Cea de-a treia ediție a Galei Uniunii Artei Coregrafice din România s-a desfășurat duminică, 24 noiembrie, la Sibiu. Au fost premiați cei mai merituoși dansatori, coregrafi și manageri din acest domeniu.

Evenimentul dedicat excelenței în arta dansului a adus publicului și câteva momente artistice susținute de dansatori consacrați dar și de tineri artiști în curs de afirmare.

Sergiu Anghel, președintele Uniunii Artei Coregrafice din România (UNACOR), amfitrionul evenimentului, a declarat că responsabilitatea pe care și-a asumă UNACOR este continuitatea în plan ascendent a activității uniunii, chiar dacă aceasta nu beneficiază de ajutor ca alte uniuni din țară.

Ovidiu Dragoman, directorul Teatrului de Balet Sibiu, unul dintre membrii fondatori ai UNACOR și vicepreședinte UNACOR,  a urcat pe scenă și a înmânat  câteva diplome de excelență pentru rezultate excepționale obținute în domeniul dansului și al coregrafiei. Acestea au fost acordate în funcție de criterii precum: performanța în educație coregrafică, performanța în dans, interpretare de excepție, dezvoltarea scenei coregrafice independente românești, management și nu în ultimul rând, pentru critica de specialitate.

Atilla Bordas este unul dintre premianții galei, fiindu-i înmânată Diploma de excelență pentru dezvoltarea scenei coregrafice independente românești. Absolvent în anul 2009 al secție de coregrafie din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală si Cinematografică I. L. Caragiale, Attila și-a dezvoltat propriul concept instituțional, denumit CAMP – Contempoary Artistic Movement Platform. Este un promotor al dansului contemporan, actor și director artistic, coregraf, regizor și antrenor.

Fost student al lui Sergiu Anghel, artistul originar din Sfântul Gheorghe, acum în vârstă de 32 de ani, este caracterizat de profesorul său din timpul facultății ca având o personalitate puternică, răzvrătită, ,,un rebel”, îl numește Sergiu Anghel. ,, Mă gândesc că se referă la faptul că sunt sceptic până și față de mine, uneori’’, motivează Atilla. Se descrie la rândul lui ,,sever și sceptic’’, ghidându-se după ideea că mereu se poate mai bine. CAMP a apărut dintr-o necesitate: din necesitate de a oferi unui număr de artiști aflați în raport de invers proporționalitate cu instituțiile pregătite să îi primească în structurile lor un loc de manifestare.

Daria Ioana Kimm și David Duțu Fiastru, ambii elevi ai Liceului de Coregrafie ,,Floria Capsali” din București, au fost premiați în cadrul Galei Uniunii Artei Coregrafice cu diploma ,,Tânăra speranță’’ pentru performanță interpretativă.

Daria este în clasa a VIII-a și practică dansul de la vârsta de 4 ani, descriindu-și parcursul profesional ca unul crescător. Despre distincția primită spune că i-a umplut inima de bucurie : ,,Am fost foarte onorată să mă aflu în seara asta aici, să primesc acest premiu, deoarece înseamnă foarte mult pentru mine și pentru profesorii care mă ajută să mă pregătesc’’.

Colegul ei, David Duțu, ne-a povestit după ce și-a ridicat diploma, că primii pași în balet i-a făcut sub îndrumarea profesorului Constantin Marin. Practică dansul de la vârsta de 9 ani și consideră arta coregrafică ca un mod de a-și exprima sentimentele pe scenă. ,,Totul a început în anul 2010, când am fost spectator la cel mai mare concurs internațional de balet de la Varna și când am văzut cât e frumoși sunt balerinii pe scenă și modul în care executau mișcările, atunci m-am îndrăgostit. Atunci a început’’. Este onorat la rândul său de primirea acestui premiu, bucuria sa fiind împărtășită totodată, de profesorii acestuia.

La Sibiu au fost acordate în total șapte diplome de excelență. Cea de-a treia ediție a Galei Uniunii Artei Coregrafice din România a fost organizată de Uniunea Artei Coregrafice din România în parteneriat cu Teatrul de Balet din Sibiu.

Arta coregrafică este considerată de UNACOR ,,o componentă fundamentală a oricărei culturi majore’’. Pe site-ul uniunii, președintele Sergiu Anghel, face apel la implicarea tuturor profesioniștilor din acest domeniu, astfel încât dansul să devină materie predată în școlile generale:

„Arta dansului trebuie să devină o alternativă – alături de celelalte discipline artistice – a educației în școli (nu doar în cele de specialitate) punându-se astfel capăt unei îndelungate și nedrepte discriminări pozitive care a dus ca doar muzica și desenul să fie considerate materii necesare de predare în școlile generale. Punând capăt acestui fenomen, absolvenții facultăților de coregrafie vor putea beneficia de aceeași șansă – pe care recent au câștigat-o și absolvenții facultăților de teatru – la găsirea unui loc de muncă de care s-au bucurat ani de zile doar absolvenții de conservator sau cei ai facultăților de arte plastice.”

Sergiu Anghel

de Alexandra Bene

foto: TBS