru din Europa. 

“Fantastica lume a insectelor”; foto: Sebastian Marcovici

Cum vezi fotografia de spectacol? 

Sebastian Marcovici: Fotografia de spectacol este pentru mine momentul unde nu mai există limite, fotografia de fel nu ar trebui să aibă limite, arta de fel nu ar trebui sa aibă constrângeri, însă fotografia de spectacol este cea mai ofertantă pentru mine, în acest sens. Libertatea este neprețuită, iar acest moment nirvana doar FITS mi-l mai poate oferi de-a lungul anului cultural.