Asociaţia Casa Calfelor Sibiu organizează și în vara acestui an ateliere de lucru ale calfelor călătoare. În perioada 23 iulie – 26 august 2018 se întâlnesc din nou la Sibiu meșteșugari călători din diferite țări europene pentru a lucra împreună și a-și prezenta meșteșugurile și tradițiile.

Proiectul cuprinde atelierele de lucru deschise, expoziția de fotografie, serile culturale și serile de gastronomie.  Dacă pe timpul zilei sibienii și vizitatorii se pot bucura de expoziție și interacționa cu calfele în cadrul atelierelor, serile culturale și de gastronomie sunt cele care permit vizitatorilor să cunoască lumea calfelor mai îndeaproape într-un cadru relaxat.

Deschiderea festivă a evenimentului are loc în seara zilei de miercuri, 25 iulie 2018 la ora 19.00 în curtea catedralei evanghelice din Piața Huet.

Susținem identități, creăm comunități

În completarea acestui eveniment devenit între timp tradiție în Sibiu, organizatorii au pregătit un  alt  proiect intitulat  Susținem identități, creăm comunități care se va desfășura joi, 26 iulie, în Piața Huet nr. 1. Programul va fi dedicat tinerilor și copiilor – vizați sunt în primul rând tineri și copii din familii defavorizate, însă sunt bineveniți toți copiii interesați din oraș. Aceștia vor asculta povești, vor fi introduși în tainele meșeșugurilor tradiționale și vor mânca sănătos specialități tradiționale locale.

De asemenea, o zi va fi dedicată tuturor sibienilor interesați – vor fi invitați arhitecți și istorici sibieni alături de care calfele și spectatorii vor putea discuta despre modul în care meșteșugarii călători își pot aduce contribuția în întreținerea patrimoniului cultural al orașului.

Fiecare zi de proiect va îmbina atelierele de lucru sau discuțiile cu reinterpretarea unei specialități tradiționale locale – patru evenimente sunt dedicate specialităților culinare locale (tipice comunității săsești, maghiare, rome și române), o zi aduce în atenția sibienilor gustări tipice calfelor călătoare. Participarea se face în limita locurilor disponibile.

Proiectul este organizat cu sprijinul Consiliului Local Sibiu, al Primăriei Municipiului Sibiu și al societăţii Deutsche Gesellschaft e.V. Berlin.

foto: Gabriela Cuzepan