După trei ani și jumătate, Hôtel Biron, ce adăpostește Muzeul Rodin, a fost redeschis astăzi, când s-au împlinit 175 de ani de la naşterea artistului francez. Lucrările de restaurare au costat 16 milioane de euro: 49% finanțare de la stat, 12% de la fundația Cantor, restul provenind din resurse proprii.
În imediata apropiere a Domului Invalizilor, Muzeul Rodin, cu grădina sa de 3 hectare, nu are asemănare în Paris. Clădirea din sec. al XIII-lea a fost reședința artistului în ultimii ani de viaţă, iar începând cu anul 1908 a devenit atelierul său și spațiu unde își prezenta lucrările. Aici își primea clienții, colecționarii, numeroșii admiratori, aici îl vizitau oamenii politici. De fiecare dată când hotăra să doneze o operă statului, punea o condiție: aceasta să fie expusă la Hôtel Biron. Astfel cladirea a devenit, de mai bine de un secol, locul privilegiat unde au putut fi admirate operele lui Rodin. Muzeul a fost deschis în 1919 și a ajuns în ultimii ani la 700.000 de vizitatori pe an, din care mulți turiști străini.
Cu trecerea anilor însă, nevoia unei restaurări s-a făcut simțită – numai lucrarea „Sărutul” cântărește 2,5 tone! Așadar, după 3 ani și jumătate, vizitatorii vor putea să admire din nou sculpturile lui Auguste Rodin, într-un spațiu ce a fost total regândit, pentru a le pune și mai mult în valoare. În plus, de la reparațiile de structură (podele, ferestre), până la instalațiile de electricitate, nimic nu a fost uitat.
„Tineri care vreți să deveniți slujitori ai frumuseții, poate că veți găsi aici rezumatul unei lungi experiențe.”
Început al testamentului artistic al lui Rodin, această frază ar putea figura pe frontispiciul muzeului său. Într-adevăr, pentru tineri în primul rând, artistul adorat de întreaga Europă a vrut să înființeze un muzeu care să-i adăpostească opera. Rodin nu era un om al discursurilor sau al conferințelor. Atunci când tinerii veneau la el, în jurul anului 1900, nu le propunea să-i învețe, ci să lucreze un timp alături de el. Să ofere privirii sculptura, să-i dea locul cuvenit, să permită publicului să pătrundă în această înțelegere specifică a lumii – așa a rămas neschimbată până astăzi misiunea Muzeului Rodin.
sursa foto: www.rodinmuseum.org
Daniela Plopeanu