7 artiști vizuali înceacă să evadeze din cotidian. Jocul, copilăria și amintirile sunt elementele care îi ajută să-și contureze trăirile nostalgice. Într-un festival de teatru dedicat copiilor și tinerilor, arta conceptuală și-a găsit locul în sala de la etaj. Atelierele creative care au loc de obicei acolo, au fost înlocuite de instalații realizate de artiștii Grupului „Nostru”.

„A fost prima propunere pe care am primit-o, chiar la începutul înființării Grupului Nostru. Am simțit-o ca o susținere și sperăm că am onorat-o cum se cuvine”, îmi spune artista Casandra Vidrighin. Lucrarea ei, acaparează privirea vizitatorului de cum intră în încăpere: „Se numește Zidul. Este, de fapt, ca o perdea foarte flexibilă, foarte fragilă, care sparge toate barierele. Poți să treci mai departe, conceptual, în orice dimensiune și în orice visare. Am vrut să se lege foarte mult de specificul locului, cum de altfel facem cu toate expozițiile noastre. Sper că am reușit prin intervenția în acest spațiu. Cu lucrarea lui Dan Raul Pintea, am adus natura într-un spațiu închis, tocmai pentru a simți libertatea și relaxarea ce ar trebui să fie pentru toată lumea, pentru a da la o parte cotidianul care ne înconjoară și în care suntem antrenați tot mai mult.”

zid_Escape_CasandraVidrighin

Cele 7 instalații vin și se completează una pe cealaltă. Toate însă, au o încărcătură emoțională diferită. Nu numai de la un artist la altul, cât și de la un vizitator la altul.

Dan Raul Pintea povestește ce înseamnă de fapt gazonul, cactusul sau grilajul. Îmi spune că e interesat de felul în care oamenii interpretează lucrările sale și, de aceea, le dă cât mai multe indicii pentru a-i ajuta să înțeleagă mesajul din spate.

„Tot timpul scriu conceptul expoziției, îl afișez, pentru ca ei să vadă ce am vrut eu să fac. Escape_Raul PinteaÎn același timp, nu pot să demistific totul și nu dau foarte multe detalii. Las la latitudinea lui să interpreteze pentru că oricum avem nevoie de un set de imagini la fel ca să putem înțelege același mesaj. Mă bazez pe faptul că fiecare suntem diferiți și o să interpreteze cumva în direcția în care vreau eu, dar în felul lui. Propunerea mea pentru Festivalul Tânăr se leagă de copii, de joacă, de adolescență și de creativitate. Am legat cumva joaca de care aveam parte când eram mic, de momentele când eram creativ, cercetam, învățam. Am adaptat-o la acest festival, în ideea că încă sunt creativ, că încă fac artă. Am legat înflorirea cactusului noaptea de faptul că eu creez noaptea. Am vrut să subliniez că fiecare avem spațiul și momentul și locul nostru, în care  ne simțim creativi și putem da ce e mai bun din noi.”

„OK. Relax”

Dintr-un colț al încăperii, o pisică neagră, stă tolănită pe un pian. Nu pare deranjată nici de forfota din jur, nici de aparatul de fotografiat. E e fapt, lucrarea lui Chris Balthes: „Lucrarea mea nu este vreun concept complicat. Vopsea acrilică pe un placaj de lemn decupat. O pisică ce stă pe pian într-un moment de evadare, dacă putem să-i zicem așa sau după ce-a vânat ceva, e o chestie simplă, e o idee care mi-a venit instant cand am auzit care e ideea expoziției. Asta, pentru că în copilărie am avut mai multe comics-uri decât cărți.

Escape_pisica Cărțile au urmat după, și au fost o sursă de inspirație. Chiar și acum. De fapt, mai mult acum decât în copilărie.” Lucrarea se numește „OK. Relax”. Chris îmi spune că el nu se gândește și la public atunci când realizează o lucrare. „Nu mă gândesc. E complet treaba lor (a vizitatorilor). E ultimul lucru la care m-aș gândi. Cred că m-ar opri din treabă. După ce am făcut lucrarea, ea are o viață proprie, a ei. Doar în timp poți spune dacă e o lucrare bună sau nu. Se va autodistruge dacă nu e bună.”

