Peste 200 de obiecte care ilustrează personalitatea artistei mexicane Frida Kahlo pot fi admirate la muzeul Victoria & Albert din Londra, unde a fost deschisă expoziția Frida Kahlo: Making Her Self Up.  

„Mă pictez pe mine pentru că deseori sunt atât de singură şi pentru că sunt subiectul pe care îl cunosc cel mai bine. Pictura mea poarta în ea mesajul durerii”, spunea  Frida Kahlo despre  arta sa. Cu un stil unic și greu de confundat, artista mexicană s-a făcut cunoscută mai ales prin autoportretele sale pictate într-un stil suprarealist. Multe dintre ele sunt un reflex al suferinței fizice cauzate de urmările unui accident din tinerețe, care a marcat-o pentru totdeauna.

Expoziția Frida Kahlo: Making Her Self Up pune accent pe modul în care artista și-a construit identitatea. „Am reușit să aducem un număr însemnat de haine, bijuterii, proteze, alături de autoportrete și fotografii, astfel vom construi imaginea vieții Fridei, prin obiecte reale”, spune curatoarea Claire Wilcox.

frida-kaho-haine

Este pentru prima dată când aceste obiecte au părăsit Mexicul, care până în 2004, vreme de 50 de ani, au fost închise la  moartea artistei, într-o cameră din Casa Albastra, locul unde s-a născut și a trăit artista. A fost nevoie de patru ani ca istoricii să catalogheze cele 6 000 de fotografii, 12 000 de documente și 300 de articole găsite. Acum, multe dintre acestea sunt găzduite de Victoria & Albert Museum din Londra.  Pot  fi văzute de la rochiile sale, protezele care îi mascau dizabilitățile fizice, până la ornamentele pentru păr, corsetele sale, sticluțe de parfum, cosmetice, tablouri sau fotografii. Expoziția  va  putea   fi vizitată până în 4 noiembrie 2018.