ESTE FILM – exact ca o exclamație de bucurie a unei regăsiri nesperate. Este entuziasm și apetit pentru filme bune. Este deschiderea de a căuta în film mai mult decât divertisment. În Sibiu, la început de primăvară, crește un festival de film european – ESTE FILM Festival, o întâlnire a cinefililor cu filmul european la ei acasă.
ESTE FILM Festival poate fi prefața unei istorioare despre niște tineri ”habitarieni” (librari și prieteni ai Librăriei Habitus) care își pun pasiunea pentru filme bune într-o idee, ce devine un proiect care prinde contur în câteva luni. Pornind de la propriile așteptări față de viața culturală a orașului lor, cu îndrăzneală, își deschid singuri uși.
Echipa ESTE Film nu vrea să iasă în față cu șefi și directori de festival, așa cum ne împărtșesc chiar ei, însă au rolurile bine distribuite. Ceea ce și-au propus să scoată în prim plan este un program cu peste 30 de proiecții ale celor mai apreciate filme europene din ultimii ani. În cele 4 zile de festival (24 -27 martie), Sibiul, încă amorțit și ușor apatic de atâta iarnă, va avea mai mult decât vizionare de film: va avea experiențe cinematografice, cadre oprite, cu timp de reflecție pe marginea subiectelor prezentate, va avea mișcare, socializare și cărări de bătătorit între cele 3 săli de proiecții: Aula Magna—Biblioteca Universității Lucian Blaga, Librăria Habitus și St. Andrews Scottish Pub.
Întrebările și curiozitățile mele despre ESTE FILM Festival, l-au găsit pe Andrei Barbu, unul dintre organizatorii festivalului. Pe Andrei, de când îl cunosc, vorbește mult și scrie mult despre filme. Filmul e în una din genele lui dominante, îl are în sânge.

”Habitarienii” Andrei (dreapta) și Vladimir (stânga)
Un festival și nu un eveniment singular sau o serie sporadică de evenimente. Ce mobilizează o echipă de tineri să vină cu o astfel de inițiativă?
Andrei Barbu: Cred că acest festival s-a născut, în primul rând, dintr-o pasiune comună pentru filmul de cinema, pasiune care, însă, are mult de suferit in Sibiu. În calitate de fostă Capitală Culturală europeană, acest oraș ratează multe producții importante din cauza lipsei spațiilor de proiecție. Programul singurului cinematograf din oraș, ascuns printre blocuri, departe de centru, se axează, în mod firesc, pe filme comerciale. Prin urmare, filmele de artă fie sunt programate la ore imposibile, fie nu sunt aduse deloc la Sibiu.
Este Film Festival înseamnă semnalizarea unei probleme – situația cinematografului sibian. Poate fi considerat și o alternativă, un început de soluție?
Andrei Barbu: Nu am dorit neapărat semnalizarea unei probleme, cel puțin nu de la bun început. Pe măsura ce pregatirea festivalului a progresat, însă, ne-am dat seama că unele dintre filmele pe care noi le prezentăm în festival nu au rulat nici măcar o dată la Sibiu și mă refer aici la producții câștigătoare de Oscar sau Palme d’Or. Prin urmare, da, Este Film Festival poate fi considerat o alternativă și chiar un început de soluție pentru Sibiu din punct de vedere cinematografic.
Cum s-a născut ideea de afiș cu filme înscrise în ADN?
Andrei Barbu: Teodora Coman ne-a propus această variantă, pornind de la ideea că Este Film Festival se adresează celor pentru care filmul nu e doar un divertisment de weekend. Astfel, gândindu-se la cei care “au filmul în sânge”, Teodora a venit și cu sugestia afișului. Nouă ne-a plăcut atât de mult propunerea, încât am acceptat-o imediat, fără rezerve.
Ce particularizează filmul european față de alte tipuri de filme? Europa unde se sfârșește, cinematografic vorbind? Estul este încă în categoria film european?
Andrei Barbu: Filmul european conține, în primul rând, foarte multă poveste, iar oamenii au mereu nevoie de povești, fie că este vorba despre criza unor refugiați, despre destinul tragic al unui artist, despre o relație interzisă sau despre inimaginabilele drame ale Holocaustului. Tocmai de aceea, nu cred că Europa se poate sfârși din punct de vedere cinematografic. La nivel fizic, limitele există, bineînteles, dar când vine vorba de valoarea culturală, Europa este nemăsurată și la nord, și la sud, și la est, și la vest.
Așadar, 4 secțiuni de festival, una principală: Best of Europe, cu cele mai bune filme lansate în ultimul an în Europa, Film românesc, In Frame și Experiențe. Care sunt acele experiențe (moduri de vizionare și spații neconvenționale) propuse publicului la această ediție?
Andrei Barbu: Practic, toate spațiile de proiecție sunt necovenționale. Aula Magna a Bibliotecii Universitare se apropie, însă, destul de mult, de ideea de cinematograf, iar Librăria Habitus este un spațiu deja consacrat al filmelor prezentate în cadrul proiectului Cine M-a Văzut, proiect inițiat de Ioana Ciuban. Prin urmare, St Andrews Scottish Pub ocupă primul loc în această ierarhie a neconvenționalului. Aici, de altfel, se va derula și una dintre experiențele cinematografice ale acestei ediții: este vorba despre un maraton al trilogiei suedeze Millennium, maraton care va avea loc vineri seara, începând cu ora 20:00. O altă experiență este programată sâmbătă, la Librăria Habitus, de la ora 18:00, când le propunem spectatorilor să descopere, treptat, două scurtmetraje: la unul dintre ele vom elimina, ințial, sunetul, iar povestea celui de-al doilea va fi dezvăluită doar de dialog, fără imagine. Bineînteles că, în cele din urmă, vom prezenta și versiunile complete din punct de vedere tehnic.

Andrei Barbu (centru) și o parte din echipa ESTE FILM Festival
Secțiunea In Frame a festivalului se va centra anul acesta pe filmul maghiar. Cum ați ajuns la această decizie?
Andrei Barbu: A fost o alegere care s-a făcut, cumva, de la sine. Inițial, ne-am concentrat atenția pe “Fiul lui Saul”, cel mai premiat și discutat film european al momentului. Pornind de la acest aspect, am hotarât să aducem în festival și scurtmetrajele realizate de Laszlo Nemeș. Apoi, tot povestind despre calitățile cinematografiei maghiare, ne-am gândit că nu ar fi rău să oferim publicului sibian “Calul din Torino”, poate unul dintre cele mai impresionante filme de artă realizate vreodată. La toate acestea, am adăugat documentarul “Doi secui”, precum și o serie de scurtmetraje reprezentative pentru ceea ce înseamnă spațiul cinematografic maghiar.
De ce Este Film Festival și nu un film piratat, pe care cinefilul comod îl poate viziona pe canapeaua sa acasă?
Andrei Barbu: Filmul piratat, vizionat de pe canapea, contribuie, în mod evident, la amorțeala unui oraș pentru care a șaptea arta își cere înca drepturile. Acesta ar fi un răspuns imediat sau, dacă vreți, o trimitere directă la ceea ce (nu) se întamplă în orașul cultural Sibiu din punct de vedere cinematografic.
Care sunt cele 3 filme din festival pe care un cinefil este de neiertat să le rateze?
Andrei Barbu: ”Ilegitim”, “Fiul lui Saul” și “Dheepan”.
Mai multe despre programul festivalului și bilete, găsiți pe site-ul festivalului: ESTE FILM Festival.
fotografii: pagina de facebook ESTE FILM Festival