Comunicat de presă

Festivalul Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Consiliul Județean Sibiu, Centrul Cultural German Sibiu și Este Film Festival, aduce la Sibiu filme europene de referință.

Gala de deschidere va fi vineri, 17 mai, la ora 19:00, la Filarmonica de Stat Sibiu – Sala Thalia, Festivalul urmând a se derula apoi la Forumul Democrat al Germanilor – Sala Oglinzilor, până duminică seară, într-o serie de alte patru lungmetraje, printre care se regăsesc filme de ficțiune, documentare și de animație – proiecții cu intrare liberă.

La seara de gală va fi proiectat filmul Când va fi în sfârșit din nou așa cum nu a fost niciodată / When Will It Be Again Like It Never Was Before / Wann wird es endlich wieder so, wie es nie war, regia: Sonja Heiss, producție Germania, selecționată în 2023 în secțiunea Generation 14plus a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

“Unitate în diversitate – un motto ce trăiește prin filmul european. Acest festival construiește de 28 ani punți culturale între România și statele europene. Ne bucurăm să (re)aducem festivalul la Sibiu, unui public deja cinefil și dornic de nouățile cinematografiei europene.” a declarat Ana-Maria Daneș, directoare executivă, Centrul Cultural German Sibiu. 

„Revenim cu multă bucurie la Sibiu, suntem într-un an important, în care s-au intersectat mai multe repere istorice și culturale pe care le marcăm în Festivalul nostru. Iată, suntem la 35 de ani după 1989, iar amintirile momentelor de atunci tind să devină istorie. Am convingerea că unul dintre rolurile esențiale ale filmului este acela de a păstra memoria, de a urmări, prin obiectivul camerei, puterea transformativă a evenimentelor definitorii, cele care marchează crucial vremurile.

Suntem la distanță de o întreagă generație și le suntem datori celor ce vin după noi să păstrăm această istorie, nu doar în arhive și manuale, ci și în discursul cultural. Ca semn de sprijin și recunoaștere a parcursului european al Republicii Moldova vom fi prezenți și la Chișinău.

De altfel, este un obiectiv pe care îl voi urmări permanent în calitate de președinte EUNIC – global (rețeaua globală a institutelor și centrelor culturale din Europa) în mandatul pe care îl voi prelua începând de luna viitoare.” a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Festivalul Filmului European este organizat cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

Festivalul a început la București și Botoșani și în afară de Sibiu va mai călători la Târgu Mureș (Muzeul Județean Mureș – Secţia de Istorie (Cetate), Sala Multimedia), între 16-18 mai, la Chitila (Parcul Valea Mangului), între 17-19 mai, la Curtea de Argeș (La Conac), între 18-19 mai, la Brașov (Centrul Cultural Reduta), între 24-26 mai și se va încheia la Chișinău (Cinema Odeon), între 6-8 iunie.

Continuăm tradiția de a avea un ambasador al Festivalului: un regizor român care ne propune o cheie proprie de descifrare a Europei, prin intermediul cinematografiei. Anul acesta, ambasadorul este regizorul Mihai Sofronea, al cărui cel mai recent film, Căutătorul de vânt, a fost premiat în 2022 cu Premiul Fipresci la Festivalul de film de la Sofia.

„Spot-ul ediției din 2024 este o pastilă antiamnezie. Să nu uităm unde eram acum 35 de ani, după Revoluție. Datorită nouă, tuturor, s-au schimbat enorm de multe lucruri în România. Ni se pare că nu, dar realitatea este alta”, a declarat Mihai Sofronea, regizorul spotului ediției 28.FFE.

Programul complet al proiecțiilor de la Sibiu este disponibil în anexă.

Spotul acestei ediții a FFE și alte detalii despre filme – pot fi găsite aici: www.ffe.ro.

Partener media principal: Radio Guerrilla

Parteneri media: Bumper Club, Zile și Nopți, Cinemap, Agerpres, Adevărul de Weekend, Blitz Television, Bookhub, All About Romanian Cinema, Cinefan, Cinefilia, Cinemil, Din filme, Daily Magazine, Filme-carti.ro, Films in Frame, Film Menu, Happ.ro, Haute Culture, Igloo, IQads, Liternet, Like 5, Modernism.ro, MovieNews, News.ro, Observator cultural, Pagina de media, Răsfoiala, Revista Film, Spotmedia, The Institute, Urban.ro, Ziarul Metropolis, Blog de cinema, Zeppelin.

Contact: Irena Isbășescu, coordonator FFE – Institutul Cultural Român, tel. 0741-271.273, e-mail: contact@ffe.ro.

ANEXA Program

17 mai: Gala de deschidere – Filarmonica de Stat, Sala Thalia

18 – 19 mai: Forumul Democrat al Germanilor – Sala Oglinzilor

VINERI 17 mai – Gala de deschidere – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia

19:00 Când va fi în sfârșit din nou așa cum nu a fost niciodată / When Will It Be Again Like It Never Was Before / Wann wird es endlich wieder so, wie es nie war – r: Sonja Heiss / Germania / 2023, 116’

SÂMBĂTĂ 18 mai – Forumul Democrat al Germanilor – Sala Oglinzilor

17:00 Cucerirea timpului – Ágnes Keleti / Conquering Time – Ágnes Keleti / Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes – r: Kata Oláh / Ungaria, Israel / 2022, 78’ (doc.)

19:00 20.000 de specii de albine / 20,000 Species of Bees / 20.000 especies de abejas – r: Estibaliz Urresola Solaguren / Spania / 2023, 129′

DUMINICĂ 19 mai – Forumul Democrat al Germanilor – Sala Oglinzilor

17:00 Scrisori către o dictatură / Letters to a Dictatorship / Cartas a uma Ditadura – r: Inês de Medeiros / Portugalia / 2008 / 60′ (doc.)

18:30 Atlantic Bar – r: Fanny Molins / Franța / 2022, 77’ (doc.)

În eventualitatea în care vor interveni modificări în program, acestea vor fi anunțate pe: www.ffe.ro și www.facebook.com/ffeRomania