V-ați gândit vreodată că sentimentele ar putea fi depuse într-o bancă?  Într-un timp al crizelor economice, sociale, politice sau psihologice, ideea unei bănci pentru păstrarea acestora, pune în lumină un nou tip de romantism.

Cum ar putea fi măsurată iubirea? În 1846, poetul slovac Andrej Sládkovič publica cel mai lung poem de dragoste: 2900 de versuri, grupate în 291 de strofe, dedicate iubitei lui, Marina Pischlová. O expresie a iubirii neîmplinite, pusă într-o formă literară, de o lungime demnă de cartea recordurilor. Andrej, un tânăr cu o situație materială precară, este tutorele Marinei, o fată care vine dintr-o familie înstărită. Cei doi se îndrăgostesc, însă după plecarea lui Andrej la studii, Marina este forțată de familie să devină soția unui producător local de turtă dulce. Regulile stricte și nescrise ale relațiilor interumane din acea vreme o constrângeau pe Marina să facă din iubire o sursă de profit financiar.

În ce măsură lucrurile s-au schimbat în zilele noastre? O chestiune la care fiecare dintre noi poate avea un răspuns. După nenumărate revoluții și crize ale modernității, un poem în care este evocată dragostea neîmpărtășită devine un element de interes economic. Banská Štiavnica, orașul medieval unde s-a desfășurat idila dintre Andrej și Marina, este astăzi un punct de atracție pe harta destinațiilor turistice romantice.

banca-iubirii

sursa: epicentrumoflove.com

„Epicentrul iubirii” este numele unei organizații care își propune să aducă în atenția publicului nu doar povestea de dragoste și poemul lui Andrej Sládkovič. În decembrie 2017, în casa Marinei Pischlová, unde „Epicentrul iubirii” își are sediul, a fost inaugurată o expoziție interactivă. Pasionații de literatură regăsesc aici biblioteca scriitorului Andrej Sládkovič și un „amurometru”, al cărui rol este să măsoare sentimentele. Elementul care suscită cel mai mult curiozitatea vizitatorilor este Banca iubirii, un tunel aflat în subteran, cuprinzând 100.000 de compartimente,  unde pot fi depuse valorile sentimentale. În mod simbolic, arhitectura acestei încăperi este adaptată subiectului pe care îl abordează.

epicentrul-iubirii

epicentrumoflove.com

Oglinzile multiplică imaginea micilor cutii de depozitare, într-un spațiu care pune în dialog simulacrul și realitatea. Banca iubirii este un proiect care cuprinde natura ludică a îndrăgostiților, dar care, în egală măsură, atrage atenția involuntar asupra faptului că, nu de puține ori, sentimentele sunt capitalizate în noile forme de comerț cultural.

surse: laprovence.com, worldrecordacademy.com, britannica.com.