Premiera musicalului „One Love: The Bob Marley Musical” va avea loc pe data de 10 martie, la Birmingham Repertory Theatre. Regizorul este Kwame Kwei-Armah, un fan al legendei reggae.

„One Love: The Bob Marley Musical” spune povestea unui bărbat cu o ascensiune rapidă de la un simplu interpret de muzică reggae la statutul de legendă.

Este o poveste spirituală și politică, fiind o celebrare a unuia dintre cei mai influenți artiști din toate timpurile. Mai multe cântece ale artistului, precum „No Woman No Cry”, „Exodus” sau „Jamming” ,  vor fi interpretate live, pe scenă.

Potrivit BBC, prezintă trei ani din viața și cariera artistului, despre care regizorul Kwame Kwei-Armah consideră că sunt reprezentativi pentru a înțelege povestea de viață a artistului.

Bob Marley a petrecut doi ani în Anglia, în exil, după ce, în 1976, viața i-a fost pusă în pericol înaintea unui concert, în Jamaica. În această perioadă a înregistrat albumele Exodus și Kaya, primul rezistând în topurile din Anglia pentru 56 de săptămâni consecutiv.

În 1978, Marley s-a întors în Jamaica pentru a susține One Love Peace Concert. În timpul concertului, pe scenă au urcat reprezentanții partidelor politice din acea perioadă. Aceștia și-au unit mâinile într-un gest simbolic, considerat important în istoria violentă a țării.

Musicalul are acordul familiei artistului, fiind realizat în colaborare cu familia acestuia. Cedella, fata lui Bob Marley, a declarat, potrivit playbill.com, că este mândră de faptul că povestea tatălui ei va fi spusă prin intermediul acestei producții.

„Birmingham este locul ideal pentru această producție. E orașul unde tatăl meu a încântat de multe ori publicul cu muzica lui și a fost ascultat cu plăcere. Nu avem nicio îndoială că moștenirea lui va dăinui spunând povestea lui, cu ajutorul muzicii, noilor generații din Birmingham.”

Kwei-Armah, regizorul musicalului, a declarat pentru BBC că a dorit să arate o parte mai puțin cunoscută a lui Bob Marley.

„Puțini au fost artiștii care au avut un impact asupra lumii, un impact asupra mea. E o onoare pentru mine să pot spune povestea lui Bob”.

Musicalul va fi prezentat la Birmingham Repertory Theatre până în luna aprilie a acestui an.

Bob Marley, cantautor jamaican, muzician și chitarist, a murit la vârsta de 36 de ani, pe 11 mai 1981, după ce a fost diagnosticat cu un tip de melanom malign în 1977.

de Adela Cândea