Pe un panou înfoliat, sunt expuse mai multe printuri. Unele sunt imagini cunoscute care circulă peste tot (victime ale atentatelor, copii, animale), altele sunt mesaje încadrate în chenare „Not your reality”, „Future”, „Really”. Este lucrarea Kristinei Ratiu Demuth: „Shaping together the Future they want”.

Escape_expozitie

Raisa Hagiu a pregătit o instalație video. Pe un aparat vechi, care înregistra pe bandă acum mulți ani, sta un televizor mic unde rulează un film. „E un film simplu, despre nimic, dar îmi trezește un dor puternic de tinerețea aia în care am locuit în Franța. Sunt secvențe dim tot ce am filmat în orășelul acela mic, Angers.”

instalatie_video_Escape

Ștefan Crețu îmi spune că a transpus tema expoziției într-o structură moleculară care transmite informația de la gând la mână, la forma care finalizează un obiect sau un gest. „Am vrut să sintetizez toată distanța asta de la creier la mână. Ce se întâmplă? Toți folosim asta și atunci când ești tânăr îți dezvolți toată structura neuronală și poți să o frângi. De-asta am făcut-o și mobilă pe alocuri, poți să o frângi și, în cele din urmă, ea, informația, tot acolo se duce, tot la mână ajunge. Cam asta este ideea. E o chestiune foarte personală. Eu am studiat arte vizuale și am fost mai mult pe zona de modelaj, de sculptură. Și orice idee am avut, a fost nevoie să îmi folosesc mâna pentru a reda ce am gândit. Prelungirea către fereastră a fost legătura către escape. Dacă vrei să ieși, ieși pe fereastră, nu pe ușă. ”

Escape_lucrare_StefanCretu

Și tot în cadrul expoziției „Escape”, Lavinia Crețu vorbește prin lucrarea sa – „Timp pentru învățat/Timp pentru dezvățat”, despre roluri pe care ni le asumăm. „Procesul acesta de a învăța l-am găsit foarte potrivit pentru tematica festivalului. Fiecare a trebuit să ne legăm de amintiri, de evenimente asociate cu copilăria noastră, iar învățatul era foarte prezent în toată perioada asta a școlii, cel puțin, o mare parte din copilărie. Și atunci, procesul avea două direcții. Pe urmă am realizat că această contradicție nu era chiar așa de rigidă în momentul acela pentru că exista firesc. A ne învăța și a ne dezvăța, trebuie să apară pe tot parcursul vieții, pentru a crește frumos.

Grupul Nostru-Escape

„Escape” este prima expoziție de arta contemporană care face parte din programul Festivalului Tânăr de la Sibiu. Directorul Teatrului Gong, Adrian Tibu spune că dorește ca acest segment să fie dezvoltat în viitor: „Proiectul Grupului Nostru deschide această platformă de arte vizuale de la Teatrul Gong. E o zonă ce trebuie definită în relație cu dezvoltarea unui nou public și pe care o vom sprijini cu toată încrederea. Cu siguranță că următoarea ediție a festivalului va aduce noi proiecte pe această zonă de arte vizuale. Vom încerca să extindem și să aducem artiști din Europa, astfel încât să creăm și un schimb de experiență cu artiștii români, în dialog cu artiștii din afară. Expoziția de artă conceptuală „Escape” completează foarte bine selecția de spectacole din cadrul festivalului. Avem multe spectacole în care actorii își spun propriile povești din copilărie.”

Expoziția „Escape” e deschisă până duminică, la sala Studio a Teatrului Gong. Poate fi vizitată gratuit între orele 10.00 și 18.00.

foto: Dragoș Dumitru