Trupa sibiană DOMINO lansează, vineri, 17 februarie, primul său album. „HAIDA” este prima parte a unei trilogii intitulată „Fuga Lolelor” iar punctul de bază al întregului proiect muzical este reinterpretarea folclorului românesc în rock alternativ.

DOMINO a fost catalogat de la început drept unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte muzicale din țară, în principal prin prisma alăturării neobișnuite a instrumentelor. Țambalul, instrument specific folclorului românesc, este însoțit în această călătorie muzicală de chitară bas, tobe și, de curând, trompetă și sintetizator. Trupa s-a lansat în anul 2013, la Viena, reprezentând România la Târgul Internațional de Turism. Componența inițială s-a lărgit de curând iar DOMINO numără acum cinci membri, Sebastian Marcovici – chitară / chitară bass, voce  / Romulus Cipariu – țambal, voce /  Valentin Oancea – tobe / Medve Sandor – trompetă și Claudiu Urse – sintetizatoare.

Foto: Domino

Foto: Domino

La albumul de debut, muzicienii sibieni au lucrat timp de aproape doi ani, adăugând permanent repertoriului piese noi. Primul EP (Extended Play), “Haida”, reprezintă îndemnul trupei către publicul lor de a intra în “dimensiunea” Domino și a “gusta” din muzica folclorică cum nu a mai făcut-o niciodată.  EP-ul conține șase piese, printre care și cele două single-uri “Song for Doina” și “Ai-Ța”, piese deja difuzate pe posturile de radio naționale, Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Radio Trib, Art7 și multe altele. Alături de noile compoziții, EP-ul de debut are și piese din repertoriul inițial precum “Vinul ghiurghiuliu” și “Ciuleandra”.

„Fuga Lolelor” este un obicei tradițional, specific zonei Sibiului, iar semnificația sa este în mare parte alungarea răului. Legendele spun că acest obicei îşi are rădăcinile în Evul Mediu, pe când năvălitorii turci au asediat cetatea Agnitei, o tânără curajoasă pe nume Ursula s-a deghizat într-un costum înfricoşător, a ieşit din cetate şi pocnind din bici făcea zgomote asurzitoare, ce i-au alungat pe turcii speriaţi. „Pentru noi, Ursula este, de fapt întruchiparea Doinei secolului XXI iar “Song for Doina” reprezinta oda dedicată personajului fantastic cu calități protectoare care alungă răul și totodată aduce veselie și bunăstare în sufletele oamenilor. Muzica DOMINO este foarte bine definită de contopirea răului cu predominarea binelui, transmițând ascultătorului sentimente mixte dar foarte puternice. Fără măcar un strop de rău nu poate exista mult bine”, explică membrii formației alegerea numelui acestei trilogii.

Foto: Domino

Foto: Domino

Albumul de debut se va lansa unde a început totul, la Sibiu, vineri, în 17 februarie în clubul Liquid. Concertul este programat să înceapă la ora 22.00 iar prețul unui bilet de intrare este de 30 lei. Lansarea continuă la București, în 18 februarie, după care trupa va pleca într-un mini-turneu internațional, în Polonia, la Olsztyn, Cracovia și Varșovia, în Franța la Snow Fest – Les 2 Alpes urmând să revină în țară pentru concerte la Iași, Timișoara, Cluj, Brașov, Oradea, Craiova și Bacău. Albumul de debut este lansat ca urmare a unei colaborări cu studiourile Phonon Sound, Greenville Music și Unda Record Studio, calitatea înregistrărilor fiind impecabilă.