Desene, poveşti, concursuri şi ateliere creative sunt programate în acest sfârşit de săptâmână, la Sibiu. Festivalul Internaţional de Benzi desenate revine pentru a prezenta publicului mai mulţi artisti şi mai multe evenimente atractive.

Timp de trei zile, între 3-5 aprilie, sibienii vor putea să întâlneasca autorii benziilor desenate şi să le descopere operele. Această ediţie propune activităţi diverse pentru a familiarizarea participanţii cu toate stilurile de benzi desenate. Pentru a afla mai multe, am povestit cu François Montier, directorul artistic al Festivalului.

Rep: Ce aduce anul acesta Festivalul Internaţional de Bezi Desenate la Sibiu?

François Montier: Aduce autori din mai multe ţări, precum Germania şi Bulgaria care se adaugă la lista partenerilor precedenţi (România, Franţa, Belgia). Îmbogăţim programul artistic cu peste 15 autori.

Rep: Cum va fi structurat Festivalul?

François Montier: Festivalul se desfăşoară în 3 zile: vineri, sâmbătă şi duminică. Îl deschidem cu un atelier la Centrul Cultural German, iar deschiderea oficială va afea loc la Primăria Sibiu, sala CIT. Sâmbătă o să călătorim între Primărie şi librăria Habitus, unde o să aibă loc premierea concursului de benzi desenate, care a început în ianuarie. În continuare, va fi un atelier de benzi desenate, iar mai apoi autorii vor desena live, în faţa publicului. O să avem şi o conferinţă despre Tintin. Ziua se ve termina la Habitus, cu lansare de carte. Duminică o să avem program şi la sala CIT cu prezentatrea unicei reviste profesioniste de benzi desenate din România, „ Harap alb continuă. Un succes story românesc” , o revistă bilunară, accesibilă în toata ţara.

logoSibiuFinalBlanc

Rep: Care sunt invitaţii de anul acesta?

François Montier: Avem peste 15 autori de benzi desenate, care vin din Franţa, Germania şi România. Îi avem pe Nylso, Martin Robic, Aubry Poitrin, Şerban Andreescu, Alex Tălâmba, Octav Ungureanu, Dodo Niţă şi Vlad Forsea.

Rep: Cum primeşte publicul acest festival?

François Montier: Publicul este foarte interesat. Am avut surpriza a 8.000 de participanţi anul trecut, sperăm ca şi anul acesa să fie la fel de numeroşi. Piaţa nu este destul de dezvoltată. Este greu să găsim benzi desenate în Sibiu, dar publicul este interesat.

Rep: Ce înseamnă pentru voi, organizatorii, benzile desenate?

François Montier: Sunt o artă grafică, o combinaţie între literatură şi desen. O poveste împărţită în cadre, unde personajele vorbesc în bule. Această artă nu este dedicată doar copiilor, ea se adresează şi adulţiilor. O să avem autori la Festival care nu lucrează deloc pentru copii, dar şi persoane care lucrează pentru tineri, precum Şerban Andreescu, care a adaptat poveştile lui Creangă, Caragiale, Jules Verne, într-un registru special adaptat pentru copii.

Rep: În afara festivalului, oamenii pot să vină să înveţe undeva sau să afle mai multe despre benzile desenate?

François Montier: Da, la Casa Ille et Vilaine avem un club în fiecare miercuri, unde ne întâlnim şi creăm benzi desenate împreună, ne sprijinim şi ne sfătuim. Este un club amator, nu avem niciun profesionist care vine la noi, dar ne ajutăm reciproc şi în fiecare an scoatem o revistă. Anul acesta o să fie numărul 2, un rezumat al întregii lucări realizate la club.

Intrarea la Festival este gratuită, iar în week-end vizitatorii vor putea cumpara cărţile de benzi desenate ale autorilor prezenti.

Festivalul International de Benzi Desenate de la Sibiu este un eveniment organizat de APIVS şi S35R cu susţinerea Primariei Municipiului Sibiu, a Institutului Francez din România şi a Lectoratului francez de la ULBS, Delegaţia Wallonie-Bruxelles de la Bucureşti, Centrul Cultural German Sibiu, librăria Habitus, Asociatia Bedefililor din România, Asociaţia « Bulle d’Encre », Asociaţia « La Ribambulle », Revista Comics, Revista Harap Alb Continuă.

program verso