Constuită în în stilul Renaşterii italiene târzii, clădirea de pe Strada Cetății găzduiește de 120 de ani peste un million de piese, colecții valoroase care reprezintă natura Transilvaniei și nu numai. Astăzi se împlinesc 120 de ani de la inaugurarea Muzeului de Istorie Naturală, un muzeul care a luat naștere din  dorința mai multor intelectuali saşi, naturalişti. Ei îşi doreau o organizaţie în care să-şi împărtăşească pasiunea lor comună pentru natură, să răspândească şi în rândul comunităţii descoperirile lor și să educe tânăra generaţie în spiritul cunoaşterii şi conservării naturii.

“Este o aniversare deosebită pentru muzeul nostru dar și pentru comunitate, aș spune eu. În 12 mai, 1895 când s-a deschis acest muzeu a fost un entuziasm în tot orașul. Societatea Ardeleană de Științele Naturii, cea care a fondat muzeul, a primit sprijinul constant din partea populatiei. De fapt, muzeul este al acestei Asociatii care, înființată in 1949, timp de 46 de ani a cautat un sediu, iar până să ajungă pe strada Cetății, colecțiile au fost  mutate în diverse locații. În 1890 s-a conturat tot mai precis ideea construirii unei clădiri special destinate acestui scop. Lucrările au debutat în toamna anului 1894 și în doar un an de zile, clădirea a fost gata. Astfel, în 1895, la 12 mai s-a deschis  Muzeul de Științe ale Naturii. Membrii Societății care faceau voluntariat și-au propus să cunoască natura Transilvaniei care avea un mare potențial din punct de vedere geologic și botanic. Ca și acum 120 de ani, Muzeul de Istorie Naturală are o mare importanță în cercetarea naturii dar si în muzeografia românească”, spune  Rodica Ciobanu, șeful secției Muzeul de Istorie Naturală Sibiu.

Astăzi a fost inaugurată expoziția “120 de ani de la deschiderea Muzeului de Istorie Naturală Sibiu” care cuprinde aproximativ 150 de piese . “Este o expozițe istorică și am încercat să păstrăm structura vechii Societăți. Sunt etalate piese din patrimoniul muzeului reprezentând marile colecţii de la început: mineralogie-petrografie, paleontologie, botanică, entomologie, zoologie, malacologie”, spune Rodica Ciobanu. Expozitia va putea fi vizitată la sediul muzeului,  până  în 31 decembrie 2015.