Filmul „Sper să mori data viitoare 🙂” a deschis Zilele Filmului Maghiar la Sibiu. Proiecția a fost urmată de o sesiune Q&A în prezenta regizorului Mihály Schwechtje .

Considerat un film pentru adolescenți -majoritatea publicului a fost formată din această categorie de vârstă – Sper să mori data viitoare 🙂 dezbate o temă ce privește, de fapt, pe oricine, indiferent de vârstă, care are și o viață în mediul online. Ca adult, filmul trebuie vizionat pentru că te scoate din sfera de “normalitate” și mai poți arunca un ochi și în celelalte sfere care oricât de ciudate ar fi, sunt, până la urmă, parte a realității noastre comune.
Eszter, personajul principal, este o adolescentă-elev, dintr-o familie unde doar mama este prezentă. Fană anime și a tot ce ține de această subcultură care a prins foarte mult și în Europa în ultimii ani, Eszter este exact ca un personaj din serialele pe care le urmărește: look de Lolita, cu părul mov ce o scoate în evidență, cu ochi mari și blânzi, ea devine centrul atenției și obsesiei personajelor masculine care și ele intră în niște tipologii-clișeu. În anime, personajele feminine sunt de cele mai multe ori un amalgam de inocență, naivitate dar și foarte multă senzualitate, cam tot ce îi trebuie unei fete pentru a deveni o potențială victimă. Iar Eszter devine victimă a expunerii în mediul virtual.
„Singura mea greșeală a fost că m-am îndrăgostit” este singura replică pe care Eszter mai apucă să o dea în fața valului de comentarii malițioase și batjocoritoare pe care le primește când imaginea ei este compromisă printr-o simplă postare în online. Greșeala ei merge mult mai departe, însă, iar Schwechtje inserează toate aceste probleme în film ajutându-se și de tehnica adevărului în oglindă care reușește să scoată firul narativ din ceva ce poate deveni ușor plictisitor.

Cât de mult și ce anume riscăm prin expunerea noastră în online. Furtul de identitate, virtual bullying, revenge porn, toate acestea depășesc sfera adolescenților și afectează pe oricine, indiferent de vârstă. Însă, tinerii sunt o țintă mult mai ușoară datorită barierei comunicative dintre ei și adulți, datorită dorinței de a imita și de a se evidenția în același timp, a empatiei care nu este încă complet dezvoltată, a lipsei de experiență. Sunt cei mai vulnerabili. Cât de mult contează un like si un comentariu pe Facebook, cum viața privată devine un status în newsfeed-ul public, și până în ce punct îți poți compromite integritatea morală, sunt subiecte atinse brutal de Schwechtje.

Nu este încă un alt film cu adolescenți, e un film pentru adulții-părinți care trebuie să își înțeleagă copiii, pentru adulții fără copii care trebuie să înțeleagă de ce se societatea actuală se confruntă cu anumite situatii.  Un film în care telefonul mobil bâzâie la fiecare câteva minute pentru că a devenit o extensie a existenței noastre.

Filmul SPER SĂ MORI DATA VIITORE 🙂 a fost proiectat în premieră la Sibiu, miercuri, 2 octombrie, în prezența regizorului Mihály Schwechtje. Proiecția specială de la Sibiu face parte din evenimentul Filmtettfeszt – Zilele Filmului Maghiar 2019, desfășurat în peste 16 orașe din țară, în luna octombrie.

Proiecțiile din Sibiu vor continua până duminică, 5 octombrie la Centrul Cultural Maghiar, str. Berăriei, nr. 2. La toate proiecțiile intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Organizatori: Asociația Filmtett, Este Film Festival și Asociația HÍD – Centrul Cultural Maghiar Sibiu.

de Laura Bichler